Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Tots útils, encara que amb grans diferències

/imgs/20050401/img.analisis-2.01.jpg S'han analitzat set suavitzants per a la roba, cinc de diluïts (és a dir, no concentrats) i uns altres dos que, a més, diuen que faciliten la planxada. Les diferències de preus entre aquests són notables: des dels quatre cèntims d'euro per rentada de Vernel convencional, fins als deu cèntims per rentada de Mimosín "Planchado fácil" i Vernel "Planchado fácil". La millor relació qualitat-preu és un dels més barats, Lenor (5 cèntims per rentada), que costa la meitat que els de planxada fàcil i, igual que aquests, demostra una qualitat molt bona. El preu per rentada s'ha obtingut tenint en compte les recomanacions dels etiquetatges, excepte en el cas de Mimosín, que no indica el nombre de rentades per envàs, per la qual cosa s'ha pres com a referència la mitjana de la resta d'envasos amb quantitat semblant de producte.

Els suavitzants tèxtils aporten suavitat i frescor a la roba. El pas per la rentadora fa que, amb el temps, la fricció mecànica i la duresa de l'aigua incidisquen en els teixits i la roba acabe per tornar-se aspra. Un bon suavitzant ha de mantenir una sensació dels teixits agradable i aportar una aroma atractiva. És habitual que els fabricants de suavitzants oferisquen al mercat diverses referències amb propietats diferents (sobretot, segons l'aroma). Per fer aquesta anàlisi s'ha optat per cinc suavitzants diluïts sense cap característica especial i uns altres dos que afirmaven ser especialment òptims per a facilitar la planxada.

Matèria activa

/imgs/20050401/img.analisis-2.02.jpg La major part d'un suavitzant és aigua. El que queda quan tot aquesta aigua i les substàncies volàtils s'evaporen és l'extracte sec, i indica com de diluït està el producte. Vernel i Mimosín "Planchado fácil" són els que tenen un percentatge d'extracte sec més alt, amb més d'un 7%, davant de les versions convencionals d'aquestes dues marques, que en cap cas superen el 5,9% d'extracte sec. El pitjor en aquest apartat és Quanto, que es queda en un 3,9%.

Però no tot l'extracte sec són substàncies suavitzants (tensioactius catiònics). En la composició d'aquesta classe de productes entren també elements com les sals minerals o els colorants, que no incideixen gens en el poder real de suavització. Vernel "Planchado fácil" és la mostra amb més concentració de substàncies suavitzants (90 miliequivalents per quilo), seguida de Lenor (88 meq/kg). Sorprèn que Mimosín convencional (73 meq/kg) tinga més elements d'aquest tipus que Mimosín "Planchado fácil" (63 meq/kg), que costa el doble. El pitjor va tornar a ser Quanto, que es va quedar en un discret 53 meq/kg.

Espès no significa eficaç

En contra del que puga semblar, un suavitzant més viscós no té per què contenir més proporció de matèria activa i, per tant, ser més efectiu. Un producte menys viscós es dosifica amb més facilitat, es dilueix millor en l'aigua, obstrueix menys els conductes de la rentadora i es perd menys producte en l'envàs. Tenint tot això en compte, s'han valorat com a millors les mostres menys espesses, com ara Lenor, que és la millor en aquest apartat amb molta diferència (78 centipoises, davant dels 593 de la segona millor, Mimosín). Flor (3.803 cp) i Vernel clàssic (3.187 cp) són les mostres més espesses.

Quant al pH, es considera que és millor que un suavitzant siga lleugerament àcid per a neutralitzar l'alcalinitat dels detergents durant l'esbandida final. Els set suavitzants van demostrar un resultat semblant i òptim (lleugerament àcid: entre 4 i 4,6).

L'olor

L'aroma és un aspecte fonamental en un suavitzant. Es va comprovar tres vegades la intensitat d'olor que deixaven en la roba els set suavitzants: una després de la rentada quan la roba està encara humida, una altra en sec i una última set hores després. Per a això es va utilitzar una escala de l'1 al 5 (des del 'no detectable' fins a 'l'aclaparador').

Acabats de sortir de la rentadora, Mimosín i Vernel (tant en la versió clàssica com en la de planxada fàcil) són les que ofereixen una aroma més intensa, mentre que els altres quatre només van demostrar 'alguna olor present'. En sec, el vigor de l'aroma va ser menor en tots els casos, encara que hi van destacar positivament Lenor, Mimosín "Planchado fácil" i les dues mostres de Vernel. En les altres tres (Flor, Mimosín clàssic i Quanto) l'aroma només era detectable amb esforç. Set hores després, en Lenor, Mimosín "Planchado fácil" i Flor encara es percebia l'olor. Així i tot, els dos suavitzants de Vernel a penes tenien olor en aquest últim mesurament, i en Mimosín clàssic i en Quanto l'olor havia desaparegut per complet.

Facilitat de planxada

També es va comprovar al laboratori si els set suavitzants faciliten la planxada i si els dos que presumeixen de planxada fàcil (i que són notablement més cars) tenen millors resultats que la resta en aquest apartat. Per fer-ho es va estudiar el coeficient de fricció entre la superfície de la planxa i el teixit rentat amb cada un dels suavitzants. Després, es va repetir la prova, aquesta vegada amb un teixit rentat sense suavitzant.

La primera conclusió d'aquest test és que els suavitzants sí que resulten útils a l'hora de planxar: els set faciliten en major o menor mesura aquesta molesta tasca. Els dos que indiquen que estan expressament formulats per a facilitar la planxada (Vernel i Mimosín "Planchado fácil") sí que obtenen els millors resultats ('molt bé') però no són els únics: la mostra de Flor (un suavitzant diluït que no fa esment exprés en l'etiquetatge a les característiques pel que fa a la planxada) és tan bo com els dos que sí que en presumeixen. Lenor, Vernel clàssic i Quanto aconsegueixen un 'bé', mentre que la mostra convencional de Mimosín no passa de 'l'acceptable'.

La resistència a l'arrugada és la capacitat dels suavitzants d'evitar (o dificultar) la formació d'arrugues en la roba. Per a mesurar-la s'arruga un teixit dins d'una proveta rectangular durant cinc minuts i a continuació es mesura l'angle de desarrugada. La tendència a arrugar-se es va fer més evident en la mostra sense suavitzant que en qualsevol de les altres set que sí que estaven tractades. El millor resultat el va aconseguir Lenor, l'única que va aconseguir el 'molt bé'. Flor i Mimosín clàssic només van aconseguir un discret acceptable en aquesta prova, mentre que la resta es va quedar en resultats intermedis. Les dues mostres de planxada fàcil, per tant, no demostren ser millors en la resistència a l'arrugada que la resta.

A l'hora de definir la qualitat global de cada suavitzant es va ponderar cada paràmetre de manera diferent: així, la quantitat de matèria activa i d'extracte sec (la quantitat real de producte) es va considerar el més important, seguit de la intensitat de l'olor, de la viscositat, de si facilitaven la planxada i, en darrer lloc, de la resistència a les arrugues.

Vernel "Planchado fácil" és la mostra de més qualitat amb un 'molt bé', igual que Mimosín "Planchado fácil" i Lenor (l'únic convencional que aconsegueix la millor nota). Mimosín i Vernel convencional, així com Flor, no van passar del 'bé' i Quanto va ser el pitjor, amb un discret 'acceptable'.

Persisteix l'efecte?

Una de les proves que va efectuar el laboratori va ser comprovar si l'acció dels suavitzants es mantenia (encara que fos en un nivell molt més discret) fins i tot si la roba era rentada de nou sense suavitzant. Per fer-ho es va utilitzar un dels paràmetres més significatius segons els consumidors en un producte d'aquestes característiques: l'olor.

Una vegada rentades les peces de roba amb cada un dels suavitzants, es van tornar a ficar en la rentadora, però aquesta vegada utilitzant només el detergent. Després d'aquesta segona rentada, en les set peces de roba l'olor continuava tenint la mateixa intensitat que després de la primera, tant acabades de treure de la rentadora (en humit) com una vegada seques. Per això, es pot inferir que en els set casos les aromes utilitzades són duradores, i que, encara que una vegada en sec la intensitat s'atenua, quan es tornen a humitejar tornen a aflorar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions