Què hem de fer amb un aliment florit

QUAN TROBEM UN ALIMENT QUE PRESENTA FLORIDURA, LA PRÀCTICA HABITUAL ÉS RETIRAR LA PART DETERIORADA I MENJAR-SE LA RESTA, QUE, A MÉS, NO TÉ SABORS NI OLORS ANORMALS.
1 Febrer de 2020
GettyImages 502950206

Què hem de fer amb un aliment florit

Quan trobem un aliment que presenta floridura, la pràctica habitual és retirar la part deteriorada i menjar-se la resta, que, a més, no té sabors ni olors anormals. Tot un error: les floridures produeixen micotoxines, que poden contaminar les parts profundes de l’aliment i produir símptomes gastrointestinals aguts si es consumeixen en gran quantitat. Quan retirem la part contaminada podem arrossegar micotoxines a altres zones de l’aliment, i no hi ha manera de saber quant en cal treure per a eliminar el perill. Per a evitar riscos, el més correcte és llençar tot l’aliment.

El cafè durant l’embaràs

Els canvis hormonals en les dones embarassades retarden la metabolització de la cafeïna, que per aquesta raó es queda més temps en la sang. Per això, entitats de referència com l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomanen limitar la ingesta de cafeïna a 200 mg al dia (tres tasses de 30 ml de cafè exprés), enfront dels 400 mg/dia de la resta d’adults. Però no la prohibeixen, ja que no incrementa el risc que el fetus pateixi danys ni que s’avanci el part. Pel que fa al cafè descafeïnat, segons la normativa pot conservar una part mínima de cafeïna, però el contingut final d’aquesta en una tassa és escàs (0,6 mg en 30 ml). La recomanació s’estableix per a la cafeïna, per la qual cosa si s’ingereix a partir d’altres fonts (begudes de cola, xocolata, te…) cal tenir-ho en compte.

Algues i salut

S’han incorporat a la dieta com a aliment saludable. Tanmateix, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) considera que el consum d’algues constitueix un risc emergent: poden contenir arsènic i metalls pesants, estar contaminades amb norovirus i, a més, suposen una aportació elevada de iode. Per això, la seva ingesta s’ha de controlar en persones amb problemes de tiroides.

Per què les anxoves s’han de conservar a la nevera?

Tot i que es venen en llauna, les anxoves (i altres productes de la pesca com els arengs) no són conserves, sinó semiconserves. Es processen per salaó, però no són sotmesos a un tractament tèrmic. La seva durada és inferior que la de les conserves, i en l’envàs indica que s’han de mantenir en fred.

Els iogurts caduquen?

Des del Reial Decret 271/2014, els fabricants poden indicar en els iogurts una data de caducitat o una de consum preferent, a partir dels estudis de vida útil que hagin fet als seus productes. La majoria continuen indicant una data de caducitat, encara que és legalment possible i perfectament vàlid que indiquin una data de consum preferent.