Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Què fan amb els seus beneficis les caixes i els bancs : Les caixes d'estalvis destinen a iniciatives d'interès social deu vegades més diners que els bancs

/imgs/20050101/img.tema-portada.01.jpg
Quan l’usuari tria una entitat bancària per a obrir un compte corrent, demanar un crèdit o qualsevol altra operació financera, valora una llarga sèrie d’aspectes entre els quals no seria sobrer incloure el de què fan amb els beneficis econòmics que aconsegueixen cada any: les diferències són espectaculars. CONSUMER ha analitzat el destí que donen als seus beneficis vint de les entitats financeres més importants del nostre país. D’aquestes, quinze són caixes d’estalvis (Caja Madrid, “la Caixa”, BBK, la Kutxa, Unicaja, Caixa Galicia, Ibercaja, Caja Vital, Caja Navarra, Caja Astur, Caja Cantabria, Caja Murcia, CAM, Caja Duero i Caja Rioja) i cinc, bancs: BSCH, BBVA, Banc Popular, Banc Sabadell i Bankinter.

Tot i que operen en el mateix sector i ofereixen serveis semblants, les caixes d’estalvi i els bancs són empreses ben diferents: les caixes no tenen ànim de lucre, manquen d’accionistes i el seu objectiu és la mediació financera i la prestació de serveis a fi de servir a la societat i tornar-li els beneficis generats per aquesta activitat, sense que els fundadors, els administradors o els gestors tinguen dret de participar-ne. En canvi, els bancs són negocis privats amb ànim de lucre els beneficis dels quals van a parar als propietaris i accionistes. Això no obsta perquè, en una imparable tendència que afecta el conjunt de les empreses, l’assumpció de la Responsabilitat Social Corporativa, la banca privada haja començat tímidament a invertir una part dels seus beneficis en obres de caràcter social, cultural o ambiental.

Encara hi ha classes

Tot i això, les diferències entre caixes i bancs continuen sent molt importants pel que fa al destí dels seus beneficis econòmics: les 15 caixes d’estalvis analitzades van dedicar l’any 2003 una mitjana del 28 % dels seus guanys (des del 40 % de Caja Rioja fins a l’exigu 19 % d’Unicaja) a allò que es coneix com obra social, que representa una suma total de 677 milions d’euros. Aquesta quantitat equival al 65 % dels diners destinats a obra social per les 46 caixes d’estalvi que hi ha a Espanya, dada que revela la representativitat d’aquest estudi a nivell nacional. En l’altre extrem, els cinc bancs privats estudiats van destinar de mitjana a iniciatives socials només el 2,4 % dels seus beneficis anuals, des del 4,3 % del Banc Popular fins a l’1 % del Banc Sabadell. Només Bankinter no va arribar a facilitar aquesta informació pel fet que no disposen encara de les dades, ja que és el primer any en què estan portant a terme aquest tipus d’accions socials externes a l’entitat.

El 2003, les caixes d’estalvi van superar àmpliament la seua obligació (llei vigent des de 1992) de destinar un mínim del 50 % dels seus beneficis anuals a reserves que en garantisquen la solvència i el futur econòmic, ja que en van dedicar de mitjana gairebé el 72 % a aquesta estratègica funció. Els diners que no són destinats a reserva (atès que no hi ha accionistes ni propietaris a qui calga compensar la seua inversió), les caixes d’estalvis han de dirigir-los a obra social; en altres paraules, del 50 % dels beneficis que podrien destinar a obra social, les caixes d’estalvi espanyoles destinen a aquestes iniciatives filantròpiques només el 28 %. L’Administració pública, amb aquesta obligació de destinar el 50 % a reserves, imposa des de fa ja molts anys una certa austeritat en la despesa dels beneficis amb la clara finalitat d’assegurar el futur de les caixes d’estalvi i, en última instància, dels diners dels seus clients (majoritàriament persones físiques i no empreses), però pel que es veu, les caixes fan una aportació extra a aquesta proporció ja de per si important i aposten més per la consolidació econòmica i la solvència de l’entitat que no per revertir cada any a la societat la major part legalment admissible dels beneficis econòmics que genera la seua activitat. De les 15 caixes d’estalvi estudiades, només quatre destinen més del 30 % dels seus beneficis a obra social.

Molt pot parlar-se, de totes maneres, sobre l’objectiu últim d’algunes d’aquestes iniciatives socials de les entitats financeres -i, per extensió, de la resta d’empreses-, ja que podrien estar “contaminades” per la recerca de resultats en termes de publicitat i imatge per a aquestes empreses, però aparquem aquesta qüestió, més teòrica que pràctica, per a centrar-nos en els aspectes més diàfans del que fan caixes i bancs amb els beneficis que destinen a iniciatives socials.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions