Professionals, estudiants i viatgers: així ens canvia la vida el Brexit

L’1 DE FEBRER S’OBRE UN PERÍODE D’11 MESOS DE TRANSICIÓ QUE SERVIRÀ PER A NEGOCIAR UNA NOVA RELACIÓ AMB LA GRAN BRETANYA. ENCARA QUE EL DIVORCI DE LES ILLES AMB LA UNIÓ EUROPEA PRETÉN SER AMABLE, A PARTIR DEL 2021 LA NOSTRA LLIBERTAT DE MOVIMENT I ELS DRETS COM A CIUTADANS EUROPEUS ES VEURAN RESTRINGITS. AIXÒ ÉS EL QUE ENCARA POTS FER DURANT EL 2020, MITJANÇANT ALGUNES HIPÒTESIS.
1 Febrer de 2020
BRITAIN-SCOTLAND-LOCH NESS

Professionals, estudiants i viatgers: així ens canvia la vida el Brexit

Després de quatre dècades i mitja junts, des del 31 de gener del 2020 el Regne Unit no forma part de la UE. Després de l’aprovació per la majoria del parlament britànic del projecte de llei de retirada de la Unió Europea, el divorci és una realitat. Més enllà dels sentiments que desperta per a molts la seva sortida, el Brexit ja és un fet i als espanyols que mantenen vincles amb el país britànic, tant si són laborals, familiars o de residència (oficialment viuen allà 180.000 espanyols, segons el Ministeri d’Afers Exteriors), els interessa saber quins seran els seus drets a partir d’ara.

Encara queden molts serrells per tancar en aquesta negociació i encara no està clara quina serà la situació final amb què ens trobem la resta d’europeus a partir del 2021 (en què presumiblement tot canviarà de forma significativa, tot i que encara s’ha de definir la manera), però aquest 2020 significarà un període de transició en el qual encara no ens trobarem amb moltes restriccions.

Efectes del “brexit” en els estudiants

  • Es mantenen les matriculacions que estan en curs en les mateixes condicions en què es van fer quan es van inscriure (tarifes, préstecs, durada…).
  • Durant el període de transició tot continuarà igual, però els que notaran la diferència seran els estudiants que es matriculin fora d’aquest període (ja per al curs 2020-2021). La idea del Govern britànic és equiparar els estudiants europeus amb la resta d’internacionals, amb l’increment conseqüent en les taxes de matriculació que això significa (algunes matrícules poden arribar a costar el triple).
  • Per als títols universitaris conjunts entre els dos països, el Brexit no afectarà i els estudiants obtindran el mateix títol promès abans de la sortida.
  • Si, quan acabi els estudis, l’universitari té la intenció de tornar a Espanya, no haurà de sol·licitar l’EU Settlement Scheme (abans del 31 de desembre de 2020). Si després d’acabar la carrera, l’estudiant té previst continuar cursant unes altres titulacions o començar a treballar al Regne Unit, sí que l’haurà de sol·licitar abans que s’acabi el termini.

On es pot sol·licitar la residència (EU Settlement Scheme)?

  • Per mitjà del web del Ministeri d’Interior britànic: homeoffice.gov.uk

MÉS INFORMACIÓ:

  • Consolat Espanyol a Edimburg: cog.edimburgo.bre@maec.es
  • Ambaixada d’Espanya a Londres (cita prèvia en línia): exteriores.gob.es/embajadas/londres
  • www.gov.uk ec.europa.eu

Algunes hipòtesis

La meva filla fa 8 anys que treballa al Regne Unit com a enginyera. Podrà continuar vivint-hi?

Sí. Si un espanyol ha viscut al Regne Unit de manera permanent durant cinc anys al final del període de transició (31 de desembre de 2020), podrà continuar fent-ho llavors de manera permanent al país. L’únic requisit és sol·licitar (obligatòriament) un permís de residència a partir de l’EU Settlement Scheme, un procediment que ha establert el Ministeri de l’Interior britànic (Home Office). Per a fer-ho té de termini fins al 30 de juny de 2021.

Fa menys de 5 anys que visc a la ciutat de Cardiff. Me n’he d’anar?

No és necessari abandonar el país, però a diferència de les persones que sí que fa més de 5 anys que viuen al Regne Unit, quan sol·licitis l’EU SettlementScheme se t’atorgarà un estatus anomenat “pre-settled status”, un permís de residència temporal fins a complir els cinc anys. Quan hagis aconseguit aquest temps de residència contínua (és a dir, que dels 12 mesos de l’any, puguis demostrar que en vius 6 al Regne Unit), hauràs d’intercanviar la residència temporal per la permanent (settled status) i sol·licitar-la abans que expiri la temporal.

Visc al RU des de fa 10 anys i ja he sol·licitat el meu permís. Quant de temps puc absentar-me ara?

Si has obtingut el settled status (permís permanent) podràs absentar-te fins a un màxim de 5 anys continus sense perdre la residència. Si tens un permís temporal (pre-settled status), podràs absentar-te un màxim de dos anys; en cas contrari, perdries el còmput dels anys acumulats i tornaries a partir de zero.

Visc a Anglaterra, però em vaig treure el permís de conduir a Espanya. Continua valent l’europeu?

Sí, així ho ha anunciat el govern britànic. Si viatges com a turista al Regne Unit podràs continuar fent servir el permís europeu. Els residents al Regne Unit que van començar la seva estada quan tenien menys de 67 anys poden continuar utilitzant el permís de conduir emès a Espanya fins a 70 anys. Si va començar a residir passats els 67 anys, només podrà continuar fent servir el carnet europeu fins a un màxim de 3 anys i després intercanviar-lo per un de britànic.

La meva germana està d’Erasmus a Manchester. Ha de tornar?

No, pot continuar estudiant durant aquest curs. Encara que Erasmus + és un programa exclusivament regulat per Europa, com que la majoria de les places d’aquest intercanvi universitari per a enguany ja estan assignades, durant aquest període de transició tot continuarà exactament igual. Quan s’acabi aquest curs s’esperen canvis que encara s’han de definir, però Espanya i el Regne Unit planegen acords per a mantenir programes d’intercanvi que seran molt semblants. Tot dependrà de les negociacions que encara s’han de dur a terme durant aquest any sobre la futura relació del Regne Unit amb la UE.

Soc metge i estic pensant d’anar a viure al Regne Unit. A partir d’ara, hauré de tramitar algun tipus d’homologació?

El Regne Unit continuarà sent membre de l’Espai Europeu d’Educació Superior, això vol dir que els seus títols oficials tenen els mateixos estàndards de qualitat que a Espanya i viceversa. Com fins ara, l’homologació i el reconeixement d’estudis es manté, per això no hauràs de repetir la carrera. Els tràmits per a l’homologació (només per a les professions regulades, com les relacionades amb la sanitat, l’arquitectura, l’enginyeria o l’advocacia), l’equivalència (per a les no regulades) o la convalidació (per a una part dels estudis) continuaran igual fins al 31 de desembre de 2020. A partir de llavors els tràmits administratius els imposarà el Regne Unit i, segurament, demanaran documents addicionals, com els que havia de presentar fins ara un ciutadà de fora d’Europa. Més burocràcia.

Si m’oferissin un treball en un banc de Londres després del període de transició, la meva parella podria venir amb mi?

No hi hauria cap problema, perquè es tracta de família pròxima. Aquest concepte també s’haurà d’acabar de definir, però s’entén que la parella (cònjuge o parella de fet), els fills (menors de 21 anys o que encara depenguin dels pares), així com els progenitors, avi o besavi que també depenguessin de tu, encaixen en la definició i sí que podrien entrar al Regne Unit després del Brexit (però sempre que hi hagi aquesta relació abans del 31 de desembre de 2020). Pel que fa als fills futurs, podran entrar a residir al país en qualsevol moment. Els familiars dels espanyols amb dret a residència al Regne Unit tindran dret a assistència sanitària.

La meva filla i els meus nets viuen a Brighton, necessito un visat per a anar a visitar-los aquest estiu?

Durant el període de transició es podrà continuar fent servir el passaport o el DNI vàlid i expedit a Espanya per a entrar al país. Després d’aquest temps (i sense que hi hagi encara res ferm sobre aquest tema) sembla que per a les estades curtes (fins a 180 dies) tampoc es requerirà el visat.

Si vaig un cap de setmana de turista, l’operador de mòbil canviarà les tarifes que van fixar dins d’Europa?

Com que deixaran la Unió Europea amb un acord, finalment estaran garantides les mateixes tarifes (per a trucades, missatges de text i dades).

Tenia pensat anar-me’n a Anglaterra a buscar-me la vida, però d’aquí a un parell d’anys (a partir del 2021).

Aquí la situació sí que canvia. Després del període de transició ja no podràs fer-ho amb la llibertat de moviment que hi havia abans del Brexit, ni amb els mateixos drets, ja que l’acord que s’ha tancat només protegeix els drets dels europeus residents al país abans que es compleixi el període de transició. Les intencions del Govern britànic passen per reduir la immigració, per tant el seu desig és posar fi a la lliure circulació dels ciutadans de la UE. Per fer-ho possible, com ja ha anunciat el primer ministre Boris Johnson, el país planeja “un sistema de punts” o “a l’australiana”, que bàsicament posarà èmfasi en els professionals qualificats. Per aquesta raó, en principi, tindrien prioritat els professionals que més necessiti el país.

D’aquí a unes setmanes visitaré un amic. Encara serveix la targeta de sanitat europea?

Espanya i el Regne Unit han signat un acord pel qual els espanyols que visitin el Regne Unit poden continuar fent servir la targeta europea fins al 31 de desembre de 2020 en les mateixes condicions en què ho feien. Després d’aquesta data els dos països s’han compromès a mantenir l’atenció sanitària en els mateixos termes i condicions que hi havia abans del Brexit. En principi, si no canvia res, als dos estats els interessa continuar mantenint les mateixes prestacions. Encara que no hi ha res ferm sobre el que pot passar a partir del 2021, Espanya es compromet a assistir els turistes britànics que trepitgin terra espanyol en vacances, mentre el Regne Unit faci el mateix amb els ciutadans espanyols.