Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: La millor és la més barata

/imgs/20041201/analisisb01.jpg S'HAN ANALITZAT vuit microcadenes estèreo que costen des dels 99 euros de Kenwood RDX-M35-N, la més barata, fins als 149,5 euros de Sony CMT-NE3. La millor relació qualitat-preu és, precisament, la mostra més econòmica, i ho és per ser la més completa i la millor valorada en la prova d'ús.

En l'elecció d'un equip de música l'espai de què disposem en l'habitació pot ser un factor determinant. A més, la progressiva miniaturització electrònica permet que la qualitat de so no s'haja de veure compromesa per la grandària de la cadena d'alta fidelitat. Per això, cada vegada és més habitual que les microcadenes ocupen l'espai que abans ocupaven equips més voluminosos.

Les vuit cadenes analitzades són estèreo (capaces de reproduir un canal de so diferent per cada un dels dos altaveus per a donar sensació espacial), disposen d'una sola platina de casset, un reproductor de CD de càrrega superior, ràdio AM i FM, dos altaveus i comandament a distància. Totes, excepte Sanyo DC-DA2000, inclouen rellotge, temporitzador d'apagada i despertador.

Les més 'micro'

La més petita és Philips, per la seua reduïda unitat central (145 x 226 x 210 mm) i pels seus altaveus (134 x 209 x 152 mm). I la que més ocupa és la de Sony, amb una unitat central de 165 x 235 x 263 mm. Els altaveus més grans són els de JVC UX-H10 (155 x 231 x 187 mil.límetres).
Un dels apartats on es van trobar més diferències va ser en el consum. Es van provar els equips a ple rendiment (mentre graven en casset el contingut d'un CD que s'està reproduint a volum màxim). Philips (16,9 W) i Sanyo (17,6 W) són els que tenen una despesa energètica més continguda, mentre que Samsung MM-J4 i Kenwood RDX-M35-N (tots dos amb 43 watts) són els més voraços. A més, Samsung necessita 5 watts més del que indiquen els seus manuals. En mode "espera", tots els equips redueixen significativament les necessitats elèctriques, però les diferències van ser encara més acusades: Kenwood en espera (13,7 W) gasta gairebé tant com Philips a ple rendiment, mentre que Aiwa i JVC només necessiten 0,3 W i 1,3 W, respectivament. Per a estalviar energia és molt útil la funció d'apagada automàtica després d'un temps d'inactivitat, que inclouen Aiwa, Kenwood i Philips.
Aiwa és la microcadena amb més connectors: disposa d'entrada d'antena externa, entrada auxiliar (per exemple, per a escoltar pels seus altaveus el so de l'ordinador o del DVD), i presa de 'subwoofer' (de fet, és l'única a la qual es pot afegir aquest altaveu que reforça els greus). Samsung, Kenwood, Sony i Philips ofereixen aquests mateixos connectors, a excepció del de 'subwoofer'. Thomson (sense més entrades que la d'auriculars i la d'altaveus) és el més pobre en aquest aspecte. El cable que uneix els altaveus amb la unitat central més llarg és el de Samsung (255 cm), mentre que els de Sanyo (amb 166 cm) i Kenwood (amb 170 cm) són els que permeten menys llibertat de col.locació d'altaveus respecte a la base.

Potència de so

L'equip de so més potent és el de Sony (2 x 25 W), seguit d'Aiwa, Kenwood i Thomson (2 x 20 W). Els de menor potència són Sanyo i JVC (ambdós amb 2 x 8 W). Una equalització correcta millorarà significativament la qualitat del so. Aiwa, Kenwood i Sony permeten ajustar els greus i els aguts de forma manual. La resta disposa d'un equalitzador preconfigurat per a diferents tipus de música (pop, rock, clàssica, jazz...). Aiwa i Sony són els únics sense reforç específic de greus.

Reproducció aleatòria

A més de les conegudes opcions en el CD per a seleccionar una cançó concreta, o per a repetir un tema o tot el disc, Aiwa, Kenwood, Sanyo, Thomson, JVC i Philips reprodueixen les pistes aleatòriament ('shuffle'). Els vuit equips analitzats permeten programar una seqüència de cançons.
Totes les cadenes permeten gravar de ràdio a cinta i de CD a cinta. Samsung és l'única en què aquesta segona opció no està sincronitzada, per la qual cosa resulta més difícil que el resultat siga òptim. Sorprèn que només Kenwood incorpore una opció tan útil com l''autoreverse' (que la cinta 'done la volta' de manera automàtica).
La presintonització de la ràdio de Kenwood, Sanyo, Thomson i Philips és automàtica (és a dir, el mateix equip recorre el dial per a memoritzar les emissores).
Philips i JVC guarden fins a 40 emissores, mentre que Samsung, Kenwood, Thomson i Sony n'emmagatzemen 30. Samsung, JVC, Kenwood, Thomson i Philips són capaces d'interpretar l'estàndard RDS, que utilitzen gairebé totes les emissores de FM per a indicar el seu nom i la temàtica de la seua programació (notícies, rock, clàssica, esports...). Aquest senyal viatja dins de la freqüència convencional de FM i resulta especialment útil durant la memorització de les emissores.
Els tècnics de CONSUMER van reproduir dins d'una campana de buit un CD amb un to d'1 kHz en cada microcadena, de primer a volum mitjà i després al màxim, i van comparar el resultat amb què teòricament hauria de sonar, per comprovar així la distorsió dels equips. En el nivell de volum mitjà totes van ser molt ben valorades (Thomson va ser l'única que es va quedar en un 'bé'), però les diferències més grans es van trobar a volum màxim: Philips hi va destacar molt positivament (0,1 % de distorsió), i Aiwa, Sony, JVC van ser molt ben valorades (totes, menys d'un 10 %).
Kenwood (36,7 %) i Sanyo (25,8 %) no van passar de l''acceptable') mentre que Samsung (61,8 %) i Thomson (47,5 %) van ser valorades com a 'dolentes', encara que cal tenir en compte que poques vegades funcionaran a aquest volum.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions