Adormir els xiquets

Com ensenyar els menuts a descansar bé

1 Febrer de 2006
Img consejo listado 133

Com ensenyar els menuts a descansar bé

/imgs/20060201/bebe.jpg El 70% dels infants aprèn a dormir amb poques rutines, com ara deixar-lo al bressol, dir-li bona nit… Però hi ha un 30% que no ho aconsegueix. Són xiquets normals, però el seu rellotge biològic madura amb més lentitud. A més, en el 98% dels casos d’insomni infantil, aquest es dóna per un hàbit mal adquirit. Per posar fi a nombroses nits en vela, la millor recepta són uns bons hàbits de son. Amb algunes senzilles pautes es pot aconseguir que els nostres fills dormen d’una tirada des del primer dia.

Com crear l’hàbit del son quan encara són bebès

 • Els pocs moments en què no estiga dormint, no deixem el bebè al bressol. Agafem-lo, juguem amb ell, malcriem-lo perquè associe que bressol és igual a hora de dormir.
 • Quan siga de nit, deixem la seua habitació a fosques i procurem que estiga al més aïllada possible del soroll. En canvi, per a fer la migdiada deixem-hi una mica de claror i permetem que hi arriben els sons de la casa.
 • Gitem-lo al cotxet o en un cabàs per a les migdiades, i donem-li les preses diürnes al saló. Associarà el cabàs -o el cotxet- i el saló amb el dia, i el bressol i el dormitori amb la nit.

Ritual nocturn

 • Ens hem d’ajustar a un horari per a adormir el bebè. El més recomanable és que el gitem entre les 20:00 i les 20:30 hores a l’hivern, i entre les 20:30 i les 21:00 hores a l’estiu. Està demostrat que aquesta és l’hora en què el son apareix amb més facilitat. El retard de mitja hora a l’estiu és degut al canvi horari.
 • Creem una rutina prèvia al moment de gitar-se a la nit. No oblidem que per a un bebè repetició és igual a seguretat.
 • No l’adormim en braços. Gitem-lo encara despert i sortim de l’habitació abans que s’adorma. Si plora, anem al seu costat per calmar-lo, sense treure’l del bressol. Anem-nos-en de nou i repetim les visites tantes vegades com siga necessari, fins que s’adorma.
 • És bo que tinga a la seua vora el seu animalet de peluix, el seu joguet preferit o el seu coixí. Se sentirà mes acompanyat i descobrirà que està amb ell quan es desperte a la nit.

Bons hàbits per a un son reparador

 • /imgs/20060201/consejos.jpgA partir del tercer mes no ens alcem a agafar-lo davant del primer gemec. Donem-li l’oportunitat que es torne a dormir tot sol.
 • A partir dels 6-7 mesos el nostre bebè hauria de ser capaç de gitar-se sense plorar i amb alegria, conciliar el son per si mateix, dormir entre onze i dotze hores d’una tirada i fer-ho al seu bressol i sense llum.
 • Quan el nostre fill ja ha deixat de ser un bebè, fem que utilitze el llit només per a dormir, no deixem que hi jugue o que hi veja la tele.
 • Com més ordenats siguen els hàbits de son familiars, més fàcil ens resultarà que el xiquet adopte aquests mateixos costums.
 • A l’hora d’anar a dormir, mostrem-nos dolços però inflexibles. No cedim davant possibles “xantatges”.

Hores de son: les necessàries, ni més ni menys

 • No tots els xiquets necessiten les mateixes hores de son. Valorem si el nostre fill dorm prou o no a partir d’alguns indicadors com són cansament, mals de cap, irritabilitat o agressivitat, ganes de dormir en hores no establertes, etc.
 • Quan encara és bebè, no el despertem, encara que porte dormint molt de temps (ni tan sols per a menjar, llevat que el seu pes no siga l’adequat per a la seua edat). Per dos motius: perquè durant el son segrega l’hormona del creixement, imprescindible perquè aquest no s’ature, i perquè mentre dorm estalvia energies, que queden a disposició d’un millor desenvolupament.
Hàbits incorrectes per a adormir-los

Bebès. Engronsar-los en braços o al bressol, donar-los la mà, passejar-los en el cotxet, deixar-los fins que caiguen rendits, posar-los al llit dels pares, donar-los un biberó o alletar-los, posar-los música? Si es desperten durant la nit, que ho faran, els bebès esperen que la situació siga la mateixa que quan es van quedar dormits. És a dir, si associen el fet de dormir amb el d’estar en braços dels pares, esperen continuar estant-ho; si es van adormir mamant, buscaran el pit; si ho van fer escoltant música, esperaran sentir-la…

Xiquets. Que ho facen davant el televisor, que dormen sempre a l’habitació dels pares, ficar-se amb ells al seu llit, explicar-los contes durant hores, mantenir-los desperts fins que caiguen de son…