Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Notables diferències en la capacitat de fixació

/imgs/20041001/img.analisis2.01.jpg S'han analitzat vuit gels fixadors extraforts, que han presentat notables diferències de preu: des dels 14,54 euros que val el litre de Giorgi Line fins als 31,28 euros del de Shock Waves. La millor relació qualitat-preu és Pantene proV, pel seu cost moderat (25,18 euros/litre), per la màxima fixació i per ser un dels millor valorats en la prova d'ús. Una altra opció interessant és Giorgi Line, el més barat i correcte en tots els apartats.

Els gels fixadors han de mantenir el pentinat durant un temps prolongat amb un acabat natural, brillant i flexible, i han d'evitar atapeir el cabell i deixar-ne residus després de l'ús. A més, és convenient que incloguen substàncies reparadores, hidratants i nutritives que tinguen cura dels cabells.

Les gomines estan compostes, principalment, per aigua, a la qual s'afegeixen substàncies gelificants i concentradores (que augmenten la viscositat), humectants (que retenen l'aigua i hidraten les capes externes del cabell), emol.lients (que mantenen l'estabilitat del gel), conservants (que hi impedeixen el desenvolupament de bacteris, floridures i llevats), aromes i colorants que milloren l'aparença del producte, condicionadors (que aporten brillantor, suavitat i flexibilitat) i altres agents actius específics amb virtuts reparadores, nutritives o hidratants. Però l'ingredient més important és el que s'encarrega de la fixació: la resina.

Alerta amb els ulls

/imgs/20041001/img.analisis2.01.jpg Una de les precaucions que hem d'adoptar quan utilitzem aquests productes és la d'evitar que entren en contacte amb els ulls. Els fabricants en són conscients, per la qual cosa procuren que el pH de les gomines siga al més neutre possible.
Per valorar el pH dels gels s'ha pres com a referència el pH del lacrimal de l'ull (7,5; és a dir, neutre) i no el del cuir cabellut. Totes les gomines estan entre el pH 7 i el pH 8, excepte Shock Waves, que és lleugerament més àcida (6,8) i, per tant, pitjor.
Tots els gels estan perfumats i són transparents, excepte Shock Waves que és opac nacrat. Una gomina no ha de ser massa líquida, perquè no s'escórrega entre els dits quan la dosifiquem. Els valors alts en aquesta prova (la unitat de mesura és el "mmx10-1/s") n'indiquen una consistència inferior; per això, s'han considerat positius els que són inferiors a 30, intermedis els compresos entre 30 i 45 i negatius els que superen aquest valor. Totes les gomines es van mantenir per sota de 30, excepte Pantene proV (31) i FX Studio Line (46). Un contingut elevat d'extracte sec es tradueix en una quantitat important de matèries orgàniques i minerals contingudes en el producte, encara que per això no es pot concloure automàticament que la qualitat siga superior. Els resultats van variar des de Pantene proV (el que menys en va oferir, amb un 3%) fins a Llongueras (el que més en va oferir, amb un 13,1%).
L'alcohol és útil com a dissolvent de les resines i facilita l'evaporació del producte, la qual cosa ajuda a la fixació del pentinat després de l'aplicació de la gomina. Per això és habitual que s'afegisca a les formulacions: Pantene proV i Shock Waves no porten alcohol, i entre els altres sis que sí que en van afegir es troba Llongueras (32%), que és el que més en conté, mentre que en Giorgi (4%) i en Poly Swing (10%) està en una proporció més modesta.

Matèries actives

Es va analitzar si aquestes gomines incloïen les substàncies amb virtuts específiques més comuns. El pantenol (també anomenat provitamina B5) té, segons els experts, efectes reparadors, nutritius i hidratants i es va trobar en Poly Swing (0,06%), Llongueras (0,13%) i Pantene proV (0,02%). La glicerina i el sorbitol eviten que se'n vaja l'aigua de la preparació i serveixen per a mantenir la hidratació de les capes externes dels cabells. Grafic, Fructis, Llongueras i Pantene proV no incorporen cap d'aquests dos hidratants. La glicerina es va apreciar en Poly Swing (1,4%), Giorgi (2,7%) i FX Studio (0,10%), mentre que l'únic gel que va evidenciar sorbitol va ser Shock Waves (2,8%).

Però la dada fonamental a l'hora de triar una gomina és la capacitat de fixació del pentinat. Per comprovar la capacitat de cada gel es va fer un test al laboratori: cada fixador es va aplicar sobre deu flocs de cabells d'origen europeu de vint centímetres de llarg, i després d'això es van enrotllar en un ruló. Després d'una nit en aquest estat, es va treure el ruló i es va comprovar com variava la longitud del rínxol cada hora, durant vuit hores. Com més s'allargue el rínxol, menor serà la capacitat de fixació de la gomina.
Pantene proV, FX Studio i Shock Waves van ser els que oferien el poder més alt de fixació. Giorgi Line va ser l'únic que tenia un poder de fixació mitjà, mentre que Grafic, Fructis, Poly Swing i Llongueras van ser els de comportament més discrets en aquest test de fixació.

L'opinió dels qui més en saben

Deu experts professionals van valorar el tacte i l'aspecte visual que deixaven els gels sobre els cabells. Per fer-ho, es van tornar a utilitzar deu flocs de cabells idèntics. S'hi va aplicar cada gel i es van raspallar al cap d'una hora. Aquesta operació es va repetir tres vegades, després de les quals els experts van avaluar com van quedar els flocs. FX Studio va ser criticat per la consistència dèbil, mentre que la densitat de Fructis va ser la més ben considerada. Cap de les vuit mostres de cabell va quedar apegalosa després de l'aplicació de la gomina i tots els flocs tenien una lluentor adequada abans del pentinat. A més, cap gomina no va deixar residus després de la raspallada.

Els experts van destacar la facilitat per a modelar el cabell de Grafic i Poly Swing, al contrari que Shock Waves. Quant a la suavitat del floc després del pentinat, va ser insatisfactòria en Giorgi Line, Llongueras, Pantene proV, FX Studio i Shock Waves, mentre que la flexibilitat després del pentinat va ser considerada insuficient en Pantene proV i Shock Waves, que no van aconseguir flexibilitat en els cabells. Poly Swing, Llongueras, Pantene proV, FX Studio i Shock Waves van ser els que més residus van deixar en els cabells després del pentinat. Durant la rentada dels cabells, tots els flocs es van desembolicar fàcilment i no va quedar residus en cap. I després, amb els cabells mullats, els resultats obtinguts van ser molt bons i semblants en tots els casos, excepte Shock Waves per la menor facilitat menor a l'hora de pentinar i per deixar residus de nou. En resum, les gomines que millor deixen els cabells són Poly Swing i Grafic, mentre que Shock Waves és la gomina més discreta.
Atenint-nos a totes les proves de laboratori i dels experts, els gels de millor qualitat són Pantene proV i FX Studio, amb un "molt bé". Giorgi Line i Shock Waves es van quedar en bé: en el primer gel pel seu poder de fixació -no aconseguia el màxim- i en el segon, pels residus que quedaven tant amb els cabells mullats com secs. Les altres quatre gomines són de qualitat més discreta, sobretot perquè aporten una fixació escassa respecte de la dels gels del primer grup).

La prova dels usuaris

Setanta-dues persones (dones i homes d'entre 18 i 65 anys) consumidores habituals d'aquests productes van provar els vuit gels analitzats. Grafic (6,7 punts sobre 9 possibles) va ser el més ben valorat, seguit de Poly Swing (6,3 punts) i Pantene i FX Studio (tots dos amb 6,2 punts). Fructis (5,4 punts) va ser el pitjor, seguit de Giorgi i Shock Waves (tots dos amb 5,7 punts).
La consistència del gel, la flexibilitat i brillantor, el poder de fixació i la durada de l'efecte és, segons aquests usuaris-jutges, semblant en les vuit gomines, però hi ha diferències significatives en quatre apartats.
Olor: Grafic, Pantene i Shock Waves van agradar prou més que Giorgi, mentre que la resta es va situar en posicions intermèdies.
Facilitat d'aplicació: FX Studio va destacar, mentre que Shock Waves va ser el pitjor. Si es comparen aquests resultats amb la prova del laboratori, es veu que els consumidors prefereixen gels densos ja que FX Studio és el més dens, i Shock Waves el de menor densitat.
Aspecte dels cabells després de l'aplicació del producte: FX Studio va obtenir la puntuació més alta i Fructis, la més baixa.
Sensació de netedat dels cabells després de l'aplicació del gel: hi destaquen Grafic i FX Studio, amb 6,6 punts, enfront de Shock Waves (5,7 punts), Pantene proV (5,6 punts) i Giorgi Line i Fructis (aquests dos amb 5,5 punts).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions