Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Telefonia mòbil : Conèixer els hàbits d'ús, clau per a escollir el pla més adequat

Es pot estalviar molts diners encertant amb el pla de trucades que millor s'ajusta a nosaltres

/imgs/20020401/tema01.jpg
Un total de 25 milions de telèfons mòbils i uns guanys globals de més de 6.100 milions d’euros (dades de 2001) il·lustren sobre un dels sectors econòmics que més beneficis genera al nostre país: la telefonia mòbil. Més del 60% de la població posseeix ja un terminal de telefonia mòbil, la qual cosa ens situa per damunt de la mitjana europea i dins dels països líders en aquest servei. Ja fa uns quants anys que el nombre de línies mòbils va superar a Espanya el de les línies fixes i s’estima que l’any 2010 el mercat del mòbil europeu assolirà els 175.000 milions d’euros, dels quals el nostre país representarà una quota del 10% (per darrere tan sols d’Alemanya, Regne Unit, França i Itàlia).

De moment, quatre empreses, MoviStar (16.793.000 clients), Vodafone (7.732.148 clients), Amena (5.300.000 clients) i Euskaltel (400.000 clients) es reparteixen en el nostre país aquest enorme pastís econòmic i aclaparen els consumidors amb complexos i inacabables plans de trucades i tarifes, sempre més avantatjoses que les de la competència. I encara que ningú ja no discuteix la utilitat d’aquests aparells i la seva contínua evolució tecnològica -cada vegada són més petits, complets i atractius-, no pot deixar-se de banda la problemàtica que causa l’ús excessiu o inadequat d’aquests dispositius, molt especialment els disgusts que hi ha en el moment de pagar la corresponent factura per l’ús del mòbil, o quan la targeta de prepagament s’exhaureix abans del que s’espera.

Per a esbrinar quina és l’operadora i, dins d’aquestes, el pla de preus que millor s’adapta a les necessitats de cada tipus d’usuari (caracteritzat per l’hora i els dies en què fa la majoria de les trucades), CONSUMER ha analitzat els 22 plans de preus que ofereixen les quatre companyies de telefonia mòbil que operen al nostre país. La principal conclusió que s’extreu de l’informe és l’enorme dificultat que representa per al consumidor comparar tarifes, i no només les d’una mateixa companyia sinó les de diferents operadores, ja que es presenten de manera confusa i seguint criteris molt diversos. A més, abonar-s’hi (és a dir, firmar un contracte) no sempre equival a beneficiar-se de tarifes més econòmiques, malgrat tot el que prometen els operadors de telefonia mòbil per captar clients “de contracte”, encara que la factura mensual permeti tenir més informació, i així, controlar millor les despeses.

Una altra constatació és que els plans de preus molt barats en una franja horària resulten exageradament cars per a la resta d’horaris: per exemple, dins d’un pla de preus (Tarifa Ocio d’Amena i Euskaltel), una trucada d’un minut feta abans de les quatre de la tarda a costava fins a 0,70 euros més que a partir d’aquesta hora. De tot el que s’ha vist es desprèn una senzilla conclusió: comparar les tarifes i reflexionar sobre els nostres hàbits de consum probablement ens conduirà a canviar de companyia o a canviar de pla de trucades dins de la nostra companyia actual. Però canviar no és sempre senzill. Si l’usuari desitja anar-se’n a una altra operadora, haurà de sol·licitar la portabilitat del seu número de mòbil (canviar d’operador conservant el número de telèfon) i que alliberen el seu terminal (la majoria dels mòbils estan bloquejats perquè només puguin ser usats amb una operadora de telefonia).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions