Benefit 3 arrossos, quinoa i verdures

ELS PLATS PREPARATS A BASE D’ARRÒS ES CONSERVEN A TEMPERATURA AMBIENT DURANT LLARGS PERÍODES I ESTAN LLESTOS PER AL CONSUM DESPRÉS D’UN ESCALFAMENT BREU, COSA QUE ELS FA MOLT PRÀCTICS. EL SEU VALOR NUTRICIONAL DEPÈN DELS INGREDIENTS QUE ACOMPANYIN L’ARRÒS I QUE DE VEGADES S’UTILITZEN COM A RECLAM COMERCIAL (EN AQUEST CAS ES TRACTA DE LA QUINOA), PERQUÈ SÓN PRODUCTES QUE TENEN FAMA DE SALUDABLES.
1 Febrer de 2020
100103 Cosumer Brrillante 0Z6A7485

Benefit 3 arrossos, quinoa i verdures

Un producte amb beneficis?

Benefit és una denominació comercial que crea una imatge d’aliment saludable. Encara que el producte no inclou declaracions de propietats saludables, sí que podria fer-ho atenent el contingut en proteïnes i fibra, fet que justificaria legalment l’ús d’aquest nom.

“Sense colorants ni conservants” és el mateix que “sense additius”?

No. La lecitina de gira-sol és un additiu que es fa servir com a emulgent per a aconseguir l’homogeneïtat del producte i perquè no se separi l’oli. S’utilitza simplement com a reclam comercial, ja que tots els additius que es fan servir a la Unió Europea estan autoritzats i són segurs.

Detalls de la llista d’ingredients

  • Arròs. És l’ingredient majoritari (un 56%) i consta de tres varietats diferents: llarg vaporitzat, integral i salvatge, en ordre de major a menor proporció. No es pot saber el percentatge de cadascun perquè, com que no se’n destaca cap en l’etiquetatge, no és necessari declarar-ho.
  • Vegetals. La pastanaga i el blat de moro s’agrupen sota aquesta denominació, però la normativa no considera el blat de moro una hortalissa, sinó un cereal. La legislació permet agrupar les hortalisses sempre que s’utilitzin en proporcions que puguin variar i s’hi inclogui la denominació “hortalisses” seguida de l’esment “en proporció variable”. En aquest cas no es podria aplicar, perquè s’agrupen incorrectament una hortalissa (pastanaga) i un cereal (blat de moro), i això no ho preveu la legislació. Un altre error: el pes dels ingredients s’ha d’indicar seguint l’ordre decreixent. Les llenties (7%) s’han col·locat abans dels vegetals (14%).
  • Oli d’oliva verge. Constitueix el 6% del producte, cosa que diferencia positivament aquest producte d’altres de semblants on es fan servir olis vegetals refinats (de pitjor qualitat nutricional).

Dues propietats nutricionals que sí que es pot atribuir

  • Font de fibra. Aquesta declaració es pot fer sempre que l’aliment contingui almenys 3 g fibra per 100 g. Aquest producte conté 3,8 g de fibra.
  • Font de proteïnes. Es permet quan aquests compostos suposen almenys el 12% del valor energètic del producte (que és exactament el que aporten en aquest Benefit).
Nutri-Score

La valoració en el sistema Nutri-Score és A. Aquesta puntuació es deu a la quantitat de proteïnes i fibra. El contingut en verdures i llegums no és suficient per a tenir-ho en compte.

Què conté la quinoa

És el gran reclam d’aquest producte. No obstant això, aquest cereal només suposa un 17% del total. Sobre aquest ingredient, l’envàs incorpora diversos missatges:

  • Origen mil·lenari. Aquesta declaració no té cap relació amb el valor nutricional del producte. De fet, l’arròs, la sal i l’oli d’oliva també ho són. Aquesta declaració és purament publicitària.
  • Doble de fibra que la majoria de cereals i llavors. La quinoa té un contingut en fibra molt superior al de l’arròs. Tot i això, aquest últim és l’ingredient principal i, per tant, l’aportació de fibra a partir de la quinoa en aquest aliment és petita (0,5 g dels 3,8 g totals). A més, no es fa al·lusió al fet que, de tots els ingredients, les llenties són les que més fibra tenen.
  • Font de proteïnes saludables. Conté els 8 aminoàcids essencials en proporcions correctes. Per a calcular la qualitat de les proteïnes es té en compte el contingut en aminoàcids i en quina mesura s’absorbeixen. Un producte és de més qualitat si conté tots els aminoàcids essencials, que són els que l’organisme no pot obtenir per si mateix, i a més s’absorbeixen en una bona proporció (digestibilitat). La quinoa conté tots els aminoàcids essencials a diferència d’altres cereals i la seva digestibilitat és bona, per tant aquesta qualitat es pot considerar alta. Però aquest ingredient només aporta aproximadament 1 g dels 5,7 g de proteïna de l’aliment. La proteïna de la quinoa és de bona qualitat, però n’aporta una quantitat mínima.
  • Presència de fòsfor i magnesi. Aquesta declaració es refereix exclusivament als continguts en la quinoa. Això és confús, ja que es pot interpretar que el got d’arròs és font d’aquests minerals, cosa que no es pot valorar: no s’especifiquen en l’etiquetatge nutricional (cosa perfectament legal).

Què significa apte per a vegetarians?

Aquesta al·legació no està regulada, per això no hi ha cap normativa que estableixi quines característiques ha de complir un producte apte per a aquest col·lectiu.

Conclusió

El producte analitzat té un bon perfil nutricional i una presentació que el fa pràctic i còmode, ja que no necessita fred. Ara bé, com a reclam utilitza la quinoa, un aliment que només suposa el 17% del producte final, al qual atribueix propietats nutricionals correctes, però que no es corresponen amb les que es poden trobar en el producte a partir d’aquest aliment.