Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Fracàs escolar : Trobar l'origen del problema, primer pas per a superar-lo

El treball comú de pares i educadors és un element bàsic per a afrontar una realitat creixent i preocupant

/imgs/20050101/img.informe.01.jpg
El fracàs escolar és un dels problemes més greus que sofreixen en l’actualitat els sistemes educatius. La transcendència de les seues conseqüències, que sobrepassen l’àmbit escolar, i la seua extensió, en major o menor grau, per tots els països desenvolupats, justifiquen l’interès d’institucions i associacions de docents i de pares per pal.liar-ne els efectes. Les dades avalen l’abast d’aquesta realitat. Així, el 72 % de la desocupació dels menors de 25 anys té relació estreta amb l’abandó dels estudis i el fracàs escolar. Segons dades de l’Institut Nacional de Qualitat i Avaluació (INCE), gairebé la tercera part dels alumnes adolescents del nostre país, estudiants d’ESO, obté qualificacions negatives. En l’ensenyament mitjà, un 32 % dels alumnes repeteix curs, un 35 % no acaba amb èxit 2n d’ESO, el 48 % no supera el batxiller i a la universitat l’abandó dels estudis voreja el 50 %.

Al nostre país un de cada quatre joves fracassa en els seus estudis, amb els problemes consegüents que això comporta, inclosos els psíquics. Matemàtiques, llengua i anglès són les matèries en què es registra un fracàs escolar més gran. Enfront de la mitjana europea (20 %), l’índex espanyol de fracàs, prop del 29 %, només és superat per Portugal, amb una mica més del 45 %. Les estadístiques oficials indiquen que la comunitat amb més fracàs escolar és Canàries, amb un 35,8 %, mentre que la d’Astúries és la més baixa amb un 14,4 %, seguida de Navarra, amb un 17,3 % i la Comunitat Autònoma Basca, amb un 17,5 %.

Aquestes dades, unides a les que reflecteixen l’elevat nivell d’absentisme escolar i d’abandó, mostren l’existència d’un alt grau de fracàs escolar que requereix una acció global allunyada de la creença que els alumnes en compromisos són «ganduls» o «ximples». El fet que hi haja escolars amb dificultats per a superar amb èxit les exigències del sistema educatiu implica no tan sols factors individuals, sinó també educatius, socials i culturals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions