Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Menús del dia : Un de cada tres menús del dia suspèn en qualitat dietètica

/imgs/20060301/portada01.jpg
Tot i que encara el més freqüent (ocorre en gairebé sis de cada deu famílies) és que a les llars espanyoles pares i fills dinen junts i a casa seua, la tendència és justament la contrària: cada vegada es dina més fora de casa. El Baròmetre de Consum 2004 de Fundación Eroski indicava que en el 20% de les famílies el pare dina fora de casa habitualment entre setmana, que en el 7% ho fa la mare i en el 16%, un o diversos fills. Cada dia que passa, restaurants i menjadors, ja siguen d’empresa o escolars, atenen milions de ciutadans que no poden anar a casa seua a menjar.

CONSUMER EROSKI, amb la finalitat de conèixer la qualitat del servei que presten els restaurants del nostre país i, fonamentalment, les característiques dieteticonutricionals dels plats que componen el seu menú del dia (format elegit per la majoria de les persones que dinen habitualment fora de casa), va enviar els seus tècnics a 318 restaurants situats en zones cèntriques de 18 ciutats: la Corunya, Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa.

Els tècnics d’aquesta revista van demanar taula en cadascun d’aquests restaurants i van escollir una de les possibilitats de menú del dia, van consumir els plats que els van servir, van pagar i, finalment, van sol.licitar els fulls de reclamacions (només per comprovar si els tenien a disposició del públic). Amb la informació proporcionada per aquests clients ficticis, experts en nutrició van avaluar la composició de cada menú del dia (entrants, quan n’hi havia, i primers i segons plats, guarnicions incloses, a més de les postres) i van valorar-ne la diversitat i el mèrit dietètic. D’altra banda, es va analitzar la qualitat del servei de cada establiment mitjançant l’observació in situ de 70 ítems sobre: varietat del menú, presentació de la taula, rapidesa a servir el menjar, ambient i servei del menjador, i estat dels lavabos.

Conclusió doble i principal

El 30% dels menús del dia suspenen en qualitat dietètica, mentre que la qualitat del servei hostaler és satisfactòria tot i que s’hi han detectat incompliments de la normativa vigent, referits a l’obligatorietat que hi haja fulls de reclamacions a disposició del públic (gairebé el 10% dels restaurants no en tenien) i que s’hi exhibisquen visiblement els preus dels menús del dia (el 14% no ho feien).

D’altra banda, s’ha comprovat que el preu dels menús varia molt d’uns restaurants a uns altres, concretament de 5 a 17 euros, amb un preu mitjà de 8,9 euros, gairebé un 15% més que al 2001, any en què CONSUMER EROSKI va dur a terme un informe semblant i en el qual la proporció de menús que no van aprovar l’examen (un 43%) va ser superior a aquest efectuat cinc anys després.

Els menús que van suspendre l’examen dietètic ho van fer perquè no oferien la possibilitat d’escollir verdura o ensalada, llegums i peix, convenients en un menú que s’atinga als principis de la dieta equilibrada i saludable. També va penalitzar els menús incloure aliments proteics i molt calòrics com a primer plat i l’absència de guarnicions variades en els segons plats i de fruita a les postres.

Els resultats per ciutats difereixen molt: les millors qualificacions, preses per ciutats, van correspondre als menús del dia de Sant Sebastià i Vitòria, (només suspenen el 7% dels estudiats), Granada i Madrid (14%) i Bilbao (16%). I les pitjors notes les van obtenir els menús d’Almeria (van suspendre el 64%) , València i la Corunya (al voltant del 50%), i Alacant i Còrdova, amb el 44% dels menús amb suspens en qualitat dietètica.

Quant a qualitat de servei i atenció al client, fins i tot sent acceptable pel que fa a la mitjana dels restaurants analitzats, només la varietat dels plats, o diversitat d’alternatives distintes per al primer i segon plat, per a la beguda i per a les postres és manifestament millorable. Tot això, sense oblidar que s’ha de corregir l’incompliment, minoritari però rellevant, de la normativa vigent, més en concret de l’obligatorietat de disposar de fulls de reclamacions i d’exhibir ben visiblement tant el preu dels menús del dia com la informació sobre els diversos plats que els componen (el 17% dels restaurants incompleixen aquesta última norma).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions