Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Molt diferents en prestacions

/imgs/20060201/analisisb1.jpg Teixits futuristes que faciliten la transpiració, s'eixuguen ràpidament i mantenen la calor corporal semblen més propis de l'exploració espacial que del dia a dia sobre el planeta Terra. Tot i això, el desenvolupament de nous materials permet confeccionar peces de roba amb qualitats mai vistes abans i, el que és millor, a preus assequibles. És el cas de les samarretes tèrmiques: en principi concebudes per a l'esport (són idònies per a l'esquí, el ciclisme o la muntanya) van guanyant adeptes en l'ús urbà, ja que ofereixen aïllament tèrmic sense que l'usuari s'haja d'embolcallar en diverses capes de roba.

S'han analitzat vuit samarretes interiors tèrmiques de mànega llarga, diferents colors, teixit fi i talla 'L', els preus de les quals van des dels 35 euros d'Online fins als 64 euros de Duofold. La millor relació qualitat-preu és Ternua, de les més barates (46 euros), la més resistent i amb un comportament adequat en la resta de paràmetres. Una altra opció interessant és Grifone (58 euros), de les que millor guarda la calor, encara que tarda a eixugar-se i li surten 'boles'. Per a usuaris que busquen una gran transpirabilitat (per exemple, en esports molt aeròbics en què l'eliminació de la suor és clau per a mantenir la temperatura), Trango (57 euros) és la idònia.

Tensió fins a esgarrar-les

Pensades en principi per a la pràctica esportiva, d'aquestes samarretes s'espera que siguen duradores i resistents. El laboratori va comprovar la resistència a l'esgarrada del teixit i les costures provant la tensió màxima que suporten fins que es trenquen. Les vuit van superar el mínim que fixa la norma de 450 kilopascals (kpa), encara que amb diferències: la millor a gran distància de la resta va ser Ternua (el teixit es va trencar en aplicar-hi 1.078 kpa i en les costures, 1.150 kpa), i les més dèbils Online (471 kpa en el teixit i 516 kpa en les costures), Trango (543 kpa i 548 kpa) i Duofold (599 kpa i 557 kpa).

En sentit estricte no totes es corresponen amb la talla 'L' (són una mica més petites del que haurien de ser), si bé la norma està pensada per a samarretes de punt (més rígides) i no elàstiques com les analitzades. L'única no ergonòmica és Patagonia, i les que més se cenyeixen al cos són Online i The North Face.

La composició de les samarretes de Duofold i Online no és la que declaren els fabricants, per la qual cosa incompleixen la norma: en el primer cas es tracta d'un 92% de polièster i un 8% d'elastà (n'anuncien un 96% i un 4%) i en el segon un 78% de poliamida i un 22% de polièster (n'indiquen un 85% i un 15%). Siga quina siga la seua composició, el fet que les fibres utilitzades siguen buides afavoreix l'aïllament tèrmic, la capacitat d'absorció de líquids i la velocitat de propagació del líquid cap a l'exterior. Una vegada analitzat al microscopi un tall transversal de cada samarreta, només Grifone utilitza fibres circulars buides, les que guarden millor la calor. La resta també són circulars, però massisses. Com més baix siga el gramatge del teixit, menys pesarà la peça i, per tant, més còmoda resultarà. Només Duofold resulta més pesant que les altres, i ho és amb un valor notablement superior (335 g/m2).

Calor i suor

Les tres funcions bàsiques d'aquestes samarretes són evitar la pèrdua de la calor natural que produeix el nostre cos, facilitar la transpiració i mantenir el cos sec després de l'activitat esportiva.

La resistència tèrmica indica el grau d'aïllament de la calor: com més alt siga aquest paràmetre, la peça mantindrà més eficaçment la temperatura corporal. Per comprovar-ho es va col.locar cada samarreta sobre una placa metàl.lica porosa escalfada elèctricament a 35ºC que simula la pell humana. La prova es va desenvolupar dins una cambra climàtica a 20ºC i amb un 65% d'humitat relativa i es va mesurar quanta calor deixaven passar. El valor mínim exigible són 0,010 m2 C/W. Totes van superar el mínim: Grifone (0,052 m2 C/W ) i Duofold (0,061 m2 C/W) van demostrar ser les millors gràcies a les seues eficients capes aïllants (la primera perquè utilitza fibres buides i la segona pel seu teixit de punt gros de doble capa). La menys aïllant és Helly Hansen (0,012 m2 C/W, fregant el que indica la norma), seguida de Trango, The North Face i Online.

Perquè una samarreta siga transpirable ha d'oferir una bona capacitat d'absorció de la suor i, per tant, ha de mantenir la pell seca, si bé això redundarà en un temps d'eixugada superior. Es calcula mesurant quant de líquid és capaç de retenir cada peça: Trango és la millor i Helly Hansen, Online i The North Face són les que menys aigua són capaces de guardar. Una vegada absorbida la suor, les samarretes han de ser capaces de transportar-la fins a l'exterior de la peça. Helly Hansen, Duofold, Online i The North Face van demostrar una capacitat de propagació de l'aigua nul.la o molt baixa, al contrari que les altres, que van tenir un bon comportament. La resistència de les samarretes al pas del vapor ofereix una idea aproximada de com es comportaran en l'evacuació de la suor. La prova és semblant a la de resistència tèrmica, encara que en aquest cas la samarreta està en contacte amb una membrana microporosa, impermeable a l'aigua però permeable al vapor d'aigua, que recobreix hermèticament la placa escalfada elèctricament i a través de la qual es fa passar el líquid. Set aproven (Trango amb nota), i Duofold falla per la seua transpirabilitat molt baixa.

Eixugada no tan ràpida

Quan va acabar l'assaig de capacitat d'absorció (és a dir, quan es carregaven amb tot el líquid de què eren capaces) es van pesar cada cinc minuts fins a obtenir el pes original. Helly Hansen tarda 25 minuts, Online 30 minuts i The North Face 70 minuts; és a dir, com sembla obvi, les que menys xopen són les que tarden menys a eixugar-se. I a l'inrevés: Grifone i Duofold necessiten 330 minuts per a perdre l'aigua. Trango és l'única que trenca aquesta tendència: és, amb diferència, la que més aigua atrapa, però només la tercera pitjor a eixugar-se.

Les samarretes es poden dividir en dos grups: Grifone, Ternua, Patagònia i Duofold (les quatre usen fibres discontínues) són menys transpirables, però la seua capacitat d'absorció i de propagació d'aigua és adequada i s'eixuguen aviat. Helly Hansen, Online, Trango i The North Face (de fibres contínues) van tenir resultats inversos. En general, la més còmoda segons aquests paràmetres és Trango.

El desgast

/imgs/20060201/esqui.jpg Per a comprovar si amb l'ús es formen 'boles' en el teixit (conegudes com a efecte 'pilling') les samarretes es van sotmetre a 18.000 cicles de fregada en un aparell que exerceix un efecte de "colpejament" del teixit contra si mateix i contra les parets d'una caixa de suro normalitzat. Grifone i Duofold, les pitjors, presenten una resistència inferior a la mínima exigida per a aquestes peces amb un desmillorament molt evident. Ternua i Patagonia, que usen el mateix tipus de fibra, també van obtenir resultats discrets. Les altres quatre són d'un fil de fibra continu, i no s'hi va observar desmillorament en el teixit.

Els dos tipus de suors (l'àcida i l'alcalina) poden fer malbé el color de les peces. Al laboratori se simula la suor amb dues solucions d'histedina, una d'àcida i una altra d'alcalina, amb les quals es xopa el teixit de la samarreta i es col.loca entre dos teixits patró de cotó blanc premsat entre dues plaques de vidre sotmeses a 12,5 kPa (kilopascals) durant 4 hores a 37 ± 2°C. Les vuit van superar aquesta prova. També totes van aprovar el test de solidesa a la fregada seca, que indica la propensió del teixit a desprendre el seu color per la fricció amb altres peces, tant en humit com en sec.

Després de deu rentades domèstiques a la temperatura recomanada pel fabricant es va comprovar l'aspecte que oferien les samarretes. En Grifone, Ternua, Patagonia i Duofold va aparèixer vellositat, pelussa i contaminació de fibres. Les recomanacions de rentada i planxada són diverses, però els qui pretenguen eixugar-les en l'assecadora hauran de decantar-se per Grifone, Patagonia, Helly Hansen i Duofold, perquè les altres quatre aconsellen l'eixugada tradicional.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions