Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Accident de bicicleta pel mal estat de la calçada

El meu fill va sofrir un accident amb bicicleta a causa del mal estat de la calçada (esquerdes i sots), i com a conseqüència d'això ha estat ingressat en un hospital uns quants mesos i li han quedat seqüeles i cicatrius. Desitjaria saber on dirigir-me i si hi ha justícia gratuïta.

Conforme al Reglament General de Circulació per a l'aplicació i desenvolupament de la Llei sobre Trànsits, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, el conductor de qualsevol vehicle de tracció animal, vehicle especial amb pes màxim no autoritzat superior a 3.500 quilos, bicicleta, ciclomotor o cotxe de minusvàlid, en el cas que no existisca via o part d'esta que li estiga especialment destinada, circularà per la vorera de la seua dreta si fóra transitable i suficient, i si no ho fóra, utilitzarà la part imprescindible de la calçada. Tenint en compte això anterior, suggerim que es recopilen tots els informes mèdics en els quals consten els dies d'ingrés i de baixa, els danys o lesions tractats i curats, les seqüeles, etc. Després, es pot comparéixer davant del cos policíac que es personà al lloc de l'accident i sol·licitar per escrit (mitjançant una instància que faciliten a l'efecte) còpia literal de l'atestat. Després d'estos passos, cal plantejar-se una reclamació per responsabilitat patrimonial de l'Administració Pública. Si els ingressos del demandant són inferiors al doble del salari mínim interprofessional, podrà dirigir-se al Col·legi d'Advocats de la seua província o al Servei d'Orientació Jurídica dels jutjats de capital de província, per sol·licitar advocat i procurador d'ofici. De tota manera, s'ha de plantejar amb caràcter previ una reclamació administrativa davant de l'entitat responsable d'aquella carretera (ajuntament, diputació, comunitat autònoma o Administració central) perquè, en cas que siga desestimada la petició d'indemnització, es puga comparéixer a la via judicial contenciós-administrativa. En la reclamació prèvia s'acreditarà la relació de causa-efecte entre l'accident i el mal estat de la calçada, i s'especificaran les lesions i seqüeles, la presumpta relació de causalitat entre estes i el funcionament d'un servici públic, l'avaluació econòmica dels danys (dies d'ingrés hospitalari, dies de baixa, factures, indemnització per seqüeles, etc.) i si fóra possible, el moment en el qual es produí la lesió i totes les al·legacions, documents i informacions oportuns. A més, s'aconsella de sol·licitar proposició de prova i al·legar la Llei 30/1992 de Responsabilitat Patrimonial de l'Administració Pública i el Reglament dels Procediments de les Administracions Públiques en matèria de responsabilitat patrimonial.

El termini per a reclamar és d'un any des que els danys són quantificables definitivament (en este cas, des de l'alta mèdica). El Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en sentència d'1 d'abril 1998, assenyalà que les lesions sofrides en un cas similar tingueren la seua causa en el mal estat d'una carretera de titularitat autonòmica, corresponent a l'esmentada administració el seu manteniment i conservació, sense que poguera eludir la seua responsabilitat.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions