Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Imposts, assegurances, notaris, comissions, gestoria,... : Les altres despeses de la compra d'un habitatge

Els tràmits burocràtics poden suposar un desembossament addicional de fins al 10% del cost de l'habitatge

/imgs/20040301/informe.01.jpg
La compravenda d’habitatges porta aparellats una sèrie d’imposts i de despeses de tramitació (escriptura, inscripció registral…) que n’incrementen significativament el preu i són font usual de sorpreses poc agradables. Qui adquireix un habitatge ha de tenir molt present que al preu de la casa haurà de sumar, almenys, un 7-8% més, que pot arribar al 10% en alguns casos, en concepte d’IVA (per a habitatges nous), ITP (en les de segona mà), registre, notari i gestors, entre d’altres. Atès que aquesta quantitat extra no entra dins de la quantia sol·licitada al banc, llevat que ens taxin la casa per una quantitat molt superior al preu de mercat, per a comprar una casa s’ha de disposar d’alguns estalvis. S’estima que una casa que costa 120.000 euros s’endurà en concepte de tràmits burocràtics entorn de 9.600 euros, mentre que per una que en costi uns 210.000 pagarà al voltant de 16.800 euros.

Una altra sorpresa que s’emporta el comprador principiant és que les despeses de la compravenda són independents de les despeses del préstec hipotecari que normalment se sol·licita per a adquirir la casa, si bé pel fet de liquidar-se tots conjuntament hi ha alguna confusió sobre els imports i els percentatges que suposen per a cada operació. I és que, igual que l’operació de compravenda, l’hipoteca, a més de les despeses de taxació, d’obertura, comissions i assegurances, comporta despeses de notari, advocat, gestoria, imposts i Registre de la Propietat, però amb algunes matisacions. La complexitat de la compravenda d’un habitatge fa del tot necessari l’assessoria d’un professional al llarg de tot el procés: ens aclarirà els dubtes i farà en nom nostre les gestions pertinents.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions