Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estacions d'autobús i de ferrocarril : Millor les de tren que les d'autobús

Les estacions d'autobús suspenen en netedat i conservació, i en seguretat tant les unes com les altres es queden en un "acceptable"

/imgs/20041201/tema01.jpg
Milions de persones utilitzen diàriament les estacions d’autobús i de tren del nostre país. Aquest Nadal es posaran a prova aspectes com ara la comoditat de les estacions, la quantitat i la qualitat de la informació que ofereixen, l’estat en què es troben o els serveis que proporcionen als viatgers, per citar-ne només alguns. Per conèixer en quin grau les estacions d’autobús i de tren del nostre país satisfan les expectatives dels seus usuaris, tècnics de CONSUMER van visitar al començament de novembre 21 estacions de ferrocarril i 19 d’autobús en 17 ciutats: Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Bilbao, Màlaga, Saragossa, Cadis, Sant Sebastià, Pamplona, Vitòria, Logronyo, la Corunya, Múrcia, Oviedo, Alacant i Castelló. La primera conclusió és que les estacions d’autobús obtenen pitjor nota que les de tren: suspenen el 42 % de les d’autobús, mentre que només el 10 % de les de tren suspenen l’examen de CONSUMER .

Els aspectes principals que cal millorar en les estacions d’autobús són la netedat i conservació (papereres en mal estat o plenes; manca de recipients per a reciclatge de residus, instal.lacions brutes, trencades i mal cuidades, lavabos bruts…), apartat en què suspenen; l’equipament i els serveis que ofereixen (escassetat de seients, absència de zones tancades i cobertes per a esperar, manca de cafeteria o de màquines expenedores) i la seguretat (es troben a faltar càmeres de videovigilància, plànols d’evacuació i recomanacions en cas d’incendi, i personal de seguretat). Les estacions de tren tenen menys coses a millorar, ho han de fer sobretot en la seguretat, per idèntics motius que les d’autobús. El més positiu en tots dos casos ha sigut la informació oferta als usuaris. Una altra conclusió destacable és que les estacions de tren aconsegueixen millor nota que les d’autobús en tots els apartats excepte en el de seguretat, aspecte que en ambdós tipus d’estació ha merescut un discret “acceptable”. En general, les estacions de tren ofereixen millors prestacions als viatgers. En els preus que regeixen (al marge dels viatges), hi ha diferències significatives: un cafè amb llet costa 0,60 euros en l’estació de tren de València i gairebé tres vegades més, 1,65 euros, en la de Barcelona-Nord. Les millors estacions de tren van ser les de Màlaga i Sants (Barcelona), i les pitjors les de Vitòria i Logronyo, ambdues de Renfe. I en les d’autobús, destaquen les d’Oviedo i Barcelona Nord, mentre que la pitjor va ser la d’Amara, a Sant Sebastià.

Informació al viatger

Mentre que en totes les estacions de ferrocarril s’informava el viatger sobre horaris, sortides i arribades, etc., amb gran profusió de cartells, plafons o monitors, aquesta situació no és tan modèlica en les estacions d’autobús. Així, un 21 % no té plafó central, independent de la informació facilitada per cada companyia, en què s’informe dels horaris dels autobusos. Es van trobar deficiències en les estacions d’autobús de Pamplona, Alacant i Sant Sebastià (no disposen d’aquest cartell), mentre que en la de Bilbao el plafó d’informació no funcionava. I en una de cada 10 estacions d’autobús es va anotar un evident dèficit de senyalització sobre les dependències i serveis de què disposa, cosa que no ocorre en cap de les estacions de tren. Aquesta manca de senyalització es va registrar en les estacions d’autobús de Pamplona i Sant Sebastià, que no té una estació pròpiament dita.

Quant a la megafonia, només el 10 % de les estacions de tren no en té (estacions d’Euskotren a Bilbao i Sant Sebastià), proporció que s’eleva fins al 21 % en les d’autobusos. No obstant això, no serveix de res disposar de megafonia si no se sent bé en algunes zones, com són la cafeteria, les andanes, les dàrsenes, els lavabos… Així ocorria en una de cada quatre estacions de tren i d’autobús. Malgrat això, si exceptuem l’estació d’autobusos de Sant Sebastià, es disposa d’altres sistemes (cartells, plafons…) per a informar dels horaris en la majoria de les zones de l’estació. Tan sols es van apreciar deficiències en les cafeteries de les estacions de la Corunya i Sevilla. Les millores són necessàries també pel que fa als idiomes utilitzats per a informar l’usuari: poques estacions n’utilitzen de diferents del castellà i l’específic de la comunitat autònoma (quan en té). En aquest apartat destaquen les estacions d’autobús de Màlaga i Madrid-Sur, i les de ferrocarril de Màlaga, Saragossa i Sevilla.

D’altra banda, només el 43 % de les estacions de tren i el 32 % de les d’autobús tenen plànols d’orientació. A més, el 71 % de les estacions de tren faciliten informació turística sobre les ciutats en què estan ubicades, generalment mitjançant plànols de la ciutat, els museus i monuments més rellevants, els recorreguts recomanats, etc. Aquesta informació, que tant agraïm quan arribem a un lloc que no coneixem, només es troba en la meitat de les estacions d’autobús.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions