Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades sobre el terreny 300 línies d'autobús urbà de 18 ciutats. A més, opinen 3.000 usuaris : Puntualitat i informació, principals deficiències dels autobusos urbans

El servei que presten ha millorat molt en quatre anys. La freqüència mitjana és de 16 minuts i el preu del viatge comprant un abonament de diversos viatges, 0,55 euros

/imgs/20071001/img.tema-portada.01.jpgPotser per la competència del metro, el tramvia o el tren, potser perquè cal respondre a un usuari cada vegada més exigent, o potser perquè els poders públics han assumit finalment que la millor manera de fomentar el transport públic és millorar-ne la qualitat-, el cas és que el servei que ofereixen els autobusos urbans a les nostres ciutats ha millorat notablement els últims quatre anys. Així ho ha constatat CONSUMER EROSKI, els tècnics de la qual han estudiat 300 línies d’autobús urbà en 18 ciutats: 30 línies d’autobús a Madrid i Barcelona, 25 a València i Sevilla, 20 a Màlaga, Saragossa i Bilbao, 18 a Múrcia, 15 a Alacant i Valladolid, 12 a Granada i 10 a Còrdova, la Corunya, Logronyo, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià i Vitòria. Aquest examen del 2007, el passen els autobusos urbans amb una qualificació mitjana de “bé”, quan en un informe semblant de CONSUMER EROSKI publicat al 2003 la nota mitjana va ser un inequívoc “malament”. L’avanç més significatiu, que resulta fins i tot sorprenent (d’un “molt malament” de mitjana a un “molt bé”), ha sigut la manera com realitzen el seu treball els conductors dels autobusos. Quan fa quatre anys eren comuns la conducció brusca i les frenades, les parades massa ràpides o els estacionaments incorrectes, al 2007 han sigut molt poc freqüents. No xoca, per tant, que la qualitat i la comoditat del desplaçament, juntament amb les infraestructures desplegades a les parades, siguen els aspectes més positius desvelats per aquesta investigació. Però no tot són llums, encara queden deficiències per esmenar, com ara la informació a l’usuari tant a la parada com a l’interior del vehicle, la puntualitat (una de cada vuit línies analitzades va arribar a la parada amb un retard superior als cinc minuts) i l’adaptació a les necessitats dels discapacitats (en diverses ciutats, entre el 15% i el 20% dels autobusos no estan adaptats).

El millor servei d’autobús urbà es va veure a Madrid, Màlaga, Oviedo i Bilbao (un “molt bé” de mitjana no presenta cap dubte), mentre que els pitjors resultats els van obtenir els autobusos d’Alacant i la Corunya, que (igual que els de Granada, Logronyo, Múrcia, Valladolid i Vitòria) han de conformar-se amb un “acceptable” en la qualificació mitjana. L’estudi, així mateix, revela que la freqüència mitjana dels autobusos és d’un per cada 16 minuts en cada línia en dies laborables i d’un per cada 23 minuts els caps de setmana i festius, encara que s’han registrat diferències acusades entre unes línies i les altres i entre les mateixes ciutats. Quant a les tarifes que regeixen, s’ha comprovat que el preu mitjà del bitllet ordinari d’un sol trajecte és de 0,97 euros, des dels 0,56 euros que es cobren a Logronyo fins als 1,25 euros de Barcelona. Si s’adquireix un abonament per a diversos viatges, el preu per desplaçament es redueix un 42% de mitjana, i es queda en 0,55 euros. Tenint en compte que la majoria dels usuaris recorre als abonaments o a targetes que permeten diversos viatges, es pot concloure que destaquen pel seu preu elevat els autobusos de Barcelona (cada trajecte surt a 0,69 euros), Sant Sebastià, la Corunya i Oviedo, i que ho fan pel preu reduït de les seues tarifes els autobusos de Logronyo (0,42 euros cada viatge), Vitòria, València, Pamplona i Saragossa.

L’informe també recull l’opinió dels usuaris habituals de l’autobús urbà, mitjançant una enquesta a 3.000 d’aquests a peu de parada a les 18 ciutats. En línies generals, els ciutadans es van mostrar relativament satisfets amb l’autobús que utilitzen cada dia, tot i que més de la meitat es van queixar de tres qüestions: l’escassa freqüència d’algunes línies, la falta de puntualitat i el preu excessiu. Una altra reclamació prou compartida (37% dels enquestats) és la forma incorrecta en què els professionals condueixen aquests vehicles de transport públic. L’estat de netedat i de conservació dels autobusos, igual com el tracte que reben per part dels conductors, satisfan la immensa majoria dels usuaris.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions