Sistemes de descans

Una elecció molt personal

Un equip de descans ha de combinar els elements que el formen de la manera més indicada per a qui hi descansarà
1 Octubre de 2004

Una elecció molt personal

/imgs/20041001/img.informe.01.jpgUn terç de la nostra vida transcorre durant el son, que ha de ser reparador perquè ens ajude a recuperar-nos dels esforços diürns. Triar un bon sistema de descans es converteix, per tant, en una qüestió prioritària. Segons un informe d’EBIA (European Bedding Industries’ Association), Espanya és el país europeu en què més s’allarga la durada dels equips de descans. El 20% dels espanyols creu que un matalàs pot ser usat durant 20 anys, per la qual cosa som els qui els canviem amb menys freqüència: ho fem cada 12,6 anys de mitjana, i per al 68% dels entrevistats, la renovació es produeix únicament quan el desgast, les ruptures i l’alteració de la forma hi són evidents. Per davant se situen Bèlgica i Itàlia, on se substitueixen els matalassos amb una periodicitat d’11,7 i 11,5 anys, i al capdavant d’aquest rànquing particular es troben Holanda i Àustria, on el reemplaçament es fa cada 9,6 i 8,2 anys, respectivament. Quant al tipus de matalàs que convé adquirir, un estudi de la Fundació Kovacs ha conclòs, en contra de la creença popular, que els matalassos durs no milloren el dolor lumbar de les persones que en pateixen. Enfront d’aquests matalassos, des de la Fundació recomanen els de duresa mitjana, ja que milloren en 2,4 vegades més l’evolució del dolor al llit que un matalàs molt dur. Segons els resultats, només el fet de canviar de matalàs va suposar una millora en el control del mal d’esquena en tots els pacients i prop del 40% va poder abandonar els fàrmacs -en molts casos analgèsics- que prenia per a alleujar-ne els símptomes. Tractant-se de matalassos, no sempre es considera la importància que aquests productes tenen en la vida diària, de manera que amb freqüència l’elecció es basa exclusivament en elements com el preu o en allò que indueix la publicitat. Tot i així, l’elecció de l’equip de descans és una cosa molt personal. Per a saber quin és el millor en cada cas, hem de jutjar com dormim i, sobretot, quines sensacions tenim quan ens llevem. Si la resposta és “incomoditat”, potser serà l’hora de canviar de matalàs.

Elements que formen un sistema de descans

Matalàs

Ha de presentar el grau de fermesa suficient per a adaptar-se a les forces que hi incideixen.

De molls.

/imgs/20041001/img.informe.02.jpg És el matalàs per excel.lència dels espanyols (representa el 60% del mercat). Ofereix graus de fermesa diferents segons el reforç dels molls, i s’hi combinen els elements tradicionals del descans: elasticitat, aportada per l’element metàl.lic, i amortiment, aconseguit gràcies a les seues capes i als farciments de cotó, de llana o de qualsevol dels altres materials que s’utilitzen habitualment.

 • Avantatges: Permet la transpiració, fonamental per a un bon descans i per a mantenir la temperatura ideal del cos.
 • Inconvenients: Manca de compressió per poder cedir a les distintes pressions que hi exerceix el nostre cos. A més, els molls van cedint i tendeixen a enfonsar-se en el centre, fet que comporta una postura incorrecta del cos.

Tipus.

 • /imgs/20041001/img.informe.03.jpgMolls independents: Nucli constituït per molls metàl.lics independents units entre si per fils d’acer. Els molls són més amples als extrems que al centre i la fermesa augmenta progressivament en pressionar-los. Variant el gruix o el nombre de molls es poden crear zones de diferent resistència per a adaptar-se al cos.
 • /imgs/20041001/img.informe.04.jpgMoll continu: Nucli constituït per una xarxa de fil metàl.lic recobert de diverses capes d’escuma, cotó o llana. Es poden crear zones ergonòmiques de diferent resistència, i ofereix una estabilitat més alta, ja que reparteix els esforços no tan sols superficialment, sinó també en el nucli de la carcassa.
 • /imgs/20041001/img.informe.05.jpgMolls en bosses: Nucli constituït per molls independents amb forma cilíndrica dins d’unes bosses de material tèxtil, que permet una perfecta diferenciació de les àrees individuals en els llits de matrimoni.
  Preu: Entre 180 i 700 euros.

De làtex.

/imgs/20041001/img.informe.06.jpgAquest material presenta característiques molt interessants per a la fabricació de matalassos i coixins. Els àcars no nien en el làtex i és la millor alternativa per als llits articulats. Posseeix una elasticitat elevada, és a dir, recupera ràpidament les dimensions i la forma original després de ser sotmès a esforços. Té una estructura formada per milions de fils de cautxú que permet que l’aire hi entre i en surta amb facilitat en cada moviment. Aquests matalassos representen ja el 15% del mercat.

 • Avantatges: S’ajusta perfectament al cos i a les articulacions. Són més duradors que els matalassos de molls.
 • Inconvenients: El preu. No eliminen bé la transpiració. Hi ha persones al.lèrgiques al làtex.

Tipus.

 • Làtex natural: Nucli fabricat per un 85% de làtex procedent de l’arbre del cautxú, i un 15% sintètic, obtingut del petroli. Làtex sintètic: Nucli fabricat a partir del petroli. Amb l’ús s’aixafa menys que el làtex natural i dura més.
  Preu: Entre 300 i 1.800 euros.

D’escuma.

/imgs/20041001/img.informe.07.jpgEls més coneguts són els de poliuretà i n’hi ha de diferents qualitats. Les escumes molt barates no són gens recomanables (s’enfonsen amb el pes, no transpiren i donen calor). Copen el 25% del mercat.

 • Avantatges: S’adapta al perfil del cos. Indicat per a fins ortopèdics (tempur).
 • Inconvenients: No permet bé la transpiració. El seu preu elevat (tempur).

Tipus:

 • Poliuretà viscoelàstic (Tempur): Nucli format per una escuma viscoelàstica de tipus gel que canvia de forma sota la combinació de la pressió i la temperatura del cos.
 • /imgs/20041001/img.informe.08.jpgEscuma d’alta densitat (més de 35 kg/m3): Format per una peça de material sintètic (polièster, poliuretà o d’alta intensitat) coberta d’una doble funda. Pel que fa a l’ergonomia, és semblant al matalàs de molls. Perd fermesa amb l’ús.
 • /imgs/20041001/img.informe.09.jpgEscuma de baixa densitat (menys de 35 kg/m3): Coneguda com goma escuma, està format per una sola peça de material sintètic coberta per una funda. Per a ús ocasional en sofàs llit, bressols, etc.
  Preu: Entre 250 i 1.200 euros.

Base o somier

Es on s’assenta el matalàs i té una gran importància i influència en el descans. És fonamental que forme un conjunt indivisible amb aquell. Una bona base garanteix una columna vertebral sana i sense problemes, n’afavoreix la posició correcta i manté el matalàs en les condicions adequades. S’ha d’elegir en funció de les necessitats de cada persona.

 • /imgs/20041001/img.informe.10.jpgSomier de làmines. Conjunt de làmines de fusta que ofereix una adaptabilitat més gran a les formes i el pes del cos. És la base ideal per a un matalàs de làtex, ja que en permet una ventilació correcta.
  Es pot combinar amb: tot tipus de matalassos. Els de làtex i escuma transpiren millor.
  Preu: Entre 100 i 300 euros.
 • /imgs/20041001/img.informe.11.jpgSomier articulat. Manual o elèctric, indicat per a persones amb problemes de circulació a les cames (s’alça la part dels peus), de respiració (permet elevar la part sobre la qual se sustenta el cap) o per als qui solen llegir o veure la televisió des del llit.

  Es pot combinar amb: matalassos de molls en bosses, de làtex i de tempur.
  Preu: Entre 800 i 1.400 euros.
 • /imgs/20041001/img.informe.12.jpgCanapè. Més pràctic que saludable, perquè impedeix la ventilació correcta del matalàs, resulta imprescindible moltes vegades per problemes d’espai a les cases, ja que alguns models s’obren (abatibles o amb calaixos) i en l’interior es poden guardar molts objectes i efectes. Indicacions: Matalassos de molls.
  Preu: Entre 400 i 700 euros.

Coixí

Els experts coincideixen a assenyalar que l’elecció del coixí és molt personal. També insisteixen que quan es canvia de matalàs i de base, el més probable és que també s’haja de fer el mateix amb el coixí. El motiu és ben senzill: la curvatura de la nostra esquena en el llit nou serà diferent, i perquè descansem amb la columna vertebral recta necessitarem trobar un coixí que respecte la posició de descans adequada.

 • De plomes. Es modelen al gust de cada persona. Però tenen un inconvenient: com que amb el cap fan una mena de nínxol, donen més calor.
 • De làtex. Molt adaptables a la forma i el pes del cap. Els més cars. Preu: Entre 45 i 70 euros.
 • De fibres de polièster. N’hi ha de gran qualitat, amb un efecte semblant als de les plomes, que es renten sense problema, i altres de pitjors, que es queden atapeïts en rentar-los. Des de 10 euros.

Claus per a triar el millor equip de descans

 • Quan adquiriu un equip de descans heu de tenir en compte que ha de ser un conjunt que combine els diversos elements que el formen (matalàs, base i coixí) de la manera més indicada per a la persona que hi descansarà. Un matalàs inadequat sobre un suport correcte, o a l’inrevés, no acomplirà la seua missió de forma efectiva, ja que els avantatges que aporta es veuran minimitzats davant de l’absència del complement ideal.
 • Mai no compreu un matalàs quan estigueu cansats. Qualsevol us podria semblar l’apropiat.
 • Un matalàs excessivament dur és tan perjudicial com un de massa tou, en el qual la columna “flota” sense la subjecció deguda. Un bon matalàs és el que hi permet recolzar tota la columna quan hi estem estirats cap per amunt, distribuint la pressió del cos i afavorint la circulació durant les hores de son.
 • Reviseu-ne els acabats. No ha de tenir defectes (costures interrompudes, fils solts, taques, etc.).
 • El gruix ideal del matalàs són 15 centímetres com a mínim; la llargària, 15 centímetres més que l’altura de la persona que hi ha de dormir, i l’amplària mínima recomanada, 90 centímetres per als llits individuals i 150 centímetres per als dobles.
 • Dediqueu la mateixa atenció a la compra d’un matalàs per als infants que per al vostre; comproveu que siga prou ample i llarg perquè hi haja lloc suficient mentre l’infant creix.
 • Quant a la base, heu de saber que un matalàs nou sobre un somier vell es fa malbé abans. Renoveu el vostre equip de descans al complet.
 • El coixí també mereix una atenció, ja que és el responsable de mantenir l’esquena alineada. S’haurà d’adaptar a les distintes posicions que s’adopten en dormir i suportar el pes del cap, alhora que haurà de ser dissenyat per a suportar correctament el pes del cap, permetre la circulació facial i ser hipoal·lergènic.
 • Escolliu el coixí que s’adapte millor al vostre cap, a la llargària del coll i a l’amplària de les espatlles.
 • Si dormiu en parella, cada u haurà de tenir el coixí adaptat a les seues necessitats.