Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances de vida "risc" : Múltiples models per a cobrir l'infortuni

/imgs/20041201/informe01.jpg
Entre 30 i 40 anys, home o dona, casat o amb responsabilitats familiars, amb uns ingressos mitjans i preferentment urbà. Aquest és el perfil del client de l’assegurança de vida “risc” o mort. L’interès per garantir uns ingressos en cas d’invalidesa permanent o mort del cap de família és el principal motiu per a adquirir aquest producte financer. La demanda, no obstant això, no es limita als qui tenen fills sota la seua responsabilitat, i cada vegada més persones sense càrregues familiars en contracten. També cal tenir en compte que amb el pas a la trentena molts espanyols firmen algun tipus de préstec (hipoteques, crèdits personals, cotxes, etc.) que comporta, moltes vegades, la subscripció obligatòria d’assegurances de mort.

Les xifres descriuen perfectament la magnitud del negoci. A Espanya hi ha prop de 17 milions d’assegurances destinades a cobrir contingències de mort o invalidesa i l’estalvi gestionat en assegurances de vida individuals va créixer l’any 2003 un 6,38 %, amb la qual cosa va superar al tancament d’aquell exercici els 65.000 milions d’euros. Dins dels diferents tipus d’assegurances de vida (Unit Link, jubilació, etc.), la de mort és la més popular al nostre país, en què Catalunya, Astúries, Canàries i Navarra són les comunitats on es registra un nombre més gran d’assegurats. L’interès creixent per assegurar el futur davant de qualsevol contratemps es veu reflectit també en el fet que Espanya s’ha convertit en set anys (entre 1996 i 2002) en el cinquè país que més diners dedica a primes d’assegurança, segons dades recollides en l’última memòria d’Unespa, la patronal del sector assegurador a Espanya, corresponent a l’any 2002. Des de 1996, les primes d’assegurances de vida al nostre país s’han incrementat un 165,4 %.

Registre d’assegurances de vida

D’aquests 17 milions d’assegurances destinades a cobrir contingències de mort o invalidesa, la majoria mai no s’arriba a cobrar. El motiu? Que els beneficiaris en desconeixen l’existència. Aquesta falta d’informació provoca que les asseguradores siguen les grans beneficiades de la mort dels seus clients: si ningú no reclama el cobrament d’una assegurança, eviten desembossar quantitats importants de diners que passen a engrossir les seues xifres de beneficis. Per sort, aquesta situació tan anòmala sembla que té els dies comptats. Després de nombroses peticions per part dels consumidors i de diferents associacions i organismes, la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP) ha elaborat un avantprojecte de llei pel qual es crearà un fitxer informatiu d’assegurances amb cobertura de mort de persones finades. Aquest avantprojecte ja ha sigut enviat per l’òrgan de control a cada una de les parts que integraran el grup de treball: la mateixa DGSFP, UNESPA, el Ministeri de Justícia, la Confederació Espanyola de Mutualitats (CEM) i diverses organitzacions de consumidors.
El fitxer pretén aportar informació perquè els possibles interessats puguen conèixer si una persona finada tenia contractada una assegurança o diverses per mort (la de la targeta de crèdit, la de l’empresa, la subscrita per ell mateix, l’assegurança del crèdit hipotecari, etc.) i el nom de l’entitat amb qui la tenia subscrita. En principi, l’accés només serà possible després de la defunció de l’assegurat, amb l’acreditació prèvia d’aquesta circumstància i sempre que haja transcorregut un temps mínim per a preservar la intimitat i evitar el mal ús de la informació. La gestió del fitxer es portarà a terme en el Registre d’Actes d’Última Voluntat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions