Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances de decés : Suport econòmic en els pitjors moments

Més de la meitat de la població del nostre país és beneficiària d'una pòlissa de decessos

Una de les peculiaritats del mercat d’assegurances espanyoles és la contractació massiva d’un tipus de pòlissa, la de decés, en major mesura que en qualsevol país d’Europa. Les dades d’UNESPA, la patronal del sector, són concloents: al nostre país hi havia al 2004 una mica més de set milions d’assegurances de decessos, encara que en tractar-se d’una pòlissa de caràcter familiar que normalment inclou diversos assegurats, el volum de beneficiaris de decessos a Espanya voreja els 26 milions de persones. Utilitzats per a assegurar la cobertura de despeses funeràries i de soterrament, aquestes assegurances són cada dia més populars i al 2004 el seu volum de contractació va augmentar un 9% respecte de l’exercici anterior. La patronal interpreta aquest increment com una conseqüència de l’ascens de l’emigració. Aquestes persones les subscriuen, segons UNESPA, per incloure el cost de repatriació, ja que en molts casos les famílies no podrien sufragar l’alt cost de la tornada del fèretre a la seua terra natal.

/imgs/20060301/informe01.jpg Precisament l’elevat preu de les despeses funeràries, que poden arribar als 2.000 euros o fins i tot més, segons dades facilitades a CONSUMER EROSKI per empreses del sector, i les molèsties inherents als tràmits que s’han de fer després de la mort d’un familiar són les principals raons per a contractar una pòlissa de decés. L’objecte és que la cobertura de l’assegurança siga suficient per a afrontar els costos del funeral i del soterrament, les flors, els desplaçaments, les esqueles i, fins i tot, la tornada a casa si la defunció té lloc a l’estranger o l’assistència jurídica a la família.

Generalment, cada assegurat ha de pagar uns 3 euros al mes per a mantenir la seua pòlissa de decessos, tot i que aquesta quantitat depèn de diversos factors, com són els serveis que se sol.liciten, la població de residència o l’edat dels beneficiaris. Els soterraments i les cremacions suposen per a cada família un important desembossament que aquestes pòlisses pretenen evitar. Aquest tipus d’assegurança pot ser individual o familiar, encara que el més comú són les pòlisses familiars. Tot i que es troba estès entre la major part de la població, aquestes assegurances tenen més implantació als pobles i a la rodalia de les ciutats.

Àmbit d’actuació

Tot i que l’assegurança de decessos pot tenir un caràcter indemnitzatori -és a dir, la companyia lliura al beneficiari una quantitat de diners perquè amb aquesta suporte les despeses derivades del funeral i el soterrament-, l’oferta de la majoria es basa en la prestació de serveis. Des del moment de la mort, l’asseguradora s’encarrega d’una sèrie de gestions burocràtiques i d’altres tasques que solucionen tots els problemes que es presenten amb la defunció. A més, la lluita per atreure més clients ha portat moltes d’aquestes companyies a incloure en les pòlisses altres cobertures. Per exemple, Fiatc Assegurances inclou en el seu paquet bàsic, a més del servei de sepeli i trasllats, el de gestoria i assistència en viatge, i ofereix la possibilitat de contractar garanties addicionals d’accidents individuals i hospitalització per intervenció quirúrgica i indemnització per part, amb el consegüent augment de la prima.

Ocaso, de la seua banda, recull en les seues garanties principals un servei d’orientació legal, teleassistència domiciliària i una assegurança d’accidents complementaris, i deixa a l’elecció de l’assegurat la possibilitat d’afegir a la pòlissa una assegurança de malaltia -subsidi diari per internament, trasllat en ambulància, indemnització per part…-. Vitalicio Decesos ofereix als seus assegurats en edat escolar, a més de les garanties descrites, una ajuda pedagògica en cas de malaltia i/o accident que l’immobilitze al domicili durant més de quinze dies consecutius. Seguros Santa Lucía afegeix en la pòlissa una assegurança d’accidents, i Ceauto complementa la seua amb una assegurança d’assistència en viatges.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions