Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Ecoturisme : La convivència entre els visitants i els llocs de destí

/imgs/20020701/informe.01.jpg
Paisatges degradats, contaminació, consum excessiu de recursos i energia, alteració de la vida natural, etc. Encara que no ho sembli, estem parlant de turisme, més concretament dels problemes que, directament o indirectament, s’han desencadenat des que fa a penes 50 anys el fet de viatjar va passar de ser un privilegi d’uns pocs a convertir-se en un fenomen de masses. Un turisme de sol i platja, de bars i discoteques d’estiu, de parcs temàtics, etc.

Com a resposta a aquest fosc panorama va néixer, fa tan sols uns vint anys, un tipus de turisme diferent que té com a principals atractius la naturalesa, les cultures tradicionals i un major o menor grau d’aventura, i com a llocs de destí principals els espais naturals protegits. És l’anoment ecoturisme o turisme verd, en el qual entren en joc aspectes com la qualitat del paisatge, la tranquil·litat, la sostenibilitat, l’autenticitat, la recerca de tradicions, el patrimoni artístic local, etc.

L’any 2002 ha sigut declarat l’Any Internacional de l’Ecoturisme (AIE). Segons una enquesta de l’Organització Mundial del Turisme feta a 300 tour-operadors d’Espanya, França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, els EUA i el Canadà, entre un 2% i un 4% del total de turisme va ser ecològic l’any 2000. No obstant això, el volum total va ser més alt, perquè la majoria dels ecoturistes no recorren a agències. En xifres econòmiques, i centrant-nos en el nostre país, dels 36.000 milions d’euros de beneficis del sector turístic espanyol l’any 2000, 1.300 milions d’euros van provenir de l’ecoturisme, xifra que va representar un increment del 18%, respecte de l’any anterior, mentre que el turisme de sol i platja només va créixer un 4%.

No obstant això, és errònia la idea generalitzada que l’ecoturisme comporta -sobretot per als països més desfavorits- una font d’ingressos important. Segons un informe de la Fundació Ford per a la UNESCO de novembre del 2001, la repercussió positiva dels projectes d’ecoturisme (observació d’animals o de flora, parcs naturals, etc,..) es limita a uns quants llocs de treball poc qualificats. Eixe estudi també revela que els diners gastats pels turistes ecològics van a parar a les companyies aèries internacionals, als hotels, les agències de viatge i els béns de consum importats dels països occidentals i amb els quals els viatgers estan més familiaritzats. El Banc Mundial estima que el 55% de la despesa turística efectuada en països en vies de desenvolupament reverteix en els països del nord, encara que hi ha d’altres especialistes que xifren aquest percentatge en el 90%.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent Turisme responsable »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions