Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Pírcings i tatuatges: 105 establiments de 13 ciutats, analitzats : Es fan sense donar la informació imprescindible i en condicions molt millorables

/imgs/20040301/afondo.01.jpg
No es disposa de xifres estadístiques fiables sobre la seva implantació real, però ningú no discuteix que l’afició al pírcing i els tatuatges ha experimentat un gran impuls durant els últims anys. I això s’ha traduït en el fet que el negoci ha augmentat enormement la facturació i que proliferen a les nostres ciutats els establiments que col·loquen pírcings o que graven tatuatges als cossos dels clients.

Els professionals del sector indiquen que aquesta moda “és una qüestió d’estètica, sobretot entre els més joves”, al mateix temps que matisen que “avui les perforacions tenen molta més acceptació que els tatuatges”. Els pírcings es perceben com una intervenció temporal, mentre que se sap que el tatuatge és per a sempre, pel seu caràcter indeleble, llevat que els eliminem de la pell per mitjà de tècniques prolixes, complexes i (en el cas del làser) molt cares que, a més, no sempre resulten del tot eficaces.

Amb la finalitat d’estudiar el servei que ofereixen als usuaris, tècnics de CONSUMER que es van fer passar per clients van visitar el passat mes de febrer 105 establiments dedicats a la col·locació de pírcings i la gravació de tatuatges en 13 ciutats: Barcelona, Madrid, València, Bilbao, Màlaga, la Corunya, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Múrcia, Almeria, Alacant i Oviedo. Els locals visitats han sigut 73 establiments dedicats exclusivament a aquestes pràctiques i 32 centres de bellesa i estètica en què es fan altres activitats per a l’estètica personal. Per a confeccionar el qüestionari que van emplenar els tècnics una vegada feta la visita, es va comptar amb la col·laboració de metges dermatòlegs i es va partir tant de la normativa que apliquen algunes comunitats autònomes a aquests establiments com de l’elogiable -per molt exigent- codi de bones pràctiques de l’Associació Nacional de Mestres Tatuadors i de Pírcing.

El primer que cal dir sobre aquest tema és que des d’un punt de vista mèdic i sanitari, es tracta d’una pràctica desaconsellable: en tots dos casos es produeixen ferides en la pell o en certes parts del cos i tant en els pírcings com en els tatuatges hi ha el risc que apareguin reaccions al·lèrgiques i de contreure -per contagi via utensilis esterilitzats de forma no deguda- malalties greus com la sida o l’hepatitis. Metges i professionals del body art coincideixen a dir que són molts els clients que no adopten les precaucions necessàries i que, malgrat la regulació recent i només parcial del sector a Espanya, alguns establiments no compleixen els requisits mínims.

En definitiva, qui pensa a fer-se un pírcing o un tatuatge ha de recórrer a professionals qualificats que, a més de garantir una higiene impecable i una qualitat tècnica satisfactòria, informin sobre les prevencions necessàries i les atencions posteriors.

Suspens quasi generalitzat en informació a l’usuari

/imgs/20040301/afondo.02.jpg
La conclusió principal de la investigació és que en la majoria dels establiments el client no rep la informació necessària per a saber si es pot decorar o no el cos amb aquestes tècniques -no exemptes de riscs- i per a evitar els problemes que puguin sorgir.

En altres paraules, són molt pocs els qui assessoren bé l’usuari, tot i que la informació i els consells resulten imprescindibles. Així, són minoria els qui ofereixen al client les explicacions necessàries abans de col·locar-se un pírcing o fer-se un tatuatge: el 85% dels professionals no van preguntar al client si patia alguna al·lèrgia, malaltia o problema de cicatrització que desaconsellés la intervenció; el 55% no van informar de les precaucions abans de fer-se un tatuatge, com la de no anar en dejú i no haver ingerit alcohol o consumit drogues; i el 64% no expliquen el procés de col·locació d’un pírcing o de la realització d’un tatuatge: si hi cal anestèsia, quant dura la sessió…

A més, tan sols el 40% dels establiments va recomanar l’aplicació necessària de crema hidratant una setmana després de fer-se el tatuatge i durant un mes. Continuant amb els tatuatges, el 75% dels locals no va proporcionar consells sobre les atencions necessàries com ara no rentar-lo amb esponges ni tovalloles, no arrencar les crostes, no banyar-se en piscines ni a la platja durant el procés de cicatrització, o la conveniència de rentar-lo amb un sabó neutre.

Aquesta informació insuficient és el principal motiu del suspens quasi generalitzat que han merescut els establiments analitzats. Tal com indiquen els dermatòlegs (metges especialistes en la pell), les dues pràctiques constitueixen lesions en la dermis, per la qual cosa convé que l’usuari estigui ben informat sobre els problemes que poden sorgir (infeccions, reaccions al·lèrgiques, etc) i les atencions que es requereixen posteriorment: pomades antibiòtiques i cicatritzants, necessitat de no prendre el sol en cas de tatuar-se o la neteja que necessita un pírcing.

La col·locació d’un pírcing o la realització d’un tatuatge poden ser motiu d’infeccions, d’irritacions, d’al·lèrgies i fins i tot- si no es respecten les mesures higièniques- de transmissió de malalties víriques greus, com l’hepatitis o la sida.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions