Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les més barates són una bona elecció

/imgs/20030601/analisisb01.jpg S'han analitzat set recanvis de tovalloletes grosses per a nadó, amb preus molt dispars: des dels tres cèntims d'euro per unitat de Tragoncete als set cèntims de Mustela i Klorane. La millor relació qualitat-preu és Tragoncete, per ser la tovalloleta més barata, per aconseguir una valoració intermèdia en la prova d'ús i per oferir resultats semblants a les altres tovalloletes en la resta de proves realitzades. Dodot Dermoactive, que costa un cèntim d'euro més per unitat, és una altra opció interessant en ser la més ben valorada en la prova d'ús.

Les tovalloletes humides impregnades amb loció són cada vegada més habituals en la neteja dels nadons, com a substitutives de l'aigua i el sabó a l'hora de canviar-los el bolquer, de netejar-los la cara després de menjar o d'eixguar-los les mans. No obstant això, el seu ús ha transcendit del purament infantil i s'ha convertit en una opció vàlida per al dia a dia dels adults que, per exemple, en la guantera del cotxe les fan servir per a netejar-se les mans i la cara.

Estan compostes d'un suport (la tovalloleta en si) i la loció que l'impregna. Per a elaborar aquest eixugador totes les mostres analitzades utilitzen un material del tipus "teixit no teixit", que s'obté de la compactació de fibres per mitjà de diferents sistemes (aigua, calor...) sense necessitat de cosir-lo.

Sis tovalloletes són del tipus hidrolligadura o spunlace, que s'obté d'embolicar en un procés hidràulic una fibra viscosa i una altra de sintètica. Aquest trenat s'aconsegueix per mitjà d'un raig d'aigua filtrada i desmineralitzada a alta pressió, amb velocitats que arriben als 360 quilòmetres per hora. Les tovalloletes Huggies són les úniques que no utilitzen l'hidrolligadura, sinó que formen el teixit unint amb calor fibres sintètiques i de cel·lulosa en el que es coneix com airlaid. Aquest teixit és menys suau que l'hidrolligadura utilitzada en les altres sis mostres. Aquests dos sistemes d'elaboració del teixit permeten que en cap de les tovalloletes sigui necessari emprar substàncies químiques que actuen com a agents de lligam per a la unió de les fibres, la qual cosa redunda en un producte de més bona qualitat.

pH adequat

Una pell sana -de nadó o d'adult- té un pH de 5,5 (és a dir, lleugerament àcid), per la qual cosa la loció que impregna aquestes tovalloletes serà millor com més s'acosti a aquest valor. En un adult aquesta dada és important, però quan es parla d'un producte que s'aplica directament sobre la pell d'un nadó que no té el sistema immunològic totalment desenvolupat, el pH esdevé fonamental, ja que un valor massa bàsic o àcid podria ocasionar l'aparició d'intoleràncies cutànies. Les set mostres van mostrar valors de pH semblants i correctes: entre 5,2 i 5,7.

D'altra banda, l'extracte sec no és en si mateix un paràmetre de qualitat, però indica quin percentatge de matèries orgàniques i minerals hi ha en la loció i quin és simplement aigua. Klorane (6,6%) i Johnson's (6,4%) van ser les tovalloletes que més extracte sec contenien, i Tragoncete (0,5%) les que menys.

Segons els resultats dels diferents tests efectuats, es pot assegurar que aquestes set tovalloletes per a nadons són productes sans i segurs i que han obtingut resultats semblants i satisfactoris en el conjunt dels paràmetres analitzats excepte en la prova d'ús, en què sí que va haver-hi diferències significatives.

CONSUMER va sotmetre les set mostres a una prova d'ús per part de vuitanta consumidors habituals, que les van fer servir en vuitanta nadons, la meitat nens i la meitat nenes. Cada tipus de tovalloletes va ser provat, almenys, per trenta usuaris. En la valoració global Dodot Dermoactive (7,7 punts sobre 9) i Mustela (7,6 punts sobre 9) van obtenir les puntuacions més altes, seguits de Johnson's amb 7,2 punts. La nota més baixa, encara que satisfactòria, va correspondre a Klorane (6,2 punts) seguida de Huggies (6,5 punts). Tragoncete (6,7 punts) i Nenuco (6,6 punts) van aconseguir valoracions mitjanes.

Fil per randa

Dodot Dermoactive va destacar per la facilitat d'obertura del seu envàs, l'aspecte, el gruix i les dimensions de les tovalloletes, la quantitat adequada de loció, la facilitat d'ús i la bona sensació que queda en la pell del nadó (suau i no enganxosa) després del seu ús. En Mustela va agradar també la facilitat d'obertura de l'envàs i les dimensions de la tovalloleta, però va ser millor que Dodot en el tipus i la intensitat del perfum, la solidesa i resistència de la tovalloleta, el poc borrissol que deixa anar i l'eficàcia en la neteja de la pell. Klorane i Huggies van aconseguir els pitjors resultats en la majoria dels paràmetres analitzats. En l'apartat de neteja de la pell s'han trobat diferències significatives. El més eficaç va ser Mustela (8 punts sobre 9) i Huggies el pitjor, encara que també satisfactori, amb 6,6 punts.

En l'anàlisi bacteriològica a què es van sotmetre les set mostres, que va estudiar l'estat higienicosanitari de les tovalloletes, no s'hi van detectar els bacteris més susceptibles d'aparèixer en aquests productes: mesòfils, rents i florits. Bé, per tant. El nombre de tovalloletes per envàs varia des de les 64 unitats de Huggies fins a les 80 unitats de Tragoncete i Klorane. Dodot, Johnson's i Nenuco van oferir 72 tovalloletes i Mustela, el segon amb menys, 70 unitats. Per a extreure les tovalloletes es van observar diversos sistemes, que es diferencien fonamentalment en la forma en què són plegades. Els eixugadors de Dodot, Klorane i Johnson's estan prisats dins de l'estoig de forma entrellaçada, de manera que resulten més senzills de treure'ls: en extreure'n una tovalloleta surt també el començament de la següent. Tragoncete, Nenuco, Mustela i Huggies van optar per un plegat més incòmode, en Z, en què els eixugadors ixen d'un en un.

La importància de la blancor

Una tovalloleta de color blanc aporta sensació de puresa i netedat i és un element que els consumidors valoren molt positivament. El test de fluorescència va demostrar que no utilitzen blanquejants (com el blanquejant òptic) o fibres reciclades, però en totes les mostres el nivell de blancor va ser molt satisfactori. Quant a les mides de les tovalloletes, les de Dodot (20,6 x 17,7cm) van ser les més grans i les de Nenuco les més petites. Els eixugadors de Huggies (jutjats pel 40% dels consumidors com massa espessos) van ser molt més grossos que la resta, amb 854 mm (microns, o milionèsima part d'un metre), mentre que els més fins van ser els de Klorane, amb 363 mm. Els de Dodot van ser els segons més grossos, encara que molt lluny dels primers, amb 474 mm de gruix. Tragoncete, Johnson's, Nenuco i Mustela van vorejar els 400 mm.

La quantitat de líquid de les tovalloletes es coneix per mitjà de la seva taxa d'impregnació. Mustela, amb el valor més elevat (297%) en aquest apartat, va oferir la major quantitat de loció en cada tovalloleta. En segon i tercer lloc es van situar Huggies i Dodot, amb una taxa d'impregnació del 287% i 283% respectivament. La quantitat més escassa de líquid per tovalloleta la va oferir Johnson's, amb la menor taxa d'impregnació (249%), seguida de Klorane (258%). Tragoncete (277%) i Nenuco (278%) es van situar en proporcions intermèdies.

Quant a la resistència màxima de les tovalloletes, se'n van fer dues proves: una aplicant-hi força en el sentit longitudinal i una altra, en el sentit transversal. Les diferències no van ser gaire significatives, però s'hi poden distingir tres grups: les tovalloletes de major resistència, Tragoncete, Johnson´s i Mustela; les de resistència mitjana, Dodot, Klorane i Nenuco; i Huggies, les que suporten menys força.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions