Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les maries de tota la vida, les galetes més saludables

/imgs/20091201/analisis1.jpg L'esmorzar és el primer àpat del dia i el més important per a infants i joves. Un esmorzar ideal ha de contenir llet o derivats lactis que aportin calci; fruita i sucs, com a font de fibra i vitamines; i cereals amb els seus hidrats de carboni i proteïnes. Però una cosa és l'esmorzar ideal i una altra el més comú a les llars, en què les galetes són protagonistes estel·lars. És per això que CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i a tast 9 galetes de l'esmorzar: dues del tipus bàsiques (Petit, de Río; i La Buena María, de Fontaneda), quatre de daurades (Marbú Dorada, d'Artiach; La Buena María Ilustrada, de Fontaneda; María Oro, de Cuétara; i Créme Tropical, de Gullón) i tres d'especials: Marie Lu, de Lu; Chiquilín, d'Artiach; i Yayitas, de Lu.

Segons la legislació, totes són "Maries, torrades i encunyades" i estan elaborades amb farines, sucres i greixos comestibles, amb addició o sense d'altres productes alimentaris per a un millor enriquiment, formant una massa elàstica a conseqüència del desenvolupament del gluten. I es tallen sistemàticament amb premsa o corró encunyat. Les daurades s'han sotmès a un bany d'oli vegetal després de l'enfornat i les especials tenen una forma diferent de les bàsiques o algun ingredient que les peculiaritza (l'ou a Marie Lu i Chiquilín, la mel i el coco a Chiquilín). Les Yayitas també són daurades, ja que han rebut un bany d'oli vegetal. Els preus van des dels 2,04 euros que surt el quilo de Petit de Río fins als 3,52 euros del quilo de Marie Lu. Les més barates són les bàsiques (2,04 i 2,18 euros el quilo) i les més cares, les especials, entre 2,99 i 3,52 euros el quilo. Les daurades costen entre 2,21 euros el quilo i els 3,01 euros el quilo de les de Fontaneda.

Galetes contra "sobaos", magdalenes, croissants i cereals

Aquestes galetes de l'esmorzar pràcticament no contenen aigua (entre un 1,5% i un 3% d'humitat), però sí bastant, però molt diferent, quantitat de greix (des del 10% de Petit de Río fins al gairebé 25% de María Oro de Cuétara) i, sobretot, una gran riquesa en hidrats de carboni, amb una mitjana del 72% del producte però que arriba, en alguna galeta, fins al 79%. La importància de la proteïna és inferior, però representa entre el 5,5%-7% del producte. En contra del que es pot pensar, la quantitat de fibra que aporten aquestes galetes a l'esmorzar és poc significativa: des de l'estimable 3,2% de fibra de Petit de Río fins a l'escàs 1,1% de Marbú Dorada, d'Artiach. No sorprendrà ningú que l'anàlisi hagi comprovat que, a aquestes galetes, s'han afegit quantitats importants de sucre (de mitjana, el 17%), que representen el 18% del producte en tres mostres i el 21% en una. Sí que crida l'atenció, en canvi, que aquestes galetes siguin més aviat salades: els valors de sal són d'entre l'1,2% de Marie Lu i el 0,3% de Chiquilin. Un aliment es considera massa salat per a la salut quan supera l'1,5% de sal. Amb aquest perfil nutricional (poca humitat, molts hidrats de carboni i prou greix) era previsible que les galetes resultessin energètiques: de mitjana, 465 calories per cada 100 grams; una mica menys les bàsiques (432 cal/100 g) i una mica més les daurades (482 cal/100 g). És per això que el consum de galetes entre àpats no és aconsellable; és millor limitar-les a l'esmorzar.

D'altra banda, és procedent comparar les galetes amb altres opcions saboroses i dolces per a l'esmorzar, però convé fer-ho distingint les maries bàsiques dels altres dos tipus. Les maries bàsiques són més saludables: tenen gairebé la meitat de greix i -per això i perquè el seu perfil lipídic (proporció entre greixos saturats i insaturats) és una mica millor-, menys greixos saturats que les daurades i les especials. A més, tenen més fibra i són menys calòriques. També són més convenients que els "sobaos" i els croissants, que tenen més greix i greixos saturats i resulten més calòrics. En relació amb les magdalenes (més greix, el 25%, però només el 16% del seu greix és saturat, contra el gairebé 50% de les maries; i molta menys sal), les maries bàsiques perden, si bé per poc, en aquest hipotètic combat de mèrits nutricionals. Si es confronten aquestes maries amb els cereals de l'esmorzar bàsics, surten malparades: els cereals tenen menys greix (entre el 2% i el 6%), molta més fibra (entre el 15% i el 25%) i aporten 365 calories per cada 100 grams, quan les maries en sumen al voltant de 430. Si comparem ara les galetes dels altres dos tipus, es constata que són menys saludables per a l'esmorzar que les magdalenes i, sobretot, que els cereals. I tan poc aconsellables com els croissants i els "sobaos" per als àpats quotidians dels matins: encara que tenen menys greix, no poden presumir d'un millor perfil lipídic, pel fet que gairebé la meitat -o més- del seu greix és saturat; i tant en sal com en sucre, fibra i aportació calòrica els seus valors són semblants.

Per a escollir la millor galeta de l'esmorzar

/imgs/20091201/analisis2.jpg L'anàlisi microbiològica va comprovar que, encara que l'estat higiènic de les galetes era correcte i el risc sanitari és nul, hi havia petites quantitats de B. cereus en vuit mostres i enterobacteris en dues mostres. Només una galeta no tenia aquests bacteris: Créme Tropical, de Gullón. L'estudi de l'etiquetatge va revelar que en sis mostres era incorrecte per diversos motius. El més greu va ser el de Marie Lu: es declara "font de fibra" (és obligatori un 3% de fibra) quan només tenia un 1,7% de fibra, menys que set de les vuit galetes restants.

Ja s'ha dit que les maries bàsiques són més saludables. Però les altres set no són totes semblants, n'hi ha una que destaca i en positiu. María Oro, de Cuétara, aporta menys greixos saturats, tot i ser la de més greix (gairebé el 25% del producte). La raó és la qualitat d'aquest greix (només el 21% és saturat, contra el 50%-70% de les altres sis), que és oli vegetal i no greix vegetal, com en les altres galetes. Per cada 100 grams, María Oro conté 5 grams de greix saturat (el mateix que les bàsiques), mentre que n'hi ha que freguen els 15 grams, com ara Créme Tropical, de Gullón, i els 10-11 grams, el cas de tres mostres. L'únic problema de María Oro és el seu poder energètic, 505 calories per cada 100 grams, quan les bàsiques no arriben a 440 per cada 100 grams.

Però no tot és nutrició: les galetes, gairebé per definició, han de ser saboroses i abellidores. Per valorar la part organolèptica, es va fer un tast amb 45 consumidors, cada tipus de galeta per separat. Els resultats de l'anàlisi sensorial van evidenciar que, entre les bàsiques, La Buena María de Fontaneda era la preferida, que en les daurades no n'hi havia cap que destaqués i que, en les especials, Chiquilín era més preferida que les altres dues. En valoració global, cap no va merèixer una puntuació mediocre i hi van destacar Chiquilín (7,7 punts) i La Buena María de Fontaneda (7,3 punts). Com que aquesta última, bàsica, és la segona més barata i una de les dues millors en la part nutricional, La Buena María de Fontaneda aconsegueix el guardó de millor relació qualitat-preu. També Petit de Río és una galeta adequada per als esmorzars. Val a dir que si la galeta maria bàsica és impregnada d'una capa de mantega o margarina, la cosa canvia molt, i no a millor. Els qui prefereixin galetes amb més greix i sabor, tenen en María Oro, de Cuétara, la millor opció per a un esmorzar quotidià: no destaca en tast i és la més calòrica, però és l'única amb oli vegetal, la qual cosa fa que el seu greix sigui el més saludable; i a més, és una de les més barates.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions