Pa de motlle: la farina integral millora la companyia

AVUI DIA, AL MERCAT HI HA UNA GRAN VARIETAT DE PANS DE MOTLLE (INTEGRALS, AMB LLAVORS, DE MASSA MARE…). LES CLAUS PER A FER-NE UNA BONA TRIA: FARINA 100% INTEGRAL I POCA SAL. CONVÉ LLEGIR BÉ LES ETIQUETES PER A NO PASSAR PER ALT ALGUNS DETALLS.
1 Febrer de 2020
100103 Cosumer pan de molde apertura 0Z6A7500

Pa de motlle: la farina integral millora la companyia

Els últims 20 anys, el consum de pa ha baixat dràsticament a Espanya (des dels 57quilos anuals per persona de l’any 1998 fins als 32 kg de 2018, segons dades del Ministeri d’Agricultura), però això no es manifesta igual en totes les varietats de pa. De fet, la compra del pa de motlle ha augmentat percentualment i, en l’actualitat, representa l’11% del consum anual per persona.

100103 Consumer pan de molde detalle Bimbo artesano 0Z6A7525
Aquestes dues últimes dècades., el pa de motlle ha passat d’estar restringit gairebé exclusivament a l’elaboració de torrades de l’esmorzar i sandvitxos per a berenars a dedicar-se a un ús més ampli: aperitius, torrades, canapès… És probable que això sigui sobretot a les millores desenvolupades durant aquest temps, tant en el procés com en la formulació del producte, que ha fet que hi hagi un augment important de l’oferta: fins fa pocs anys gairebé només hi havia un tipus de pa de motlle al mercat (pa blanc), i ara en tenim un nombre de varietats notable (integral, de massa mare, amb llavors, amb diferents cereals…). En principi això és positiu, però ens pot complicar el moment de la compra, ja que no sempre és fàcil destriar les bones opcions de les que són menys recomanables. Per a fer-ho, convé que ens fixem sobretot en tres aspectes de l’etiquetatge: la denominació del producte, la llista d’ingredients i la informació nutricional.

Denominació del producte

Des del punt de vista legal, el pa de motlle s’engloba dins de la categoria de “pa especial” perquè, a diferència del “pa comú”, en el qual només es permet l’ús de farina, aigua i llevat o massa mare, en l’elaboració de pa de motlle es poden fer servir altres ingredients (com ara ou, gluten o oli), i també procediments especials (per exemple, la cocció en un motlle). Per això, en l’etiquetatge d’aquest tipus de pans la denominació legal de venda és “pa especial” o “pa de motlle”, però també es pot fer servir una denominació descriptiva (per exemple, “pa de motlle elaborat amb farina integral de blat [85%] i flocs de civada [3,5%]”). És a dir, la denominació de venda pot indicar algunes de les característiques del pa (si és integral, si té diferents cereals o llavors…). Convé complementar aquesta informació amb la que s’ofereix a la llista d’ingredients per a evitar sorpreses.

Anàlisi

Per fer aquesta guia es van analitzar 28 productes elaborats per marques líders en el mercat, que es van agrupar en diverses categories: pa blanc (Bimbo Natural 100%, Bimbo Natural 100% sense crosta, Bimbo 0% sucres afegits, Panrico, Eroski i Eroski sense crosta); pa integral (Bimbo Natural 100%, Bimbo 51%, Bimbo llesca estil artesà blat espelta amb toc de mel, Panrico, Silueta100%, Silueta 8 cereals i llavors, i Eroski); pa d’hamburguesa o de Frankfurt (Bimbo Maxi Burger, Dulcesol Burger brioix, Panrico Burger XL, Eroski maxi Burger, Bimbo Hot dog, La Boulangère baguet Viena), i pans d’especialitats (Thins 8 cereals i llavors, Bimbo llesca estil artesà, Dulcesol de blat espelta, The Rustik Bakery de motlle amb massa mare, sègol, civada i espelta; The Rustik Bakery amb massa mare, sègol i llavors de gira-sol; Oroweat amb llavors de gira-sol i carabassa; Oroweat organic Bio; Eroski amb cereals i llavors i Eroski amb sègol i llavors).

Integral i amb cereals, però, quant?

Fins fa uns mesos es podia anomenar “pa integral” qualsevol pa que portés farina integral, sense que importés la proporció que en tenia (per exemple, amb un 5% n’hi havia prou). Des de juny de 2019, data de l’entrada en vigor de la nova norma de qualitat del pa, això ja no és possible.

100103 Consumer pan de molde detalle Thins 0Z6A7537
Ara només es pot incloure l’etiqueta “integral” en els pans elaborats amb un 100% de farina integral (quantitat expressada sobre el contingut total de farina utilitzada, no sobre el pes total del pa), com és el cas de la majoria dels pans integrals analitzats en aquesta guia (Bimbo, Panrico o Eroski, per posar-ne tres exemples).

En cas contrari cal indicar el percentatge de farina integral que conté: per exemple, el pa Bimbo 51% integral (que té un 31% de farina integral sobre el pes total del producte, com bé indica la llista d’ingredients) o el pa Bimbo llesca estil artesà amb 50% farina integral de blat i 10% farina integral de blat espelta (que en porten el 33% i el 6,6% sobre el pes total del producte, respectivament). D’altra banda, si la denominació legal de venda assenyala que el pa conté diversos tipus de cereals o de llavors, s’ha d’especificar en quin percentatge es troben, com passa, per exemple, a The Rustik Bakery (“pa especial de blat 92% i sègol 8%”) o a Eroski amb sègol i llavors (“pa de sègol 32% amb llavors de sèsam 4% i rosella 3%”).

Així, l’entrada en vigor recent de la nova norma de qualitat del pa facilita la tasca de compra, i obliga les marques a mostrar de manera més clara i visible la composició dels seus productes. D’aquesta manera podrem apreciar amb una sola ullada si els ingredients que es destaquen en la denominació del pa o a la part frontal de l’envàs es troben realment en una proporció significativa. Per exemple, a Thins 8 cereals i llavors, la presència d’alguns d’aquests ingredients és gairebé anecdòtica (per exemple, mill, ordi, llinosa o arròs integral, cadascun en una proporció del 0,12%). Passa una cosa semblant al pa Silueta 8 cereals i llavors, on la presència d’alguns d’aquests ingredients és gairebé insignificant (com el sèsam, el mill, l’arròs o el fajol, cadascun en una proporció del 0,2%). En aquest cas, cal destacar a més, que a la part posterior de l’envàs es mostra un gra de cereal i l’explicació de què és un gra complet, fet que podria portar a pensar que el producte està elaborat íntegrament amb farina integral (100%), quan en realitat només ho és un 50% de la farina.

En definitiva, convé que ens fixem en la denominació de venda del producte i en la llista d’ingredients per a saber la proporció d’alguns que de vegades es poden interpretar com a majoritaris quan realment no ho són, com ara farina integral, cereals i llavors.

Nova norma de qualitat del pa

Per a posar una mica d’ordre en el sector del pa, fa uns mesos es va aprovar una nova norma de qualitat que, entre altres coses, pretén evitar els enganys, millorar la informació facilitada al consumidor i actualitzar una legislació que datava de 1984. La normativa actual va entrar en vigor el mes de juliol de 2019, però al mercat encara hi ha productes que no compleixen tots els requisits especificats.

Això es pot explicar per tres motius. El primer i el més obvi és que s’incompleixi per desídia o amb la intenció d’enganyar el consumidor. Però hi ha altres possibles explicacions. D’una banda, hem de considerar que la norma dona un marge de temps als fabricants perquè s’actualitzin, i permet que facin servir els envasos o els etiquetatges que tenen en estoc fins que s’esgotin.

Un tercer motiu que pot explicar els incompliments és que no sempre és fàcil adaptar-se a una nova normativa, simplement perquè, de vegades, és difícil d’interpretar o té diverses lectures.

Per exemple, en la nova norma del pa es defineix el que és un pa integral per al cas del “pa comú”, però no s’especifica tan clarament que el “pa de motlle” també s’hagi d’acollir a aquesta definició. Per això, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va publicar un document per a respondre els nombrosos dubtes plantejats, on s’indica per exemple que, en efecte, els requisits relatius al pa integral també apliquen al pa de motlle.

Pa artesà, regulat per llei

100103 Consumer pan de molde portada 0Z6A7541
Un altre aspecte que ens pot despistar a l’hora de comprar és el que fa referència al mètode d’elaboració. La nova norma de qualitat defineix els requisits per a poder indicar que el pa és artesà (per exemple, que en el procés prevalgui el factor humà sobre el mecànic o que la producció no es faci en grans sèries). Si es compleixen aquestes condicions, es pot dir que el pa és “d’elaboració artesana”. Si observem l’envàs d’algunes varietats de pa Bimbo podríem arribar a interpretar que ens trobem en aquest cas, quan en realitat és un pa d’elaboració industrial. Però si ens fixem detingudament en el missatge, podrem veure que el que s’indica en realitat és que es tracta de pa de “llesca d’estil artesà”, fent referència no a la manera d’elaborar el producte (industrial/artesanal), sinó a l’aspecte que presenta (altura irregular, cobertura de farina…). Per això convé fixar-se en aquests detalls.

Ingredients, la clau de referència

El pa de motlle té ingredients en comú amb altres tipus de pans (farina, llevat, aigua i sal), però en la seva elaboració s’utilitzen, a més, altres substàncies que li atorguen les seves característiques particulars (com ara que sigui tou, tendre, elàstic, esponjós i durador). Una de les més importants és la matèria grassa, que es fa servir per a millorar la textura de la molla, i fa que sigui tova i esponjosa. En el passat era relativament comú fer servir l’oli de palma, però ha caigut en desús per la mala fama que ha adquirit els últims anys per motius relacionats amb la salut i el medi ambient (de fet, en l’envàs d’alguns pans Eroski es destaca la seva absència. La resta de les marques no hi fan referència).

A hores d’ara és habitual fer servir altres olis més saludables, com l’oli de gira-sol (com a Panrico Burger XL i en tots els pans analitzats de la marca Eroski) o oli d’oliva (com a Bimbo natural 100% o Bimbo sense crosta), que en alguns casos és verge extra (a Dulcesol blat espelta i Oroweat organic Bio). Al pa de La Boulangère l’oli és de nabina (nom utilitzat per a designar l’oli de colza), que, malgrat la mala fama que té a Espanya per la crisi sanitària que tingué lloc a començament dels anys vuitanta, és saludable. De fet, aquest tipus d’oli és, juntament amb el d’oliva, dels més recomanables, segons les guies dietètiques de referència, com la de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard.

Convé tenir en compte el contingut en greix, sobretot perquè influeix en l’aportació energètica, però també cal considerar de quin tipus de greix es tracta (millor oli d’oliva o de colza que no de gira-sol).

La quantitat de greix en el pa blanc i l’integral voreja el 2,8%, mentre que en el pa de tipus burger és al voltant del 4,5%, cas en el qual destaca La Boulangère amb 7,4%, presumiblement pel seu contingut en ou. En pans d’especialitats, la proporció de greix es troba al voltant del 3,5%, tret dels pans elaborats amb llavors, com Oroweat llavors i Eroski amb sègol i llavors,que en tenen un 8,6% i un 6,2%, respectivament. Els que tenen menys quantitat de greix són Bimbo sense crosta (2,2%) i Bimbo integral, Thins 8 cereals i el pa blanc d’Eroski (cadascun amb un 2,5%).

El pa de motlle se sol elaborar, a més, amb un ingredient proteic, que s’afegeix per a reforçar l’estructura de la molla, perquè pugui retenir més quantitat del diòxid de carboni produït en la fermentació, i així el pa quedi més esponjós. Per exemple, s’hi sol afegir gluten (com a Panrico integral o Thins 8 cereals), farina de lleguminoses (per exemple, farina de fava, com a Bimbo Burger o en Eroski pa de motlle) o fins i tot ou (com a La Boulangère). En tots els pans analitzats, la farina principal procedeix del blat, així que no són aptes per a celíacs. La composició mitjana de proteïnes oscil·la entre 9,5 i 10,5%, i destaquen els d’especialitats, sobretot Oroweat amb llavors (14%), Dulcesol blat espelta i Thins 8 cereals (12%). En qualsevol cas, l’aportació no és gaire significativa des del punt de vista nutricional, si tenim en compte el conjunt de la dieta.

El rànquing de la fibra*

INTEGRALS AMB MÉS QUANTITAT

 • Bimbo artesà blat espelta: 4,3 g
 • Panrico integral: 4 g
 • Bimbo Natural 100% integral: 3,9 g

INTEGRALES CON MENOR CANTIDAD

 • Bimbo 51% integral: 3,2 g
 • Silueta 8 cereals: 3,3 g
 • Silueta 100%: 3,3 g

*Quantitat de fibra per ració (dues llesques). La quantitat recomanada al dia és de 25 g, segons l’OMS.

Energia en dues llesques

100103 Consumer pan de molde detalle The Rustik Bakery 0Z6A7516
Si considerem els pans analitzats, l’energia mitjana que aporten per cada 100 g és d’unes 260 quilocalories, xifra que equival quantitativament a un gelat de xocolata o a vuit mandarines, per posar-ne dos exemples. Però hem de tenir en compte que no se solen consumir 100 grams de pa en una sola presa, sinó que la ració sol ser de 55 grams (equivalent a dues llesques de pa de motlle), així que l’aportació energètica seria d’unes 145 quilocalories (quantitat equivalent a la de dues pomes o a la de tres galetes Maria). Aquestes xifres poden variar en alguns casos. Per exemple, cada pa d’hamburguesa XL pesa 75 grams, així que aporta unes 110 kcal. En el cas de Thins 8 cereals, una unitat aporta 99 kcal, tal com es destaca a l’envàs, però no perquè és menys energètic que la resta dels pans, sinó perquè una unitat només pesa 39 grams. De fet, 100 g de Thins aporten 255 kcal, una quantitat molt semblant a la dels altres pans analitzats: Bimbo estil artesà (255 kcal/100g), Bimbo 100% natural o Bimbo integral (cadascun amb una aportació de 253 kcal/100 g).

D’altra banda, això no és només qüestió de calories, ja que òbviament és preferible menjar fruita que no gelat. També cal tenir-ho en compte en el cas del pa, perquè no són tots iguals, per tant és més recomanable l’integral que el blanc, sobretot per la major aportació de fibra.

En qualsevol cas, no hem d’oblidar que aquests pans es consumeixen acompanyats d’altres ingredients, així que la ingesta serà més o menys calòrica (i saludable) segons la tria que fem (per exemple, és preferible menjar pa amb tomàquet o amb alvocat abans que amb crema de cacau ensucrada o melmelada).

Si fem la comparació per categories gairebé no hi ha diferències. Destaquen La Boulangère (323 kcal/100g) i Eroski amb sègol i llavors (302 kcal/100 g), que tenen més greix i hidrats de carboni que la resta; se suposa que, en el primer cas, pel contingut en ou i, en el segon, pel contingut en llavors. Els pans que tenen menys calories són Bimbo sense crosta (235kcal/100g) i Panrico integral (238kcal/100 g), perquè tenen menys contingut en greix i hidrats de carboni, respectivament.

Fibra, una aliada de la salut

Les guies dietètiques de referència, com la de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard, recomanen prioritzar el consum de pa integral sobre el de pa blanc, sobretot pel contingut en fibra que, entre d’altres, millora el trànsit intestinal i alenteix el metabolisme dels sucres, fet que redueix el risc de patir diabetis de tipus 2. En els pans analitzats, les categories amb menys fibra són lògicament el pa blanc i el pa de tipus pa burger (entre 3 i 3,5%), ja que estan elaborats amb farina refinada, entre els quals destaquen especialment La Boulangère (2,2%) i Dulcesol Burger brioix (2,3%). Els pans integrals i d’especialitats, com que estan elaborats amb farines integrals, i en alguns casos amb llavors, en tenen xifres més altes (al voltant de 6% els primers i de 8% els últims), entre els quals destaquen Thins 8 cereals (14%) i Oroweat organic Bio (11%).

Sal, més que una ajuda a la massa

Un dels ingredients fonamentals del pa és la sal, que no només s’hi afegeix per a potenciar-ne el sabor, sinó també amb finalitats tecnològiques, ja que millora la formació de la massa del pa. Per això la quantitat que en tenen alguns pans és notable. Es considera que un aliment té molta sal a partir d’1,25 g per cada 100 grams. Alguns dels pans analitzats superen lleugerament aquesta xifra, especialment en els de tipus burger, on la majoria en té 1,3%, encara que els que presenten les xifres més altes són Bimbo 100% natural (1,6%) i Silueta integral i The Rustik Bakery massa mare amb sègol (cadascun amb un 1,4%). Encara que el que és rellevant de debò no és que la quantitat de sal sigui exageradament alta, sinó que es tracta d’un producte que en molts casos és de consum diari, i això fa que l’aportació de sal en la dieta pugui arribar a ser significativa. En l’extrem oposat destaquen Eroski integral (0,82%), Bimbo integral (0,86%) i Eroski sense crosta (0,88%), opcions més recomanables des d’aquest punt de vista.

Sucres, en el focus de la lupa

Els últims anys hi ha una preocupació creixent pel contingut de sucre dels aliments perquè un consum excessiu de sucres afegits es relaciona amb efectes adversos sobre la salut (obesitat, diabetis tipus 2, etc.). És una de les raons per les quals moltes persones miren els pans de motlle amb recel, ja que és ben sabut que un dels seus ingredients habituals és el sucre. Aquest es fa servir per a millorar-ne el sabor, però també amb finalitats tecnològiques; per exemple, per a optimitzar la fermentació, ja que afavoreix el desenvolupament del llevat, i per a millorar el color durant la cocció al forn.

En qualsevol cas, el sucre se sol trobar en quantitats que no haurien de ser motiu de preocupació. Perquè ens en fem una idea, el pa Bimbo 0% sucres afegits conté 3,5% de sucres presents naturalment, una xifra que és fins i tot superior a la d’altres pans que sí que contenen sucre afegit (per exemple, Bimbo 51% integral i Silueta integral, amb un 3% o Eroski sense crosta, amb un1,8%). Això és degut, probablement, al contingut en midó de blat de moro que conté aquest producte.

D’altra banda, hi ha pans que sí que porten una quantitat de sucres que cal tenir en compte, com són Dulcesol Burger brioix (7,1%), Bimbo llesca artesana (8,1%) i Bimbo llesca artesana integral (8,9%); en aquest últim, la quantitat s’explica perquè a més de sucre conté mel (3%). La categoria on la quantitat de sucres és més alta és la de pa de tipus burger, amb una mitjana de 5,65%.

Saludable o no?

El pa blanc aporta bàsicament hidrats de carboni d’absorció ràpida (midó), i això es tradueix en una aportació d’energia considerable. De fet, és, amb diferència, l’aliment que aporta més energia a la dieta, segons l’estudi ANIBES (suposa un 12% de les calories diàries d’una persona, enfront del 5% de les fruites o el 2% dels llegums, per posar-ne dos exemples).

El pa també aporta alguns minerals (sobretot calci) i vitamines del grup B (com la tiamina o niacina), però en general no destaca per la composició nutricional (és molt més interessant el consum de fruites, hortalisses i verdures, que contenen hidrats de carboni complexos i més quantitat i varietat de vitamines, minerals i altres compostos fitoquímics, per això es recomanen com a base d’una dieta saludable). D’altra banda, és interessant l’aportació de fibra en pans integrals i el d’altres nutrients, com els àcids grassos insaturats, en pans amb llavors (llinosa, gira-sol…).

En definitiva, no es tracta de demonitzar el pa, però hauríem de prioritzar el pa integral sobre el blanc i intentar moderar-ne el consum, donant més importància a altres aliments d’origen vegetal com ara fruites, verdures i hortalisses. Però sobretot hauríem de considerar com el consumim: és molt més recomanable una torrada de pa integral amb rodanxes de tomàquet o d’alvocat que no un sandvitx de pa blanc amb xoriço o xocolata ensucrada.

Què vol dir “100% natural”?

100103 Consumer pan de molde detalle ingredientes 0Z6A7526
En la formulació del pa de motlle és habitual l’ús de diferents additius, entre els quals hi ha sobretot emulgents (que permeten barrejar més bé els ingredients), conservants (que s’utilitzen sobretot per evitar el desenvolupament de floridures) i agents de tractament de la farina (que es fan servir per millorar el color i el pastat de la farina). Són compostos segurs, com tots els que estan permesos en l’alimentació, però tot i la seva presència genera cada vegada més desconfiança en molts consumidors. Per això, algunes marques destaquen la seva absència, per a això utilitzen el reclam “100% natural” (com veiem en alguns pans de Bimbo i en els de The Rustik Bakery). Es tracta d’una al·legació que no recull la legislació, així que el seu ús no està definit i és arbitrari.

Massa mare, més que una moda

Des de fa uns pocs anys, cada cop és més freqüent fer servir massa mare per a elaborar pa. És una barreja de farina i aigua sotmesa a una fermentació espontània acidificant i que conté bacteris làctics i llevats salvatges, i que s’utilitza per a fermentar la massa de pa, tal com s’ha fet amb el llevat de forn. La popularització de la massa mare es deu sobretot a les característiques que aporta al pa: entre d’altres, aporta notes àcides, més matisos de sabor, més vida útil i una digestibilitat més bona.

Fins a l’entrada en vigor de la nova norma de qualitat del pa, l’ús de massa mare no estava regulat. Ara es distingeix entre massa mare activa i inactiva (en aquesta última els microorganismes estan inactius, així que la seva addició a la massa de pa aporta bàsicament sabor i aroma, sense intervenir directament en la fermentació) i s’estableixen els requisits per a poder destacar-ne la presència en un pa: ha de ser-hi present en una proporció igual o superior al 5% del pes total de la farina de la massa final i ha de tenir una acidesa determinada. Entre els pans analitzats per a aquesta guia n’hi ha alguns que contenen massa mare inactiva (Bimbo integral, Eroski amb cereals i llavors, Eroski amb sègol i llavors), mentre que d’altres es van elaborar amb massa mare activa (Bimbo sense crosta, Oroweat organic Bio). En aquest aspecte destaquen els pans de The Rustik Bakery, elaborats amb massa mare inactiva i activa i a l’envàs s’indica que aquesta última va ser sotmesa a 14 hores de fermentació: l’ús de massa mare activa requereix uns temps llargs d’aquest procés.

El preu no és sempre decisiu

Com calia esperar, el pa més econòmic és el blanc normal (amb una mitjana de 0,34 €/100 g), encara que el preu és semblant a l’integral (0,37 €/100 g), però aquest últim és molt més recomanable des del punt de vista nutricional. Les altres dues categories (pa de tipus burger i especialitats) també tenen un preu similar entre si i més alt que en el cas anterior (al voltant de 0,48 €/100 g), això pot ser pel contingut d’ingredients addicionals, com els cereals i les llavors.

Si ens fixem en les marques de manera individual, els pans més econòmics són els d’Eroski, tant entre el conjunt dels pans analitzats com en cada categoria: pa blanc (0,16 €/100 g), integral (0,15 €/100 g), burger (0,30€/100 g) i especialitats (0,24€/100 g i 0,27 €/100 g). Els pans que tenen un preu més elevat, per categories, són els següents: en pans d’especialitats, Oroweat Organic Bio (1 €/100 g); en pa de tipus burger, La Boulangère (0,81 €/100 g) –probablement pel contingut en ous i oli de nabina–; en pa integral, Panrico (0,64 €/100 g), i en pa blanc, Bimbo sense crosta (0,46 €/100 g). El preu d’Oroweat Organic Bio és notablement més alt que el de la resta (costa gairebé deu vegades més que el més barat), segurament pel cost més elevat d’alguns dels seus ingredients, de producció ecològica (però això no vol dir necessàriament que siguin millors que els d’altres pans en cap sentit).

Conclusions

El pa blanc es troba entre els més econòmics, però és poc recomanable des del punt de vista nutricional perquè aporta molta energia, i a penes té fibra i altres nutrients. És preferible triar el pa integral, que en general té un preu similar i més quantitat de fibra (gairebé el doble) i nutrients, sobretot vitamines i minerals.

El pa de tipus burger és el que té més sal (1,3%), més greix (4,5%), més sucres (5,7%) i més energia (270 kcal/100g); això explica la qualificació que obté en Nutri-Score (en general, tenen una qualificació B o fins i tot C, enfront a l’A de la majoria). Per si no n’hi hagués prou, es troben entre els pans amb preu més alt, així que, en conjunt, són els menys recomanables.

Els pans d’especialitats tenen com a aspecte positiu el contingut elevat en fibra (al voltant del 8%); però, en canvi, tenen més quantitat de sal que el pa blanc i l’integral (al voltant de l’1,2%). A més, poden contenir una quantitat de greix i de proteïna considerable, segons els ingredients que portin (per exemple, si tenen llavors, segurament la proporció de greix serà notable), i això s’ha de tenir en compte, sobretot per l’aportació calòrica. En definitiva, els requisits que hauria de complir un pa per a constituir una bona opció són els següents: farina 100% integral, quantitat notable de fibra (recordem que en el pa blanc voreja el 3,6%, mentre que en el d’especialitats és en el 8%), baixa quantitat de sal (com menys millor, però, sobretot, és recomanable que sigui inferior a l’1,25%), baixa quantitat de sucres afegits (si no en té, millor), oli d’oliva o de colza i preu assequible. També són característiques positives l’ús de massa mare activa (pels atributs que confereix al pa) i el contingut de llavors, per l’aportació de greixos saludables. Si tenim tot això en compte, el pa més recomanable seria Eroski integral. Tant Bimbo 100% integral com Panrico integral de tipus motlle també són bones opcions, però tenen un preu molt superior.

El podi del preu*

ELS MÉS CARS

 • Oroweat Organic Bio quinoa: 1 €
 • La boulangere baguette Viena: 0,81 €
 • Panrico integral: 0,64 €

ELS MÉS BARATS

 • Eroski integral: 0,15 €
 • Eroski: 0,16 €
 • Eroski amb sègol i llavors: 0,24 €
 • Eroski sense crosta: 0,24 €

*Encara que la ració estimada d’aquest producte és de 55 g, el preu s’ha calculat per a 100 g (dos sandvitxos).

Guia per a triar l’esmorzar del pati i de l’oficina

En l’elaboració d’aquest reportatge s’han considerat 28 referències de pans de motlle, en les diferents varietats, que ens serveixen per a delimitar les categories: pa blanc, integral, d’hamburguesa o Frankfurt i especialitats. La fibra i la quantitat de sal poden ajudar a decidir la compra. En cas de dubtes, hem calculat la valoració Nutri-Score,que acabarà d’inclinar la balança.

Guia compra molde

Guia compra molde
Preus actualitzats al tancament de l’edició. Encara que els valors estan expressats per a una ració de 55 g (unes dues llesques), una peça de pa burger mida XL pesa 75 g. Els productes estan ordenats per Nutri-Score i, en segon lloc, de major a menor quantitat de fibra. Tenint en compte els ingredients, la informació nutricional i el preu, la millor opció és Eroski integral.