Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: QUAN EL MÀXIM DE SUCRE SE SUPERA EN UN SOL GLOP

AMB LA CALOR, EL CONSUM DE BEGUDES ENSUCRADES ES DISPARA. MOLTES LLAUNES DE REFRESCOS CONTENEN EL DOBLE DE LA QUANTITAT DE SUCRE QUE RECOMANA L'OMS. PER AIXÒ, EL SEU CONSUM CONTINUAT ES VINCULA AMB DIABETIS I MALALTIES CARDIOVASCULARS. I UN MITE QUE CAL BANDEJAR DAVANT LA DESHIDRATACIÓ A L'ESTIU: L'ÚS DE BEGUDES ISOTÒNIQUES NO SEMPRE ÉS EL MILLOR. ELS ESPECIALISTES RECOMANEN ERRADICAR-LES DE LA DIETA I, A L'HORA DE REFRESCAR-SE, OPTAR PER L'AIGUA.

L'EXPERT

L’EXPERT: Antonio González Estrada, fundador de sinazucar.org, projecte gràfic de divulgació per a conscienciar sobre la quantitat de sucre lliure que contenen molts dels aliments de consum habitual: “La paraula “sucre” se sol ocultar”

BN ARodriguez

Sabem quant de sucre prenem en una llauna de refresc?

La majoria de la gent no és conscient perquè no acostuma a buscar aquesta informació en els envasos, i alguns dels qui la llegeixen no la interpreten correctament, ja que sol venir indicada la quantitat de sucre per 100 mil.lilitres. Molts consumidors no s’adonen que en una llauna hi ha més del triple de sucre del que s’indica en la xifra de l’envàs.

Ens podem refiar del que diuen les etiquetes?

Sí, quant a la llista d’ingredients que apareix com a informació nutricional. El que passa és que de vegades no és prou clara. El terme “sucre” se sol ocultar i es fan servir sinònims que generen confusió, perquè no queda clar si són equivalents o no. Es parla de sacarosa, s’esmenten sucres que tenen més bona fama, com l’emplafona, o es recorre a termes eufemístics com ara xarop de glucosa i fructosa.

Per què els fabricants es resisteixen a reduir la quantitat de sucre en les begudes?

El responsable de nutrició de Coca-Cola m’ho aclaria fa poc: una reducció de sucre fa que el gust del producte no sigui interessant per al consumidor i es pot deixar de vendre. Si se substitueix per edulcorants, s’obté un gust semblant, però molts consumidors interpreten que s’està prescindint d’un producte natural per un altre d’artificial i, encara que els edulcorants siguin segurs, no tots ho interpreten així. Per a conservar el seu mercat, el fabricant ofereix dues versions: el refresc normal i la versió amb edulcorants.

Els fabricants influeixen en el disseny de les piràmides alimentàries?

Sí. Cada societat d’especialistes en nutrició té la seva i, encara que són semblants, sempre hi ha petites picades d’ullet als grups de pressió que hi donen suport.

Què hauria de fer l’Administració respecte d’aquestes begudes?

L’OMS recomana imposar taxes a les que contenen sucre. També cal millorar l’etiquetatge. A Xile s’han incorporat als productes uns hexàgons amb colors on, de forma molt visual, es representa la quantitat de sucre que tenen. Finalment, són imprescindibles campanyes de formació per als més petits. Si a sinazúcar.org una persona amb molt pocs mitjans ha estat capaç de conscienciar molta gent, l’Estat, amb tots els seus recursos, podria aconseguir molt més.

Caldria limitar-ne o prohibir-ne la venda en hospitals i col.legis?

Potser fer-ho en aquests llocs podria ser una mesura simbòlica eficaç perquè la gent s’adonés que cal prioritzar el consum d’altres begudes en lloc dels refrescos ensucrats.

Caldria canviar la regulació de la publicitat?

Ara hi ha vigent el codi PAOS, una normativa d’autoregulació de la indústria que protegeix els nens d’informacions que puguin incitar al consum de productes que fomenten l’obesitat. El problema és que és la mateixa indústria la que en vigila el compliment, i infringir-la surt gratis molt sovint. L’autoregulació és poc efectiva. El control hauria de ser de l’Estat i preveure multes més altes si s’incompleix la norma.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions