Analitzades nou galetes de l'esmorzar

Les maries de tota la vida, les galetes més saludables

Per a un esmorzar quotidià, les maries són més apropiades que les daurades i que altres molt consumides: el seu greix és més saludable, tenen més fibra i menys calories. I en el tast van quedar bé
1 Desembre de 2009
Img analisis listado 216

Les maries de tota la vida, les galetes més saludables

/imgs/20091201/analisis1.jpg
L’esmorzar és el primer àpat del dia i el més important per a infants i joves. Un esmorzar ideal ha de contenir llet o derivats lactis que aportin calci; fruita i sucs, com a font de fibra i vitamines; i cereals amb els seus hidrats de carboni i proteïnes. Però una cosa és l’esmorzar ideal i una altra el més comú a les llars, en què les galetes són protagonistes estel·lars. És per això que CONSUMER EROSKI ha portat a laboratori i a tast 9 galetes de l’esmorzar: dues del tipus bàsiques (Petit, de Río; i La Buena María, de Fontaneda), quatre de daurades (Marbú Dorada, d’Artiach; La Buena María Ilustrada, de Fontaneda; María Oro, de Cuétara; i Créme Tropical, de Gullón) i tres d’especials: Marie Lu, de Lu; Chiquilín, d’Artiach; i Yayitas, de Lu.

Segons la legislació, totes són “Maries, torrades i encunyades” i estan elaborades amb farines, sucres i greixos comestibles, amb addició o sense d’altres productes alimentaris per a un millor enriquiment, formant una massa elàstica a conseqüència del desenvolupament del gluten. I es tallen sistemàticament amb premsa o corró encunyat. Les daurades s’han sotmès a un bany d’oli vegetal després de l’enfornat i les especials tenen una forma diferent de les bàsiques o algun ingredient que les peculiaritza (l’ou a Marie Lu i Chiquilín, la mel i el coco a Chiquilín). Les Yayitas també són daurades, ja que han rebut un bany d’oli vegetal. Els preus van des dels 2,04 euros que surt el quilo de Petit de Río fins als 3,52 euros del quilo de Marie Lu. Les més barates són les bàsiques (2,04 i 2,18 euros el quilo) i les més cares, les especials, entre 2,99 i 3,52 euros el quilo. Les daurades costen entre 2,21 euros el quilo i els 3,01 euros el quilo de les de Fontaneda.

Galetes contra “sobaos”, magdalenes, croissants i cereals

Aquestes galetes de l’esmorzar pràcticament no contenen aigua (entre un 1,5% i un 3% d’humitat), però sí bastant, però molt diferent, quantitat de greix (des del 10% de Petit de Río fins al gairebé 25% de María Oro de Cuétara) i, sobretot, una gran riquesa en hidrats de carboni, amb una mitjana del 72% del producte però que arriba, en alguna galeta, fins al 79%. La importància de la proteïna és inferior, però representa entre el 5,5%-7% del producte. En contra del que es pot pensar, la quantitat de fibra que aporten aquestes galetes a l’esmorzar és poc significativa: des de l’estimable 3,2% de fibra de Petit de Río fins a l’escàs 1,1% de Marbú Dorada, d’Artiach. No sorprendrà ningú que l’anàlisi hagi comprovat que, a aquestes galetes, s’han afegit quantitats importants de sucre (de mitjana, el 17%), que representen el 18% del producte en tres mostres i el 21% en una. Sí que crida l’atenció, en canvi, que aquestes galetes siguin més aviat salades: els valors de sal són d’entre l’1,2% de Marie Lu i el 0,3% de Chiquilin. Un aliment es considera massa salat per a la salut quan supera l’1,5% de sal. Amb aquest perfil nutricional (poca humitat, molts hidrats de carboni i prou greix) era previsible que les galetes resultessin energètiques: de mitjana, 465 calories per cada 100 grams; una mica menys les bàsiques (432 cal/100 g) i una mica més les daurades (482 cal/100 g). És per això que el consum de galetes entre àpats no és aconsellable; és millor limitar-les a l’esmorzar.

D’altra banda, és procedent comparar les galetes amb altres opcions saboroses i dolces per a l’esmorzar, però convé fer-ho distingint les maries bàsiques dels altres dos tipus. Les maries bàsiques són més saludables: tenen gairebé la meitat de greix i -per això i perquè el seu perfil lipídic (proporció entre greixos saturats i insaturats) és una mica millor-, menys greixos saturats que les daurades i les especials. A més, tenen més fibra i són menys calòriques. També són més convenients que els “sobaos” i els croissants, que tenen més greix i greixos saturats i resulten més calòrics. En relació amb les magdalenes (més greix, el 25%, però només el 16% del seu greix és saturat, contra el gairebé 50% de les maries; i molta menys sal), les maries bàsiques perden, si bé per poc, en aquest hipotètic combat de mèrits nutricionals. Si es confronten aquestes maries amb els cereals de l’esmorzar bàsics, surten malparades: els cereals tenen menys greix (entre el 2% i el 6%), molta més fibra (entre el 15% i el 25%) i aporten 365 calories per cada 100 grams, quan les maries en sumen al voltant de 430. Si comparem ara les galetes dels altres dos tipus, es constata que són menys saludables per a l’esmorzar que les magdalenes i, sobretot, que els cereals. I tan poc aconsellables com els croissants i els “sobaos” per als àpats quotidians dels matins: encara que tenen menys greix, no poden presumir d’un millor perfil lipídic, pel fet que gairebé la meitat -o més- del seu greix és saturat; i tant en sal com en sucre, fibra i aportació calòrica els seus valors són semblants.

Per a escollir la millor galeta de l’esmorzar

/imgs/20091201/analisis2.jpg
L’anàlisi microbiològica va comprovar que, encara que l’estat higiènic de les galetes era correcte i el risc sanitari és nul, hi havia petites quantitats de B. cereus en vuit mostres i enterobacteris en dues mostres. Només una galeta no tenia aquests bacteris: Créme Tropical, de Gullón. L’estudi de l’etiquetatge va revelar que en sis mostres era incorrecte per diversos motius. El més greu va ser el de Marie Lu: es declara “font de fibra” (és obligatori un 3% de fibra) quan només tenia un 1,7% de fibra, menys que set de les vuit galetes restants.

Ja s’ha dit que les maries bàsiques són més saludables. Però les altres set no són totes semblants, n’hi ha una que destaca i en positiu. María Oro, de Cuétara, aporta menys greixos saturats, tot i ser la de més greix (gairebé el 25% del producte). La raó és la qualitat d’aquest greix (només el 21% és saturat, contra el 50%-70% de les altres sis), que és oli vegetal i no greix vegetal, com en les altres galetes. Per cada 100 grams, María Oro conté 5 grams de greix saturat (el mateix que les bàsiques), mentre que n’hi ha que freguen els 15 grams, com ara Créme Tropical, de Gullón, i els 10-11 grams, el cas de tres mostres. L’únic problema de María Oro és el seu poder energètic, 505 calories per cada 100 grams, quan les bàsiques no arriben a 440 per cada 100 grams.

Però no tot és nutrició: les galetes, gairebé per definició, han de ser saboroses i abellidores. Per valorar la part organolèptica, es va fer un tast amb 45 consumidors, cada tipus de galeta per separat. Els resultats de l’anàlisi sensorial van evidenciar que, entre les bàsiques, La Buena María de Fontaneda era la preferida, que en les daurades no n’hi havia cap que destaqués i que, en les especials, Chiquilín era més preferida que les altres dues. En valoració global, cap no va merèixer una puntuació mediocre i hi van destacar Chiquilín (7,7 punts) i La Buena María de Fontaneda (7,3 punts). Com que aquesta última, bàsica, és la segona més barata i una de les dues millors en la part nutricional, La Buena María de Fontaneda aconsegueix el guardó de millor relació qualitat-preu. També Petit de Río és una galeta adequada per als esmorzars. Val a dir que si la galeta maria bàsica és impregnada d’una capa de mantega o margarina, la cosa canvia molt, i no a millor. Els qui prefereixin galetes amb més greix i sabor, tenen en María Oro, de Cuétara, la millor opció per a un esmorzar quotidià: no destaca en tast i és la més calòrica, però és l’única amb oli vegetal, la qual cosa fa que el seu greix sigui el més saludable; i a més, és una de les més barates.

Galetes, salut i taula comparativa

Galetes i salut

Les galetes són aliments energètics i, com a tals, el seu consum ha de ser moderat. Estan indicades per a la dieta infantil i per als qui, per la feina o per esport, fan quotidianament un gran desgast físic. No són convenients per als qui cuiden el seu pes o pateixen diabetis. Els consumidors habituals de galetes han de conèixer la quantitat i la qualitat del greix que contenen. Les galetes amb olis de gira-sol, blat de mor, soja o oliva (bon perfil lipídic, poc greix saturat) són una clara minoria en el mercat, però han de preferir-se a les que utilitzen olis de coco o de palma i altres greixos vegetals, menys saludables. Cap de les 9 galetes estudiades especifica el tipus de greix vegetal que fa servir. Ni tan sols l’única que usa oli vegetal ho indica. Aquest dèficit d’informació tan significativa i útil per al consumidor té una explicació: la normativa actual només obliga els fabricants a concretar si el greix és vegetal, animal o hidrogenat, res més. I això fan.

D’altra banda, les galetes estan contraindicades per als qui pateixen celiaquia o intolerància al gluten, perquè contenen farina de blat; al·lèrgia a la caseïna, perquè contenen sèrum de llet; i al·lèrgia a l’ou, perquè algunes (en aquesta anàlisi, Marie Lu i Chiquilín) contenen aquest ingredient. Les nou galetes analitzades contenen nombrosos additius, tots ells autoritzats; Petit, de Río, és la que menys additius utilitza. Les galetes no destaquen pel contingut en fibra, ja que la farina usada en la seva elaboració és refinada i en aquest procés es perd el segó, la part del gra que concentra la fibra.

Marca “Petit” de Rio “La buena María” de Fontaneda “Marbú dorada” de Artiach “La buena María Ilustrada” de Fontaneda “María oro” de Cuétara
Denominació de venda Galetes torrades Galeta maria Galeta maria banyada amb oli vegetal Galeta maria banyada amb oli vegetal Galetes
Humitat 1(%) 1,3 2,1 3,0 2,4 1,5
Proteïna (%) 5,6 6,7 6,2 6,2 5,8
Greix (%) 9,9 11,5 17,1 17,7 24,7
Àcids grassos saturats (%) 49 49 67 64 21
Àcids grassos insaturats (%) 51 51 33 36 79
Cendres 2(%) 0,9 0,8 0,8 0,7 0,6
Sal (%) 0,67 0,69 0,88 0,63 0,61
Carbohidrats (%) 79,1 76,3 71,8 70,8 64,9
Sucres totals (%) 17,3 15,8 16,6 18,2 18,3
Fibra dietètica total (%) 3,2 2,6 1,1 2,2 2,5
Valor calòric (Cal/100g) 428 436 466 467 505
Tast de consumidors (d’1 a 9) 6,4 7,3 6,7 6,9 6,7
Marca “Creme Tropical” de Gullón “Marie Lu” de Lu “Chiquilín” de Artiach “Yayitas” de Lu
Denominació de venda Galetes daurades Galetes amb ou Galetes Galetes daurades
Humitat 1(%) 1,7 3,1 2,2 3,0
Proteïna (%) 5,7 6,9 6,5 7,2
Greix (%) 21,4 17,2 16,5 16,9
Àcids grassos saturats (%) 69 49 59 48
Àcids grassos insaturats (%) 31 51 41 52
Cendres 2(%) 0,7 0,6 0,6 0,5
Sal (%) 0,59 1,17 0,28 0,45
Carbohidrats (%) 68,6 70,5 72,4 70,4
Sucres totals (%) 14,5 21,2 18,4 15,4
Fibra dietètica total (%) 1,9 1,7 1,8 2,0
Valor calòric (Cal/100g) 490 464 464 463
Tast de consumidors (d’1 a 9) 6,8 6,7 7,7 6,6

1. Humitat: la norma fixa un màxim d’un 6% en les galetes simples.

2. Cendres: la norma estableix un màxim d’1,5% en les galetes simples.

Un per un

Una per una, nou galetes de l'esmorzar

La Buena María, de Fontaneda

/imgs/20091201/galleta_fontaneda.jpg

 • “Galeta Maria”
 • 800 grams. Surten a 2,18 euros el quilo.
 • Millor relació qualitat preu de tota la comparativa.
 • Ingredients: Farina de blat, sucre, greix vegetal (antioxidant E-320), xarop de glucosa i fructosa, sèrum de llet en pols, gasificants (bicarbonats sòdic i amònic), sal, agent de tractament de la farina (metasulfit sòdic), emulgent (lecitina de soja) i aroma.
 • Etiquetatge incorrecte: S’hi destaca la imatge del blat, però no s’indica la quantitat d’aquest ingredient.
 • Composició nutricional: Una de les dues millors de tota la comparativa. De les menys grasses (11,5%) i energètiques (436 calories per cada 100 grams). Una de les que menys greix saturat aporten (5,6 grams per cada 100 grams de producte), i les segones amb més fibra (2,6%).
 • En el tast rep 7,3 punts i és més preferida que l’altra galeta bàsica analitzada. Agrada pel sabor i l’aparença i per ser “molt cruixent”; no és criticada per cap dels paràmetres.

Petit, de Río

/imgs/20091201/galleta_petit.jpg

 • “Galetes torrades”
 • 800 grams. Surten a 2,04 euros el quilo, les més barates. Una bona opció.
 • Ingredients: Farina de blat, sucre, olis i greixos vegetals, xarop de glucosa, sal, gasificants (bicarbonat sòdic i amònic), aromes.
 • Etiquetatge incorrecte. Hi destaca la imatge del blat i no se n’indica la quantitat. Declara “elaborada amb ingredients sans i naturals”, quan no es permet aquest tipus de declaracions saludables fins que no s’aprovi legalment com s’han de fer (data prevista: 31 de gener de 2010). A més, no diu tota la veritat: conté additius no naturals.
 • Composició nutricional. La millor d’aquesta comparativa. Són les galetes menys grasses (9,9%), les menys energètiques (428 calories per cada 100 grams) i amb més fibra (3,2%). Les que menys greix saturat aporten (5 grams per cada 100 grams de producte). També, les de menys additius.
 • En el tast rep 6,4 punts: elogiada pel “sabor” i l'”aparença” i per ser “cruixent”.
 • Rep crítiques per la “sensació en mastegar”. Va ser menys preferida que La Buena María, de Fontaneda, l’altra galeta bàsica analitzada.

María Oro, de Cuétara

/imgs/20091201/galleta_cuetara.jpg

 • “Galetes”
 • 800 grams. Surten a 2,24 euros el quilo. Per als qui prefereixin les galetes daurades, la millor opció d’aquesta comparativa.
 • Ingredients: Farina de blat, oli vegetal, sucre, sèrum de llet en pols, xarop de glucosa i fructosa, sal, emulgent (lecitina), gasificants (bicarbonats sòdic i amònic), aromes, agent de tractament de la farina (metasulfit sòdic).
 • Etiquetatge incorrecte: S’hi destaca la imatge del blat però no s’indica la quantitat d’aquest ingredient.
 • Composició nutricional: Les més grasses (gairebé el 25% del producte és greix) i les més energètiques (505 calories per cada 100 grams) de tota la comparativa. Es dóna la decisiva circumstància que el seu greix (molt abundant) té el perfil més saludable (només el 21% del greix és saturat) de totes les galetes estudiades; així, és una de les que contenen menys greix saturat: poc més de 5 grams per cada 100 grams de producte. Es deu al fet que utilitza oli vegetal en comptes de greix vegetal.
 • En el tast rep 6,7 punts: agrada pel “sabor”, l'”aparença” i pel “grau cruixent”, i no és criticada per cap dels paràmetres.

Marbú Dorada, d'Artiach

/imgs/20091201/galleta_dorada.jpg

 • “Galeta maria banyada amb oli vegetal”
 • 1.000 grams. Surten a 2,40 euros el quilo.
 • Ingredients: Farina de blat, greixos vegetals (antioxidant E- 320), sucre, xarop de glucosa i fructosa, sèrum de llet en pols, gasificants (bicarbonat amònic i sòdic), sal, aromes i agent de tractament de la farina (metasulfit sòdic).
 • Etiquetatge incorrecte: S’hi destaca la imatge del blat, però no s’indica la quantitat d’aquest ingredient.
 • Composició nutricional: de les menys saludables. Un dels perfils lipídics menys saludables (el 67% del seu greix és saturat i, com que té molt de greix, el 17%, és de les que més greixos saturats aporten: 11,5 grams per cada 100 grams de producte). De les de menys fibra (1,1%) i més sal (0,9%).
 • En el tast aconsegueix 6,7 punts: agrada per l'”aparença”, el “sabor” i el “grau cruixent”, i és criticada per ser “massa torrada”.

La Buena María Ilustrada, de Fontaneda

/imgs/20091201/galleta_fontaneda_ilustrada.jpg

 • “Galeta maria banyada amb oli vegetal”
 • 800 grams. Surten a 3,01 euros el quilo, són de les més cares.
 • Ingredients: Farina de blat, greixos vegetals (antioxidant E-320), sucre, xarop de glucosa i fructosa, sèrum de llet en pols, gasificants (bicarbonats sòdic i amònic), sal, extracte de malt, emulgent (lecitina de soja), aromes, agent de tractament de la farina (metasulfit sòdic).
 • Etiquetatge incorrecte: S’hi destaca la imatge del blat però no s’indica la quantitat d’aquest ingredient.
 • Composició nutricional: Un dels perfils lipídics menys saludables (el 64% del seu greix és saturat i, com que té molt de greix, el 17,7%, és de les que més greixos saturats aporten: 11,3 grams per cada 100 grams de producte).
 • En el tast rep 6,9 punts: agrada pel “sabor”, l'”aparença” i el “grau cruixent”, i no és criticada per cap dels paràmetres

Créme Tropical, de Gullón

/imgs/20091201/galleta_tropical.jpg

 • “Galeta daurada”
 • 800 grams. Surten a 2,21 euros el quilo.
 • Ingredients: Farina de blat, greix vegetal, sucre, xarop de glucosa i fructosa, gasificants; bicarbonats sòdic i amònic, sal, emulgent: lecitina de soja, sèrum de llet en pols, aroma de vainilla, antioxidant: metasulfit sòdic.
 • Composició nutricional, la menys saludable de tota la comparativa: té molt de greix (21%) i el pitjor perfil lipídic (el 69% del greix és saturat), la qual cosa fa que sigui la que més greix saturat aporta en 100 grams de producte: gairebé 15 grams, quan hi ha diverses galetes (una de les quals, daurada) que en tenen la tercera part. *I és de les més energètiques (490 calories per cada 100 grams). En la part positiva, són les menys ensucrades (14,5% de sucres totals).
 • En el tast rep 6,8 punts: elogiada pel “sabor”, l'”aparença” i el “grau cruixent”, va rebre crítiques per la “forma”.

Marie Lu, de Lu

/imgs/20091201/galleta_marielu.jpg

 • “Galetes amb ou”
 • 825 grams. Surten a 3,52 euros el quilo, són les més cares de totes les galetes comparades.
 • Ingredients: Cereals 66% (farina de blat), sucre, greix vegetal, ous 2,6%, sal, lactosa i proteïnes de la llet, llet desnatada en pols, gasificants: carbonat àcid de sodi, carbonat àcid d’amoni, xarop de glucosa i fructosa, aroma de vainilla.
 • Etiquetatge incorrecte: Declara ser “font de fibra”, per la qual cosa el seu contingut en fibra ha de superar el 3%. Tanmateix, el valor obtingut al laboratori ha estat de l’1,7% de fibra, un de les més baixos de tota la comparativa.
 • Composició nutricional: Les de més sucres totals (21%) i les més salades (gairebé un 1,2%: un aliment es considera massa salat quan supera l’1,5% de sal).
 • En el tast obté 6,7 punts i van ser de les menys preferides entre les galetes “especials”. En va agradar l'”aparença”, el “sabor” i el “grau cruixent”; no va ser criticada per cap dels paràmetres.

Chiquilín, d'Artiach

/imgs/20091201/galleta_chiquilin.jpg

 • “Galetes”
 • 875 grams. Surten a 3,14 euros el quilo, les segones més cares.
 • Ingredients: Farina de blat (67%), sucre, greixos vegetals (antioxidant E-320), midó de blat, coco ratllat, sèrum de llet en pols, mel (0,7%), xarop de glucosa i fructosa, gasificant (bicarbonat sòdic i amònic), ou en pols, (0,6%, equivalent al 2,35% d’ou líquid), sal, extracte de malt, aromes, llet desnatada en pols i dextrosa.
 • Composició nutricional. Són les menys salades de totes les galetes estudiades: només el 0,28% de sal, quan la majoria voregen el 0,60% i una supera l’1%. Aporten més greix saturat (gairebé 10 grams per cada 100 de producte) que les altres dues galetes especials (8,1 i 8,4 grams de greix saturat per cada 100 grams de producte).
 • En el tast rep 7,7 punts, la nota més alta de tota la comparativa, i va ser la més preferida de les especials. Agrada per l'”aparença”, el “sabor” i el “grau cruixent”, i no rep cap crítica.

Yayitas, de Lu

/imgs/20091201/galleta_yayitas.jpg

 • “Galetes daurades”
 • 600 grams. Surten a 2,99 euros el quilo.
 • Ingredients: Cereals 73% (farina de blat), sucre, greix vegetal, xarop de glucosa i fructosa, sal, gasificants: bicarbonat amònic, bicarbonat sòdic, llet desnatada en pols, aromes, emulgent: lecitina de soja.
 • Composició nutricional intermèdia, cal destacar únicament que amb el 0,45% de sal és la segona menys salada.
 • En el tast rep 6,6 punts i va ser una de les menys preferides de les especials. Agrada per l'”aparença”, la “forma”, el “sabor” i el “grau cruixent” i no és criticada per cap dels paràmetres.