Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les cares no són millors

/imgs/20020401/analisisb01.jpg S'han analitzat set motxilles de 30 a 45 litres de capacitat que costen entre 29,70 euros i 76,90 euros. Aquestes motxilles de grandària mitjana són adequades per a excursions d'un o dos dies i es comercialitzen equipades amb subjeccions, butxaques i cintes que serveixen per portar elements específics (piolets, esquís, carteres, claus...).

Una bona motxilla ha de distribuir eficaçment el pes al llarg dels nostres muscles, esquena i malucs. També ha de ser ajustable per permetre a l'usuari una certa llibertat de moviments. Convé que l'espatllera tingui un sistema d'aireig i que el teixit no absorbeixi ni retingui la transpiració. A més, perquè les dures condicions d'ús habituals no limitin la seva vida útil, ha de resistir perforacions, abrasions i esquinçades.

La millor relació qualitat-preu d'aquesta anàlisi és Altus Oxford 30, que ofereix prestacions satisfactòries a un preu molt competitiu (39,07 euros). I la gran quantitat d'accessoris de Vaude Basic Rock, la segona més cara (72,06 euros), converteixen aquesta motxilla en una opció molt atractiva, per ser polivalent, per als usuaris més exigents.

El volum i el pes són essencials en aquest producte. Paradoxalment, només una motxilla indica clarament la capacitat que té (Salewa Hyper 700, que assenyala 35 litres), malgrat que en cinc se sobreentén que el nombre que acompanya el model es refereix a la seva capacitat. Si això és així, Vaude Basic Rock, Ferrino Fennec i Altus Oxford són de 30 litres, Cassin Snowave de 35 litres. i, finalment, Hi Tec Special, de 45 litres. Atlantis, de The North Face, no indica la capacitat. Vaude i Cassin, d'altra banda, són prou més pesades (1.250 i 1.010 grams respectivament) que les altres, mentre que The North Face, la més lleugera, pesa només 660 grams. Quant a la possibilitat de la motxilla d'adaptar-se a l'anatomia de l'usuari, només una motxilla, Vaude, permet aquesta regulació: un sistema allotjat en la part interna de la motxilla dóna a l'usuari la possibilitat de triar entre cinc talles diferents.

Només quatre de les set mostres incorporen cintes de compressió perquè la motxilla ocupi menys quan no estigui totalment carregada: Cassin (sis cintes de compressió), Vaude (quatre), Ferrino (dues) i Altus (dues). I totes incorporen tensors a les muscleres i possibilitat d'ajustament pectoral, per la qual cosa és possible ajustar-les a la capacitat toràcica de l'usuari. No obstant això, només Vaude i Cassin tenen tirants superiors a les muscleres, per la qual cosa permeten adaptar la forma de la motxilla a l'espatlla de l'usuari en funció del pes de la càrrega. Vaude, Cassin, Hi Tec i Altus inclouen penjadors per als dits que permeten mantenir les mans agafades a la motxilla, i evitar que s'inflin en portar-les durant hores en la seva posició natural. Quant al cinturó ajustable, Hi Tec és l'única que no l'incorpora mentre que el cinturó de Vaude és l'únic amb cenyidors que redueixen el balanceig lateral.

Facilitat per al transport

Amb l'excepció de Hi Tec, les motxilles inclouen cintes portamaterial, encara que el seu nombre varia (Ferrino només en té una, mentre que Vaude en té deu). Cassin, Hi Tec i Altus són les que disposen de més butxaques, en tenen cinc. I el ganxo per a claus es va veure en Vaude, The North Face i Altus.

D'altra banda, tres motxilles incorporen sistemes de protecció per a la pluja. Vaude i Salewa incorporen un faldó, mentre que Hi Tec es pot recobrir amb una funda impermeable. Les costures d'una motxilla han de ser resistents i duradores. La qualitat dels acabats va ser satisfactòria en tots els casos (la terminació de les cintes evita l'esfilagarsat i els elements plàstics no tenen parts tallants), i van destacar Vaude per les cremalleres amb cintes antiembós i Altus per les agarradores amb terminació de plástic).

Vaude, Cassin, Ferrino i Hi Tec presenten l'espatlla, la zona lumbar i el cinturó enconxat. Salewa i Altus no tenen cinturó enconxat, i The Norh Face només porta enconxada l'espatlla.

Els models de Vaude, Cassin i The North Face tenen un canal d'aire en l'espatlla per facilitar la ventilació. L'enconxat de Ferrino no té canal d'aire, encara que permet una ventilació lleugera. En la majoria, el teixit de l'enconxat (malla o teixit reticulat) afavoreix la ventilació, però en The North Face el teixit reticulat té una trama tan densa que a penes compleix la seva comesa.

En una prova específica, tres usuaris amb característiques anatòmiques diferents van valorar la comoditat i aptitud a la funció de les motxilles. Els millors resultats van correspondre a Cassin, Ferrino, Salewa i Altus, mentre que Hi Tec va obtenir les valoracions menys positives.

Resistents a la calor, però no a la pluja

Per calcular l'efecte de la pluja sobre les motxilles se les va sotmetre a un arc de pluja durant una hora, inspeccionant cada 10 minuts per comprovar si s'havia calat la part interna. Tan sols una, Hi Tec, l'única que incorpora funda impermeable, va superar l'assaig.

Les motxilles es van exposar també a 70º C de temperatura durant 4 hores i cap no va presentar deformacions, esquerdes o bombolles a la fi d'aquest test tècnic.

I per comprovar la resistència del teixit de la motxilla al fregament es va sotmetre el teixit de la base de la motxilla al fregament, durant 5 minuts, sobre una escat de gra 180 girant a 200 rpm (revolucions per minut). El comportament de la motxilla és insatisfactori en aquesta prova quan es produeix una pèrdua total del teixit, la qual cosa només va ocórrer en Ferrino. En les altres, la pèrdua de massa va variar entre el 0,1% de Vaude i Altus, i l'1,2% de Cassin. Per mesurar la resistència a les esquinçades del teixit exterior, es va tenir en compte la força necessària per provocar la ruptura. Les més resistents van ser Hi Tec i l'Altus (que van necessitar més de 65 Newtons). Al contrari, les menys resistents van resultar Salewa (29 N) i Vaude (14 N). Es va fer servir també una agulla d'1,5 mm de diàmetre per simular les possibles punxades del brancatge a la motxilla. Totes van oferir una resistència acceptable a la perforació. Les millors van ser Hi Tec, i Vaude, mentre que Cassin, Salewa i Altus van oposar la menor resistència.

En una altra prova es va mesurar la força necessària per trencar les costures. Altus va obtenir el millor resultat (184 N/cm), però Vaude i Salewa també van demostrar un bon comportament. Al contrari, les costures més dèbils van ser les de Ferrino i Hi Tec (96 N/cm), encara que les costures de Cassin i The North Face també van obtenir uns resultats discrets.

Els tirants, desiguals

Els tirants més resistents van ser els de The North Face, tant els superiors com els inferiors van demostrar un bon comportament perquè es va necessitar una càrrega de 1.130 N i 1.320 N respectivament, per provocar-ne la ruptura, que normalment es produeix en el teixit pròxim a la costura. En Salewa, els tirants superiors van presentar un comportament molt bo, però en els inferiors va ser prou dolent. Exactament el contrari succeeix amb Cassin. Els tirants més dèbils van ser els de Ferrino (575 N i 350 N respectivament).

També es va mesurar la força que cal aplicar lateralment sobre la cremallera per aconseguir una obertura incorrecta. Totes les motxilles es van comportar bé, però les millors van ser The North Face Salewa Altus i Hi Tec.

L'etiquetatge no és del tot correcte en cap motxilla. Els d'Altus i The North Face són els millors. La garantia és del tot correcta només en Vaude, i podria acceptar-se la de Ferrino si s'atén a la norma europea, que encara no ha entrat en vigor a Espanya. Finalment, les instruccions d'ús i manteniment són incompletes en les set motxilles: les millors es van trobar en Altus, que aporta informació de llavat i conservació del producte mitjançant símbols normalitzats.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions