Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Seguretat als parcs infantils : El dèficit en seguretat continua sent preocupant, però la situació ha millorat

Dos de cada deu aparells de joc presenten defectes greus que comprometen la seguretat dels infants

/imgs/20050401/img.tema-de-portada.01.jpgPer estudiar la seguretat dels parcs infantils d’ús públic on els nostres fills i filles van a jugar, tècnics de CONSUMER EROSKI han analitzat 520 aparells de joc de 130 zones públiques de joc infantil a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Màlaga, Múrcia, Bilbao, la Corunya, Pamplona, Vitòria, Almeria, Sant Sebastià, Cadis i Alacant. En total, s’ha valorat la seguretat de 151 oscil.ladors, 114 engronsadors, 112 estructures multijocs, 78 tobogans i 65 balancins. La meitat d’aquestes zones infantils es troben al centre de les ciutats i l’altra meitat, a la perifèria o en barris no cèntrics.

Els parcs infantils i les àrees d’esplai de les nostres ciutats s’han convertit en llocs de trobada quotidians on xiquets i xiquetes gaudeixen molt, adquireixen destreses motrius i conreen diverses habilitats. Així i tot, qualsevol ciutadà pot comprovar que el manteniment i l’estat de conservació de molts parcs infantils és manifestament millorable. Pintades, deixalles i elements arrencats, trencats o cremats s’han convertit en habituals d’algunes zones de joc infantil, que no inviten precisament a usar-les. Però, per sobre de la netedat i l’aspecte visual, la preocupació dels progenitors s’hauria d’enfocar a la seguretat que aquestes zones d’esplai ofereixen als més menuts. Les dades estadístiques justifiquen el temor: el 13% dels accidents soferts per infants entre 1 i 4 anys i el 9% d’infants entre 5 i 14 anys tenen a lloc, a Espanya, en àrees d’oci i d’esplai, segons l’oficina del Defensor del Poble.

Per estudiar la seguretat dels parcs infantils d’ús públic on els nostres fills i filles van a jugar, tècnics de CONSUMER EROSKI han analitzat 520 aparells de joc de 130 zones públiques de joc infantil a les ciutats de Madrid, Barcelona, València, Màlaga, Múrcia, Bilbao, la Corunya, Pamplona, Vitòria, Almeria, Sant Sebastià, Cadis i Alacant. En total, s’ha valorat la seguretat de 151 oscil.ladors, 114 engronsadors, 112 estructures multijocs, 78 tobogans i 65 balancins. La meitat d’aquestes zones infantils es troben al centre de les ciutats i l’altra meitat, a la perifèria o en barris no cèntrics. Les dades són més significatives en termes generals que pel que fa a la situació de cada una de les ciutats. No es tracta tant, doncs, de qualificar l’estat dels parcs de cada ciutat com d’esbossar una radiografia de com es troben, en general, al nostre país.

La situació, tot i que millora respecte de l’estudi efectuat fa cinc anys per aquesta revista (vegeu el número 31 de CONSUMER EROSKI, corresponent al març de 2000), es troba molt lluny de ser satisfactòria: el 19% dels aparells instal.lats presentaven defectes greus que comprometien perillosament la seguretat dels usuaris, els infants, i en 1 de cada 3 parcs visitats algun aparell tenia defectes greus. Els aparells amb més problemes de seguretat, és a dir, als quals han de prestar més atenció tant pares com xiquets, són les estructures multijocs (en una de cada tres es van apreciar faltes greus de seguretat) i els engronsadors (en el 27%).

S’han considerat defectes greus les parts trencades que poden causar accidents, les peces soltes que redueixen l’estabilitat dels aparells, els sistemes de fixació inadequats, els caragols que sobresurten excessivament, les altures massa elevades sense protecció, els paviments inadequats per la duresa, la presència d’elements perillosos als voltants (vidres, ampolles, llaunes obertes…), les fustes estellades, els defectes d’instal.lació, la inexistència d’espais de seguretat, uns sistemes d’amortiment poc efectius o inexistents, la possibilitat de quedar-s’hi atrapat…
Els equips han d’estar construïts de forma que l’obertura no origine riscos d’atrapada del cap i del coll dels petits. El risc evident d’atrapada només es va observar en el 6% dels aparells inspeccionats.
Els motius eren diversos: cordes enfiladores amb obertures massa amples, en què un infant pot ficar fins i tot el cap, obertures en forma de “V” amb perill d’enganxar-s’hi la roba o els cabells, superfícies amb obertures excessives, cadenes d’engronsadors massa amples que poden atrapar els dits, etc. Els pitjors aparells en aquest cas eren les estructures multijoc: en l’11% d’aquestes estructures els tècnics de CONSUMER EROSKI van observar parts deficients.
També s’ha considerat que un aparell presenta defectes greus quan, tot i no comportar cap risc d’accident, fan que l’estat de conservació de l’aparell siga lamentable o que la deterioració del seu aspecte desanime fer-lo servir.
I s’han entès com a defectes lleus els que resten qualitat a les zones i aparells de joc i n’afecten la funcionalitat i la netedat, però sense repercutir en la seguretat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions