Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Adaptació de la casa per a la gent gran : Una llar sense obstacles

La seguretat i l'eliminació de barreres són indispensables per a l'autonomia dels ancians

/imgs/20050401/img.informe.01.jpg
La qualitat de la vivenda constitueix un indicador rellevant del nivell de vida i la seua importància es multiplica en l’edat avançada, quan les facultats físiques i psicològiques minven. A Espanya viuen gairebé 8 milions de persones més grans de 65 anys. Encara que més de dos milions presenten alguna discapacitat, el 96,9% prefereix continuar vivint a casa seua. Així i tot, hi ha una elevada proporció de vivendes que no reuneixen les condicions d’habitabilitat bàsiques (ascensor, calefacció) quan el més adequat seria que totes fossen accessibles i sense barreres per a poder entrar-hi i sortir-ne, moure’s per dins i actuar-hi sense dificultats. Segons l’última enquesta sobre les condicions de vida de les persones grans, elaborada per l’IMSERSO l’any 2004, el 82,5% de les persones grans viuen a cases de la seua propietat. Les persones que més mancances d’equipament tenen són les que viuen soles. Un 13,5% no tenen telèfon, un 44% declaren que no disposen de calefacció, individual o col.lectiva, i un 70,5% dels ancians no disposen d’ascensor. Però el que és realment alarmant és que un 26% necessita pujar tres altures per a arribar al domicili.

En relació amb l’adaptació de vivendes, les normatives que es tenen en compte són diverses. D’una banda, la Llei de Propietat Horitzontal, Llei 8/1995 de 6 d’abril, estableix en l’última modificació els requeriments per a la presa d’acords dels propietaris a l’hora de fer obres i adequacions en portals i elements comuns de les vivendes. D’altra banda, la Llei 15/1995 de 30 de maig marca els límits de domini sobre immobles per a eliminar barreres per a persones amb discapacitats.

En l’àmbit autonòmic es regula la possibilitat de concedir crèdits per a la rehabilitació o subvencions per a l’adequació funcional de la casa, o l’eliminació de barreres en les vivendes. Els interessats també es poden beneficiar de deduccions fiscals per mitjà de l’IRPF per adequació de la vivenda habitual a persones amb discapacitats. Aquestes deduccions es refereixen a obres i instal.lacions en la vivenda habitual, en elements comuns de l’edifici (escales, portals, ascensors) i a l’aplicació de dispositius electrònics que servisquen per a superar barreres de comunicació sensorial i promoció de la seguretat.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Canvis generals »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions