Assegurances de viatge

Quasi necessaris per a algunes destinacions

Constituïxen una solució a molts problemes que poden sorgir en un viatge
1 Juny de 2003
Img economia listado

Quasi necessaris per a algunes destinacions

/imgs/20030601/economia_domestica01.jpg
Pèrdues d’equipatge, retards en vols i sobrereserva ocupen els primers llocs en les llistes de queixes dels viatgers al nostre país. No obstant això, hi ha altres imprevistos que poden espatllar-nos les vacances (robatori de l’equipatge, accident, malaltia, mort d’un familiar) i obligar-nos a una tornada precipitada o fins i tot a cancel·lar unes vacances pagades i encara no gaudides. No tots els problemes que sorgeixen en un viatge es poden preveure; per això el més convenient és centrar-nos en les respostes o solucions amb què podem afrontar-los. I és aquí on exerceixen un paper fonamental les assegurances de viatge, que poden evitar al viatger molts disgustos i, en alguns casos, un apreciable estalvi de diners. Al mercat hi ha diversos tipus d’assegurances -entre d’altres, el de cancel·lació, el mínim i l’extra- amb cobertures ben diverses en cada cas.

Assegurança mínima

Els viatges contractats en una agència poden ser d’estada o combinats. Els primers inclouen allotjament (en hotel, apartament, hotel apartament) però cap, assegurança. En canvi, els combinats -anomenats així perquè consten també del desplaçament fins al lloc en què es farà l’estada- inclouen una assegurança, coneguda com a mínima. És obligació dels agents de viatges informar sobre les cobertures d’aquesta assegurança mínima, així com de la conveniència o no de contractar alguna altra d’extra, depenent de les característiques del viatge que es vulgui fer.

 • Quines cobertures ofereix una assegurança mínima?
  Ofereix resposta a aquestes situacions:
  – Retard de més de 5 hores en la sortida: si a causa d’una demora el titular del viatge perd una connexió amb un altre vol o mitjà de transport, la companyia ha de facilitar-li un transport alternatiu i fins i tot un lloc on passar la nit, si fos necessari. Depenent del tipus de bitllet, fins i tot se’n pot sol·licitar una indemnització.
  – Anul·lació del viatge per problemes tècnics o de la companyia: el titular té dret que li tornin les despeses derivades de la seva estada obligada (manutenció i hospedatge).
  -Sobrereserva: depenent del preu pagat pel bitllet, les indemnitzacions varien: reemborsament del preu del bitllet, canvi de la data del viatge a conveniència del titular, ser conduït a la destinació final de la manera més ràpida possible…
  – Allotjament i estada al país de destinació per problemes causats per la companyia, o indemnització econòmica.
  – Cobertura sanitària durant el viatge, encara que no en tots els casos; dependrà del majorista.
  – En el supòsit de mort, repatriació del cadàver.
 • Quant costa?
  No cal pagar a banda per esta assegurança, ja que està inclosa en tots els bitllets de viatges combinats.

Altres tipus d’assegurances

Els altres dos tipus d’assegurança que pot contractar el viatger inclouen cobertures extra o amplien les de l’assegurança mínima.

Assegurança de cancel·lació
La tendència actual és contractar el viatge amb diversos mesos d’antelació. Per esta raó, convé subscriure un assegurança que ens permeta eixir airosos d’una cancel·lació que, per qualsevol imprevist, sol·licitem nosaltres mateixos a l’agència. Per uns 12 euros, el que costa de mitjana esta assegurança, ens tornen els diners avançats i serà l’agència o empresa amb què hem contractat el viatge qui es farà càrrec de totes les despeses. Si no hem contractat esta assegurança, i sempre avisant amb almenys 48 hores d’antelació, a més d’al·legar una raó de força major com a causa que ens impedix viatjar, perdrem el 25% dels diners avançats i correrem amb la despeses d’expedició dels bitllets.

 • Què cobreix? Indemnitza els titulars que, per causa major, es veuen obligats a cancel·lar un viatge, però sempre depenent de l’assegurança que es contracte. Moltes companyies inclouen els familiars de primer, segon i tercer graus, depenent del parentiu.
 • Què es considera causa major? Mort, malaltia del titular o dels seus familiars fins a primer grau, inundacions, incendi del domicili, trasllat forçós per motius de treball…
 • Quant costa? Depén del lloc de destinació.
  Cancel·lacions de viatges dins d’Espanya: al voltant de 4,5 euros.
  De viatges a Europa: prop de 12 euros.
  De viatges a Amèrica: al voltant de 18 euros.
 • És obligatòria? No

Assegurança extra o adicional

 • Què cobreix? Amplia algunes cobertures de l’assegurança mínim i conté altres cobertures, com la responsabilitat civil o la pèrdua d’equipatge, que per a alguns viatges resulten molt interessants.
 • Quant costa? Depenent del tipus de viatge i de la seva durada, entre 35 euros i 42 euros de mitjana fins a 100 euros o 140 euros si és molt completa. En companyies d’Internet es poden trobar assegurances des de 6 euros fins a més de 140, depenent de les prestacions.
 • És obligatòria? No. Algunes agències de viatges recomanen aquest tipus d’assegurances, depenent del país que es vol visitar. El consumidor no està obligat a contractar-la en la mateixa agència de viatges, encara que possiblement li l’oferiran. Pot comparar preus i garanties amb altres companyies i triar l’assegurança que millor s’adapti a les seves necessitats.

ASPECTES QUE CAL TENIR EN COMPTE A L’HORA DE CONTRACTAR AQUESTA ASSEGURANÇA:

 • Lloc de destinació: les característiques de la zona que es vol visitar determinen les cobertures extra que poden resultar interessants. Alguns països manquen d’un servei públic de salut del qual es pugui beneficiar qualsevol turista. En altres són habituals els retards als aeroports…
 • Temps de permanència fora del lloc d’origen: el preu d’aquesta classe d’assegurances s’estableix en paquets de dues setmanes, 31 dies, dos mesos… Per aquesta raó és determinant saber amb exactitud el temps que s’estarà fora.
 • Motiu pel qual viatja: si es viatja per motius de negocis, per exemple, l’assegurança bussiness cobreix vols interns i qualsevol imprevist que pugui ocórrer en hotels. Si la raó del viatge és estudiar idiomes, s’han creat assegurances que cobreixen la pèrdua de materials, llibres inclosos, i fins i tot la pèrdua de les claus de l’habitatge habitual.

I n’hi ha de molts més tipus.

 • Edat: Algunes companyies d’assegurances adapten els seus productes a l’edat del client. Així, hi ha assegurances dirigides a la tercera edat i a joves: mentre que els primers estan més enfocats a oferir garanties mèdiques, els segons cobreixen imprevistos en excursions i pràctiques esportives com l’esquí i el descens en bot.
Alguns consells
 • Independentment del viatge que vulgui dur a terme, pregunti al seu agent de viatges què li cobreix l’assegurança mínima.
 • Per a viatjar per Europa no té per què contractar una assegurança addicional amb cobertures sanitàries. La Seguretat Social espanyola té un acord amb la Unió Europea pel qual s’ofereix assistència sanitària als residents a Europa. Per a fer-ho cal presentar el document E-111, que es pot obtenir en qualsevol oficina de l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Serveix per a tots els països membres de la Unió Europea i per a d’altres com Noruega i Islàndia.
 • Si el viatge és a Àsia, Oceania, Amèrica Central i Amèrica del Sud, els agents recomanen contractar una assegurança extra que oferixi una bona cobertura sanitària i que cobreixi possibles irregularitats com ara desperfectes en l’equipatge o problemes amb l’hotel o el lloc en què s’instal·larà.