Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Molt diferents en preu, no en qualitat

/imgs/20020701/analisisb.01.jpg S'han analitzat onze marques de preservatius de làtex de cautxú natural amb lubricant el preu del qual per unitat varia entre els 23 cèntims d'euro de Farmacoton i els 72 cèntims de Profil. Totes les mostres examinades han superat àmpliament les proves que exigeeix la llei (UNE-EN 600, modificada el 1996), per la qual cosa els més barats (Farmacoton) poden considerar-se els de millor relació qualitat-preu. Altres opcions més resistents i de preu una mica més alt són Harmony, Control Nature (55 cèntims) i Presttys (43 cèntims). Profil és l'única marca analitzada que només inclou deu unitats per envàs, els altres en contenen dotze.

El profilàctic s'ha convertit en un dels sistemes anticonceptius més usats en no necessitar prescripció mèdica per al seu ús i ser l'únic que, a més de la seva funció contraceptora, impedeix el contagi de malalties de transmissió sexual com la sida, la gonorrea, la sífilis o l'hepatitis B.

Els primers condons que es coneixen es confeccionaven amb el budell natural d'animals com el xai. Amb el temps, els materials utilitzats han evolucionat fins al làtex de cautxú natural, l'element més utilitzat en l'actualitat, que s'obté de l'arbre Hevca Brasilensis i d'altres arbres de cautxú de Malàisia. Els al·lèrgics al làtex disposen en el mercat de preservatius fabricats amb poliuretà, un material hipoal·lergènic que encara només està present en un nombre molt reduït de marques a la venda.

La legislació marca un valor mínim per a la longitud (170 mil·límetres) i un rang de mides per a l'amplària (que ha d'estar entre 50 i 54 mil·límetres). Les onze mostres compleixen aquests valors; de fet Galanty, Profil i Durex van presentar una longitud fins i tot superior als 200 mil·límetres. Per contra, el profilàctic més curt és Harmony, amb 193 mil·límetres. Respecte de l'amplària, tots els condons mesuren 52 mil·límetres, excepte Family Natural, que mesura un mil·límetre menys.

La capacitat d'inflament de cada unitat ha de ser, almenys, de 18 dm3 (decímetres cúbics). El millor en aquesta prova, Durex Natural, va sobrepassar amb escreix (55 dm3) el valor mínim que estableix la norma. Fins i tot els de menor capacitat (Family Natural i Farmacoton) van arribar a admetre més del doble que el paràmetre exigit: 37 dm3.

La norma dicta que els profilàctics han de suportar almenys la pressió d'1 kPa (kilopascal). Galanty i, de nou, Control Natural, van ser els que més pressió van suportar (1,6 kPa). El pitjor valor el va obtenir Androtex, que va aguantar 1,2 kPa.

Per a detectar la presència de forats es va omplir cada mostra amb 300 mil·límetres d'aigua destil·lada i es van inspeccionar les seves parets durant 1 minut a fi de localitzar-hi possibles fuites. En cap cas es van detectar porus per on calés l'aigua.

Els assaigs sobre la resistència i l'allargament del preservatiu fins al trencament es van dur a terme tot just acabats d'extreure de l'estoig (estat inicial) i "envellits". Per a envellir els condons es van sotmetre durant 48 hores, tal com indica la norma, a una temperatura de 70 graus centígrads, la qual cosa pot fer que la resistència variï (a millor o a pitjor). En aquestes dues situacions els profilàctics han de resistir, com a mínim, 39 N (Newton) de força i ser allargats set vegades més que el seu estat inicial (700%) sense sofrir trencaments.

En condicions inicials el preservatiu Harmony va ser el que va obtenir els valors més alts en resistència (80 Newtons) i allargament fins al trencament (870%, això és, es va estirar més de huit vegades i mitja per sobre de la seva mida inicial). Presttys i Control Nature també van obtenir bons resultats acabats de sortir de la funda. El preservatiu menys resistent, encara que amb resultats acceptables, va ser Prime (50 N) i el que menys estirada va aguantar va ser Family Natural (750%, un 7% més del que hi ha legislat).

Una vegada envellits, Control Nature són els més resistents: és necessari aplicar 78 Newtons per a trencar-los. Per contra, Androtex és el que menys força suporta (52 Newtons). La capacitat d'allargament una vegada envellits és més gran en Prime i Harmony, (s'estiren fins a 8,3 vegades més que la seva mida real), mentre que el pitjor en aquesta prova va ser Presttys (es va trencar en ser allargat 7,5 vegades per damunt de la seva mida).

L'embalatge i l'etiquetatge va ser correcte en les onze mostres estudiades. Totes compleixen amb els requisits de la norma: en cada estoig s'inclou la identificació del fabricant i/o distribuïdor juntament amb la seva adreça, el lot, les unitats que conté, la data de caducitat, les indicacions del producte i els consells per a una conservació òptima. En l'interior de cada estoig els preservatius es presenten en embolcalls individuals de plàstic o de paper d'alumini, i han de portar inscrits en cada un d'ells el lot i la data de caducitat. Totes les marques analitzades compleixen amb aquest punt, però en Presttys, Cosmos, Galanty i Family Natural, de vegades no és possible llegir amb claredat aquests dades en coincidir amb altres textos o llegendes.

En les onze caixes s'inclou un xicotet fullet explicatiu amb les característiques del preservatiu, la seva forma d'ús i les instruccions de conservació i rebuig. Resulta molt aconsellable llegir aquesta informació abans del seu ús, ja que el trencament dels profilàctics poques vegades es produeix per una fallada del producte, sinó que sol estar relacionada amb un mal ús o una mala conservació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions