Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Una de les millors és barata

/imgs/20040301/analisis2.01.jpgS'han analitzat vuit planxes elèctriques amb vapor, de preus molt diferents: des dels 41,79 euros de Fagor fins als 92 euros de Siemens. La millor relació qualitat-preu és Braun ProStyle SI8520, perquè és la millor en la prova d'ús i la tercera més barata, perquè compleix totes les normes de seguretat i perquè és la més lleugera i la que ofereix el consum més reduït. Les vuit planxes utilitzen el vapor per a allisar els teixits, la qual cosa esdevé fonamental per a un resultat òptim. El laboratori va mesurar el temps que tarda cada equip a escalfar-se. Siemens i Solac són els únics que obtenen el 'molt bé' (una mica més d'un minut), seguits per Fagor, Ufesa i Bosch ('bé') que tarden el doble. Braun, Philips i Rowenta es queden en un 'normal', ja que necessiten tres minuts. En aquesta prova Solac s'ha hagut de mesurar d'una forma diferent de la resta, ja que no genera vapor d'aigua abocant aigua sobre la sola calenta sinó que disposa d'un termòstat i resistència diferents dels de la sola, fet que li permet expulsar vapor fins i tot quan la planxa està al mínim de temperatura.

Solac és la planxa que més tarda a aconseguir els 180º centígrads en la sola (2 minuts i 39 segons), mentre que les altres set van tardar pràcticament el mateix a arribar a aquesta temperatura (una mica més d'un minut). No s'ha pogut analitzar el material de les soles, perquè alguns fabricants utilitzen fórmules pròpies.

Quant a la uniformitat de la calor al llarg de la sola, les millors són Siemens, Solac i Fagor, seguides de Philips, Ufesa i Rowenta. Braun i Bosch es van quedar en un 'normal'. Per a saber el temps que pot estar la planxa expulsant vapor s'escalfen a la màxima temperatura en la posició que més vapor expel·leixen, sense usar el 'vapor extra': Rowenta va obtenir la millor valoració ('molt bé') i Braun i Bosch es van quedar en un 'normal'.

Quant al cabal de fuita (les pèrdues d'aigua) és inexistent en les vuit, perquè totes disposen d'un sistema antigoteig. Com es va comprovar en la prova d'ús, els usuaris prefereixen les planxes que emeten el vapor just, ni excessiu ni escàs. En aquest apartat les millors van ser Siemens i Philips, i les pitjors Braun i Fagor.

Lleugeres i manejables

/imgs/20040301/analisis2.02.jpg Una planxa ha de ser lleugera perquè treballar-hi sigui el menys fatigós possible. Les més lleugeres van ser Braun (1,3 kg.), i Bosch (1,4 kg.) i les més pesades Rowenta (1,7 kg), i Solac, (1,6 kg). El consum real d'electricitat va ser inferior al que indica la documentació. El cable més llarg (un metre més que el segon) és el de Siemens (3,5 metres), i Fagor i Rowenta només ofereixen 1,9 metres. Solac incorpora l'únic cable que no pivota 360 graus (només oscil·la 180º). Aquest gir de 360º sí que és present en la resta i dota la planxa d'una manejabilitat més gran.

Totes les mostres inclouen un llum que s'encén mentre la planxa s'escalfa i que s'apaga quan ha aconseguit la temperatura idònia. Solac incorpora un segon llum que indica si està connectada.

La mida del dipòsit d'aigua influeix en el temps de planxada, ja que si s'acaba l'aigua cal recarregar-lo i esperar que s'escalfi. Braun té el dipòsit més petit (220 mil·lilitres). Els següents són Siemens, Fagor i Bosch, amb quasi un 50% més, (300 ml.). En els més grans (Solac i Rowenta) caben 400 ml d'aigua. Les vuit planxes ofereixen un esprai que polvoritza fines gotes d'aigua per a humitejar els teixits arrugats. Segons els fabricants, per a omplir el dipòsit es pot utilitzar aigua de l'aixeta, encara que si és molt dura (té massa calç) convé diluir-la amb aigua destil·lada al 50%. No s'ha de barrejar amb additius com el midó, perfums, suavitzants o substàncies anticalç, que podrien danyar l'equip. Totes les planxes incorporen filtres anticalç. Braun és l'única amb filtre extraïble; Philips i Siemens inclouen un sistema d'autoneteja per a les restes de calç.

Prova d'ús

Tres usuaris habituals van provar les vuit planxes sobre diverses peces de diferents teixits (cotó, fibra, llana...) seguint les indicacions del fabricant. Cada usuari va valorar diversos paràmetres entre el 'malament' (un punt) fins a el 'molt bé (quatre punts). Totes les planxes van superar els 2 punts sobre 4 possibles en cada paràmetre avaluat. A més, els resultats van ser semblants, amb poca diferència entre el millor i el pitjor. De forma global, Braun, Siemens, Philips i Bosch han sigut les que més han agradat als usuaris, ja que es pot regular el vapor i són les més lleugeres. Les pitjors (encara que acceptables) són Fagor i Rowenta (ambdues molt pesades).

La prova d'ús es va dividir en dos apartats: d'una banda es va mesurar l'ergonomia, en què es va avaluar la claredat i la utilitat del manual i dels menús, els controls i les icones, l'aspecte exterior, l'estabilitat, el pes i les dimensions de la planxa i la longitud del cable. Bosch, amb 3,4 punts de 4 possibles, i Braun i Siemens, amb 3,3 punts, van ser les millors. Fagor i Rowenta, van aprovar, però amb només 2,8 punts. D'altra banda, es va mesurar la facilitat d'ús, es va valorar l'eficàcia i la velocitat de planxada, l'emissió de vapor, el polvoritzador, la facilitat de lliscament, la neteja i la facilitat d'emmagatzemament. En aquest segon cas, la valoració més alta va correspondre a Braun, (3,6 punts de 4, en especial, per la velocitat de planxat i la funció vapor, encara que va fallar en dispersió d'aigua), seguida de Siemens, Philips i Bosch (amb 3,4 punts). Fagor (2,8 punts), Ufesa i Rowenta (ambdues 3 punts) van ser les pitjor valorades.

Qüestió d'interferències

/imgs/20040301/analisis2.03.jpg Totes les planxes van aprovar el test de compatibilitat electromagnètica, que comprova si causen interferències en altres aparells elèctrics. Quant a la seguretat, una de les proves efectuades és l'assaig de funcionament anormal, que analitza el comportament de l'equip davant d'un curtcircuit. Per a superar-lo, les planxes no han de generar fum, flama o temperatures perilloses quan s'escalfen de forma excessiva. Fagor va ser l'única que va suspendre aquest apartat, ja que el fusible tèrmic va saltar, però no va poder impedir que de l'interior sortís una gran quantitat de fum.

Siemens, Solac, Ufesa i Bosch no van incloure totes les indicacions obligatòries que marca la norma, encara que aquesta és una falta lleu. En la resta de proves (estabilitat sobre superfícies inclinades, accés a parts actives, corrent de fuites, rigidesa dielèctrica, aïllament adequat, impedància entre les parts conductores...) totes les mostres les van superar de forma satisfactòria. Siemens és l'única que inclou un útil mecanisme de seguretat: si no detecta moviment durant trenta segons quan està recolzada sobre la sola (o vuit minuts si està dreta sobre el taló) es desconnecta de forma automàtica.

Les vuit planxes inclouen manuals d'ús i informació sobre aspectes de seguretat. També les vuit tenen garantia, però no va ser correcta en tots els casos: únicament Braun, Philips i Ufesa ofereixen els dos anys de garantia que marca com a mínim la llei (que va entrar en vigor al setembre del 2003, i que cobreix tots aquests productes, ho indiquen o no). Fagor ofereix només sis mesos, Bosch i Rowenta un any i Solac un any de garantia "normal" i un altre que cobreix el recanvi de peces, però no la mà d'obra. La garantia que adjuntava Siemens no especificava la durada, per la qual cosa també va suspendre aquest apartat.

La temperatura

Un dels paràmetres més decisius per a un planxada eficaç és la temperatura a què arriba la sola de la planxa. El laboratori va mesurar la calor generada en quatre punts diferents de la sola en les tres posicions que ofereix cada termòstat. La primera (entre 70º i 120º centígrads) s'utilitza principalment per a teixits sintètics i molt delicats. La posició de temperatura intermèdia (entre 100º i 160ºC) s'utilitza per a seda o llana mentre que la de temperatura més alta (entre 140º i 210º) es destina a roba de cotó o lli. La quarta es reserva per a la temperatura mínima de l'equip.

Amb aquesta prova es descobreix si la planxa és estable tèrmicament, és a dir, si no hi ha diferències de temperatura entre unes parts i les altres de la sola. També es comprova si se supera la temperatura màxima fixada per la norma per a cada posició, i que podria danyar la roba.

Totes les planxes van aprovar, però Braun, Solac, Philips i Rowenta van obtenir els resultats més estables i pròxims que indicaven els termòstats. Per a fer aquest test, es va manipular el mecanisme electrònic de Siemens que apaga la planxa després de trenta segons d'inactivitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions