Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Programació infantil : Poca qualitat tècnica i escassa cura amb els valors que es difonen

/imgs/20000501/tema_de_portada_01.jpg
Són molt habituals les crítiques que els adults fem sobre els programes de televisió, cada dia més orientats a l’evasió i a l’espectacle banal, com un mitjà per a aconseguir grans quotes d’audiència que permeten atraure les inversions dels anunciants que financen, en part o en tot, la maquinària i el funcionament de les cadenes de TV, tant privades com públiques. Però, ¿com són estos programes televisius dirigits específicament als més menuts de la casa i als qui tan poca atenció posem?

CONSUMER ha intentat respondre a esta pregunta, analitzant 103 hores de programació infantil (dirigides al públic d’entre 4 i 12 anys) d’11 canals de televisió (TVE 1, La 2, Tele 5, Antena 3, Canal Plus, ETB1, Canal 9, Canal 33, Telemadrid, Canal Sur i TVG), tant nacionals com autonòmics i privats com públics, en les quals s’ha estudiat pràcticament tot el que s’ha emés específicament per als xiquets. La conclusió és decebedora: estos continguts televisius són, llevat comptades excepcions, pobres tècnicament i artísticament, i transmeten en ocasions uns valors (agressivitat, sexisme, discriminació de qui és diferent, consumisme irracional i compulsiu…) poc adequats per als xiquets, que es troben en ple procés de formació de la seua personalitat. A més, contenen molta publicitat, tant als minuts anteriors i posteriors als programes, com en el seu propi interior o durant les interrupcions de l’emissió.

De mitjana, els espots (comercials o de promoció d’altres programes de les cadenes) representen el 8,5% del total de la programació infantil, tot i que les diferències són enormes: en Antena 3 i Tele 5 supera el 15%, mentre que en TVG, Canal 9, Canal Sur, Telemadrid i Canal Plus no arriba ni tan sols al 5%. També es va analitzar el contingut d’esta publicitat: 6 de les 11 cadenes difonien anuncis inadequats per als xiquets (escenes violentes o molt eròtiques de sèries o pel·lícules que promociona la cadena, espots de medicaments i de productes miraculosos). Les cadenes que menys cura posen en esta publicitat que precedix, interromp i seguix als programes infantils són Tele 5, Antena 3 i Telemadrid. I les que més en posaven i controlaven esta publicitat en el període analitzat foren Canal 9, Canal Sur, Canal Plus, TVE1 i La 2.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions