Vuit còctels de fruita seca analitzats

Greixos saludables però molt calòrics

Els còctels de fruita seca són interessants pel greix saludable, les abundants proteïnes i la fibra, però resulten molt calòrics i alguns tenen massa sal: millor un consum moderat i ocasional
1 Setembre de 2009

Greixos saludables però molt calòrics

/imgs/20090901/analisis1.jpg
S’han analitzat 8 mostres de còctel de fruita seca diferents entre si, tant en les fruites seques (cacauets, ametlles, avellanes, anacards, pistatxos) i altres ingredients (blat de moro, faves, panses, aperitius) que contenen, com en la proporció en què apareix cadascun i en el tractament tèrmic que reben (fregits o torrats). Es presenten en bosses de plàstic que pesen des de 100 grams fins a 500, excepte un que es ven en llauna.

Tots comparteixen sistema d’envasament, atmosfera protectora, que substitueix l’oxigen per altres gasos per evitar que el producte es faci ranci. La gran diversitat dels ingredients es tradueix en unes diferències de preu ostensibles, des dels menys de 5 euros el quilo de Son Sánchez Fritos, Plis Plas Popurrí i Borges Mezcla Surtido, fins al voltant dels 15 euros el quilo que costen les dues mostres de la marca Eagle, que contenen els ingredients més cars.

Els ingredients fonamentals d’aquestes vuit mostres són: fruites seques, oli vegetal i/o greix vegetal (excepte en Son Sánchez Mezcla, que afirma no usar oli ni greix vegetal), sal i farines.

Se sap que el consum de fruita seca és, en general, molt saludable, però l’anàlisi efectuada descriu aquests còctels com a molt energètics (de mitjana, 535 calories per cada 100 grams; aporten des de 467 calories/100g fins a 637), a causa del seu elevat contingut en greix (37% de mitjana, però des del 59% fins al 23%, segons les mostres). Aquest greix és saludable, ja que gairebé tot és insaturat (81%, de mitjana), si bé en tres dels vuit productes, entre el 23% i el 28% del seu greix eren àcids grassos saturats, els menys saludables. També és significatiu en aquests productes de barreja de fruita seca el contingut en carbohidrats (31% de mitjana) i en proteïnes (19% de mitjana; des del 25% fins a l’11% segons la mostra).

Una de les característiques més positives de la fruita seca és el seu alt contingut en fibra (que afavoreix la motilitat intestinal i combat el restrenyiment), i els còctels analitzats també poden presumir-ne, ja que de mitjana tenen el 7% de fibra, des del 6% fins al 10% de fibra segons el producte. L’ametlla és la fruita seca amb més fibra: crua conté més del 10% de fibra. Aquests còctels són, d’altra banda, pobres en sucres, ja que set dels vuit contenien només entre l’1% i el 5% de sucres totals. L’excepció la constitueix el que té més panses (Eagle Cocktail Exótico), que arriba al 24% de sucres. D’altra banda, el contingut en minerals de les fruites seques és superior al de les altres fruites, i destaquen en magnesi, fòsfor, potassi, calci i ferro, a més d’oligoelements com el zinc i seleni, tots dos d’acció antioxidant. Son Sánchez Mezcla va ser, en aquesta comparativa, el de major contingut en minerals (les cendres representaven un 5,8% del producte) i Eagle Cocktail Exótico, el de menys (un 2,4% de cendres). Quant a les vitamines, les fruites seques manquen de vitamina C però són riques en B1 o tiamina, niacina o B3 i folats. I constitueixen una de les fonts vegetals més abundants en vitamina E, si bé part de les vitamines B1 i E es destrueixen amb la calor de la fregida o el torrat.

La quantitat de sal no era excessiva (des del 0,05% fins a l’1%) en cinc dels vuit productes, però en tres (tenen entre el 3,3% i el 4% de sal) sí que ho és, i duplicaven àmpliament el límit (1,5% de sal) a partir del qual un producte és massa salat per a la salut. Una altra conclusió és que només Mistercorn Mix fa servir additius potenciadors del sabor i que també va ser l’únic dels comparats en què la qualitat sanitària va resultar “millorable”, per bé que el recompte de floridures i llevats -superior al de les altres mostres- no suposava cap risc per als consumidors. Es va mesurar també al laboratori la quantitat d’aflatoxines que contenia cada mostra. Les aflatoxines són micotoxines que contaminen els productes agrícoles, particularment algunes fruites seques. Produïdes per fongs del gènere Aspergillus i conegudes per la seva activitat carcinògena, evitar-ne el desenvolupament és difícil i requereix un control estricte del processament, l’assecatge i l’emmagatzemament. Els resultats de la suma total d’aflatoxines van ser inferiors al que es permet (2 µg/kg, o parts per bilió, per a l’aflatoxina B1 i 4 µg/kg per a la suma de les B1, B2, G1 i G2, si bé els d’algunes mostres es van acostar al límit. Finalment, l’anàlisi de detecció de transgènics va revelar que cap d’aquests vuit productes contenia blat de moro genèticament modificat.

Tast i millor relació qualitat-preu

/imgs/20090901/analisis1-2.jpg
En el tast van participar 30 consumidors habituals d’aquest tipus de fruita seca, als quals es va preguntar per l’aparença, el sabor, la intensitat del sabor salat, la sensació en mastegar i la combinació d’ingredients d’aquests vuit productes. A més, se’ls va consultar quin ingredient hi afegirien o augmentarien i quin en traurien o reduirien en cada producte, a més de la seva preferència i la valoració global de cada mostra. El tast va evidenciar diferències significatives en tots els paràmetres, circumstància poc habitual en les anàlisis sensorials d’aquesta revista. La principal conclusió és que Eagle Musik Selected Nuts, Eagle Cocktail Exótico, Mistercorn Mix 5, Facundo i Son Sánchez Fritos van ser superiors a les tres mostres restants, i que Borges i Plis-Plas van aconseguir les pitjors valoracions; Son Sánchez Mezcla va ocupar una posició intermèdia. El més ben valorat pels tastadors va ser Eagle Musik Selected Nuts, el més car, amb més de 15 euros el quilo. Si s’atén la composició nutricional, el preu i els resultats del tast, la millor elecció, que és la millor relació qualitat-preu d’aquesta comparativa, és Son Sánchez Fritos. Per a qui prefereixi un producte més variat i amb ingredients més cars, una opció interessant és Eagle Cocktail Exótico.

Fruita seca i greix i taula comparativa

Marca Facundo (Còctel de fruita seca) Eagle (Còctel exòtic) Eagle (Musik selected nuts) Son Sánchez (fregits)
Format (g) 200 100 275 500
Preu (euros/quilo) 8,54 14,56 15,18 4,14
Ingredients indicats en l’etiqueta En proporció variable: Cacauet pelat i cacauet repelat, pipes de gira-sol pelades, blat de moro, oli vegetal i sal. Ametlla, papaia dessecada, panses sense llavors, avellanes, panses golden sense llavors, pinyons, oli de gira-sol, sal. Cacauet (50%), ametlla, anacard, avellana, oli de gira-sol, macadàmies, pacanes, sal. Cacauets, faves, blat de moro, cigrons, greix vegetal, oli vegetal i sal.
Humitat (%) 0,5 8 1,5 2
Proteïna (%) 21 11 23 22
Greix (%) 46 30 59 36
ácidos grassos saturats (%) 17 8 14 23
ácidos grassos insaturats (%) 83 92 86 77
Carbohidratos (%) 23,5 42 3,5 31
Sucres totals (%) 2 24 3,5 2
Valor calòric (Cal/100g) 589 484 637 533
Fibra (%) 6,5 6,5 10 6,5
Cendres (%)1 3 2 3 3
Sal (%) 0,8 0,05 1 1
Aflatoxines (ppb)2 1,9 1,5 3,9 1,6
Estat higiènicosanitari3 Correcte Correcte Correcte Correcte
OGM4 Negatiu Negatiu
Tast (d’1 a 9) 6,7 6 7 6,5
Marca Son Sánchez (barreja) Mistercorn Mix 5 (Còctel de fruites seques i aperitius) Plis Plas (popurri) Borges (barreja assortiment)
Format (g) 500 130 170 250
Preu (euros/quilo) 7,49 7,51 4,41 4,90
Ingredients indicats en l’etiqueta Cacauets, ametlles, avellanes, pistatxos, cigrons, farina d’arròs i sal Blat de moro, cacauet, oli de gira-sol, cigrons, panses, sal, aroma, farines de blat i d’arròs, potenciadors de sabor E-621 i E- 635, llevat inactiu i sucre. L’etiqueta ofereix informació confusa. Els ingredients comprovats al laboratori són: blat de moro, pipes de gira-sol, cacauets, faves, cigrons, anacards, pipes de carabassa, cacauets amb clofolla, sal i oli vegetal. Blat de moro fregit i salat, pipes de gira-sol torrades i salades, cacauet clofolla Brasil torrat i salat, cigrons torrats, faves fregides i salades, oli i/o greix vegetal, sal, farina i antioxidant E-320.
Humitat (%) 1 3 2 2
Proteïna (%) 25 15 19 15,5
Greix (%) 49 25 30 23
àcids grassos saturats (%) 16 16 25 28
àcids grassos insaturats (%) 84 84 75 72
Carbohidrats (%) 10,5 49 40 49
Sucres totals (%) 3 5 3 1
Valor calòric (Cal/100g) 587 477 506 467
Fibra (%) 8 6 6 7
Cendres (%)1 6 2,5 3 3,5
Sal (%) 3,3 0,8 4 3,5
Aflatoxines (ppb)2 2,5 3,5 3,7 3,6
Estat higiènicosanitari3 Correcte Millorable Correcte Correcte
OGM4 Negatiu Negatiu Negatiu
Tast (d’1 a 9) 6 6,7 5,6 5,2

1. Cendres: la dada proporciona una idea aproximada de la quantitat de minerals de cada producte: com més cendres, major concentració de minerals.

2. Aflatoxinas: Micotoxines reconegudes per la seva activitat carcinògena i produïdes per una floridura toxigènica del gènere Aspergillus. La legislació estableix un màxim de 2 ppb (parts per bilió, o µg/kg, microgram/quilo) per a l’aflatoxina B1 i 4 ppb per a la suma de B1, B2, G1 i G2. S’han mesurat 4 classes d’aflatoxina i s’ha comprovat que totes les mostres respectaven aquest màxim.

3. Estat higienicosanitari. La fruita seca no compta amb cap norma específica que estableixi límits de contaminació bacteriana. S’hi van buscar E.coli (indicador de contaminació fecal), floridures i llevats (creixen en condicions de baixa activitat d’aigua), S. aureus (indicadors d’inadequada manipulació) i Bacillus cereus (microorganismes termoresistents). Mistercorn Mix 5 va presentar un recompte de floridures i llevats superior al de les altres mostres, però sense que això signifiqui risc per al consumidor.

4. OGM: Organismes modificats genèticament. S’ha comprovat que, en les mostres que en contenen, el blat de moro no és transgènic.

Fruita seca i greix

Gairebé el 50% de la fruita seca en cru, al natural, són lípids (greix). No obstant això, el contingut mitjà de greix dels vuit productes ha estat del 37%, malgrat que fan servir oli vegetal per a fregir (tret de Son Sánchez Mezcla). L’ús d’ingredients baixos en greix, com ara panses, cigrons o aperitius amb farines, disminueix aquest contingut final de greix. És el cas d’Eagle Cocktail Exótico, amb un 30% de greix; de Mistercorn Mix 5 amb un 25%; i de Borges, amb un 23%.

La mostra més grassa és Eagle Musik Selected Tuts (59%), que conté macadàmies i pacanes (al natural, 60%-70% de greix), a més d’ametlla i avellana (al natural, 54%) i l’oli de gira-sol de la fregida. Els altres contenen entre el 30% de Plis-Plas i el 49% de Son Sánchez Mezcla, que malgrat no fer servir oli vegetal (segons l’etiqueta) i a més de contenir cigrons i farina d’arròs (poc grassos), tenen un contingut gras significatiu, que pot ser degut al gran contingut de cacauets (63% del producte) i notable d’ametlles, avellanes i pistatxos.

En la fruita seca al natural, el perfil dels lípids és saludable perquè hi abunden els àcids grassos insaturats (àcid oleic en major quantitat en ametlles i avellanes i àcid linoleic abundant en cacauets i nous), greixos cardioprotectors. Les fruites seques són riques en àcids grassos essencials, que el nostre organisme humà és incapaç de crear. Els cacauets són les fruites seques més riques en greix saturat (16%), el menys saludable. El tipus d’oli vegetal usat en la fregida influirà en la qualitat final del greix del producte. L’ús d’oli de gira-sol (ho declaren les dues mostres d’Eagle i Mistercorn Mix5) no perjudica el perfil lipídic del producte; ben al contrari, el millora. Aquestes tres mostres, juntament amb Son Sánchez Mezcla (l’únic que no fa servir oli) són les que tenien un percentatge més alt d’àcids grassos insaturats: Eagle Cocktail Exótico, un 92%; Eagle Musik selected nuts, un 86%; Mistercorn Mix 5 i Son Sánchez Mezcla, un 84%.

Els altres (Facundo, Son Sánchez Fritos, Plis-Plas i Borges) diuen afegir “olis vegetals”, però no especifiquen de quins es tracta. L’anàlisi no permet saber-ho a causa de la barreja d’àcids grassos que provenen de diverses fonts de fruita seca, però sí que es pot dir que el seu perfil lipídic, que continua dominat pels àcids grassos insaturats, no és tan saludable com el d’aquells que declaren afegir oli de gira-sol. Son Sánchez Fritos i Borges declaren que afegeixen “greix vegetal” (saturat, probablement de palma o d’un altre vegetal tropical). Aquests dos productes, juntament amb Plis-Plas, són els que tenen més greix saturat de la comparativa.

Marca Facundo (Còctel de fruita seca) Eagle (Còctel exòtic) Eagle (Musik selected nuts) Son Sánchez (fregits)
Format (g) 200 100 275 500
Preu (euros/quilo) 8,54 14,56 15,18 4,14
Ingredients indicats en l’etiqueta En proporció variable: Cacauet pelat i cacauet repelat, pipes de gira-sol pelades, blat de moro, oli vegetal i sal. Ametlla, papaia dessecada, panses sense llavors, avellanes, panses golden sense llavors, pinyons, oli de gira-sol, sal. Cacauet (50%), ametlla, anacard, avellana, oli de gira-sol, macadàmies, pacanes, sal. Cacauets, faves, blat de moro, cigrons, greix vegetal, oli vegetal i sal.
Humitat (%) 0,5 8 1,5 2
Proteïna (%) 21 11 23 22
Greix (%) 46 30 59 36
ácidos grassos saturats (%) 17 8 14 23
ácidos grassos insaturats (%) 83 92 86 77
Carbohidratos (%) 23,5 42 3,5 31
Sucres totals (%) 2 24 3,5 2
Valor calòric (Cal/100g) 589 484 637 533
Fibra (%) 6,5 6,5 10 6,5
Cendres (%)1 3 2 3 3
Sal (%) 0,8 0,05 1 1
Aflatoxines (ppb)2 1,9 1,5 3,9 1,6
Estat higiènicosanitari3 Correcte Correcte Correcte Correcte
OGM4 Negatiu Negatiu
Tast (d’1 a 9) 6,7 6 7 6,5
Marca Son Sánchez (barreja) Mistercorn Mix 5 (Còctel de fruites seques i aperitius) Plis Plas (popurri) Borges (barreja assortiment)
Format (g) 500 130 170 250
Preu (euros/quilo) 7,49 7,51 4,41 4,90
Ingredients indicats en l’etiqueta Cacauets, ametlles, avellanes, pistatxos, cigrons, farina d’arròs i sal Blat de moro, cacauet, oli de gira-sol, cigrons, panses, sal, aroma, farines de blat i d’arròs, potenciadors de sabor E-621 i E- 635, llevat inactiu i sucre. L’etiqueta ofereix informació confusa. Els ingredients comprovats al laboratori són: blat de moro, pipes de gira-sol, cacauets, faves, cigrons, anacards, pipes de carabassa, cacauets amb clofolla, sal i oli vegetal. Blat de moro fregit i salat, pipes de gira-sol torrades i salades, cacauet clofolla Brasil torrat i salat, cigrons torrats, faves fregides i salades, oli i/o greix vegetal, sal, farina i antioxidant E-320.
Humitat (%) 1 3 2 2
Proteïna (%) 25 15 19 15,5
Greix (%) 49 25 30 23
àcids grassos saturats (%) 16 16 25 28
àcids grassos insaturats (%) 84 84 75 72
Carbohidrats (%) 10,5 49 40 49
Sucres totals (%) 3 5 3 1
Valor calòric (Cal/100g) 587 477 506 467
Fibra (%) 8 6 6 7
Cendres (%)1 6 2,5 3 3,5
Sal (%) 3,3 0,8 4 3,5
Aflatoxines (ppb)2 2,5 3,5 3,7 3,6
Estat higiènicosanitari3 Correcte Millorable Correcte Correcte
OGM4 Negatiu Negatiu Negatiu
Tast (d’1 a 9) 6 6,7 5,6 5,2

1. Cendres: la dada proporciona una idea aproximada de la quantitat de minerals de cada producte: com més cendres, major concentració de minerals.

2. Aflatoxinas: Micotoxines reconegudes per la seva activitat carcinògena i produïdes per una floridura toxigènica del gènere Aspergillus. La legislació estableix un màxim de 2 ppb (parts per bilió, o µg/kg, microgram/quilo) per a l’aflatoxina B1 i 4 ppb per a la suma de B1, B2, G1 i G2. S’han mesurat 4 classes d’aflatoxina i s’ha comprovat que totes les mostres respectaven aquest màxim.

3. Estat higienicosanitari. La fruita seca no compta amb cap norma específica que estableixi límits de contaminació bacteriana. S’hi van buscar E.coli (indicador de contaminació fecal), floridures i llevats (creixen en condicions de baixa activitat d’aigua), S. aureus (indicadors d’inadequada manipulació) i Bacillus cereus (microorganismes termoresistents). Mistercorn Mix 5 va presentar un recompte de floridures i llevats superior al de les altres mostres, però sense que això signifiqui risc per al consumidor.

4. OGM: Organismes modificats genèticament. S’ha comprovat que, en les mostres que en contenen, el blat de moro no és transgènic.

Un a un

8 còctels de fruita seca, un a un

Son Sánchez Fritos, "fregits"

/imgs/20090901/son-sanchez-fritos.jpg

 • Bossa de 500 grams. Surt a 4,14 euros/quilo, el més barat. Millor relació qualitat-preu.
 • Ingredients (pesats al laboratori): cacauets (53%), faves (14%), blat de moro (23%) i cigrons (9,5%), a més de greix vegetal, oli vegetal i sal. No té fruites seques cares, com ara ametlles, avellanes o pistatxos.
 • Etiquetatge incorrecte, la denominació de venda (“fregits”) no és conforme a norma.
 • Un dels més proteics (el 22% del producte és proteïna). En fibra, malgrat el seu alt contingut (6,5%), no destaca. Aporta 533 calories per cada 100 grams, també al voltant de la mitjana dels altres set productes analitzats.
 • El perfil del seu greix (un 23%, saturat) no és tan saludable com el d’altres productes aquí comparats, que tenen al voltant del 16% de saturats i fins i tot menys. Sal: l’1%, molt menys que els tres més salats i més que altres, però acceptable.
 • En el tast, amb 6,5 punts, va ser un dels més preferits. Agrada per l'”aparença”, el “sabor” i pels ingredients. Va rebre crítiques pels seus cacauets amb pela. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, afegirien avellanes i panses a aquest producte. I en traurien o en reduirien els cigrons.

Facundo, "còctel de fruita seca"

/imgs/20090901/facundo.jpg

 • Bossa de 200 grams. Surt a 8,54 euros/quilo.
 • Ingredients (pesats al laboratori): blat de moro (35%), cacauet repelat (23%), pipes de gira-sol pelades (23%) i cacauet pelat (19%), a més d’oli vegetal i sal. Poca varietat, i absència de fruites seques cares, com ara ametlles, avellanes o pistatxos.
 • Dels que tenen més greix (el 46% del producte) i proteïna (21%) i un dels més energètics (589 calories per cada 100 grams, quan altres no arriben a les 490 calories). Sal: el 0,8%, un dels que menys (n’hi ha que superen el 3%, quan s’estima que a partir de l’1,5% de sal un aliment ja és massa salat per a la salut).
 • En el tast obté 6,7 punts i va ser un dels més preferits. Va agradar pels ingredients i pel “sabor” però va rebre crítiques per contenir “massa pipes”. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, afegirien avellanes a aquest producte. I en traurien o en reduirien les pipes.

Son Sánchez Mezcla, "Barreja"

/imgs/20090901/son-sanchez-mezcla.jpg

 • Bossa de 500 grams. Surt a 7,49 euros/quilo.
 • Ingredients (pesats al laboratori): cacauets pelats (63%), cigrons (12%), ametlles (9%), avellanes (8,5%) i pistatxos (7%), a més de farina d’arròs i sal.
 • Etiquetatge incorrecte. La denominació de venda (“Barreja”) no és conforme a norma. És un dels més salats (3,35% de sal, duplica el contingut a partir del qual es considera que un aliment és massa salat, l’1,5%).
 • Dels que tenen més greix (el 49%), el més proteic (25%) i un dels més energètics (587 calories per cada 100 grams, quan en aquesta comparativa alguns productes tenen menys de 490 calories). El de major contingut en minerals (cendres: 5,8%).
 • En el tast aconsegueix 6 punts i queda en una posició intermèdia en preferències dels consumidors. Agrada pels ingredients i no és criticat per cap dels paràmetres. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, afegirien blat de moro i panses a aquest producte. I en traurien o en reduirien els cigrons.

Eagle, "còctel exòtic"

/imgs/20090901/eagle-cocktail-exotico.jpg

 • Bossa de 100 grams. Surt a 14,56 euros/quilo, un dels dos més cars, els dos a enorme distància dels altres. Malgrat el preu elevat, una opció interessant.
 • Ingredients (pesats al laboratori): avellanes (30,5%), papaia dessecada (20%), panses sense llavors (19%), ametlles (18%), panses Golden sense llavors (10,5%) i pinyons (2%), a més d’oli de gira-sol i sal. Conté, i en abundància, fruites i ingredients cars.
 • Etiquetatge incorrecte, la denominació de venda (“Còctel exòtic”) no és conforme a norma.
 • El que té el greix amb un perfil més saludable (els insaturats representen el 92% del greix), el de més sucres (24%, per les panses i la papaia dessecada) i el menys proteic (11%) . Alt contingut en fibra (6,5%), però no destaca. Pràcticament no conté sal (un 0,05%) i és un dels menys energètics (484 calories per cada 100 grams). Un dels dos de menor contingut en minerals (cendres: 2,4%).
 • En el tast aconsegueix 6 punts i va ser un dels més preferits. Va agradar pel sabor i no va resultar criticat per cap dels paràmetres. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, afegirien cacauets a aquest producte, i en traurien o en reduirien les panses

Eagle, "Musik selected nuts"

/imgs/20090901/eagle.jpg

 • Llauna de 275 grams. Surt a 15,18 euros/quilo, el més car, a enorme diferència de tots els altres tret d’un de la mateixa marca.
 • Ingredients (pesats al laboratori): cacauets repelats (32%), anacards (19%), ametlles (14%), avellanes (14%), macadàmies (12%) i pacanes (9%). Conté, en abundància, fruites seques cares.
 • Etiquetatge incorrecte: la denominació de venda, que a més està en anglès (“Selected nuts”) no és conforme a norma.
 • En la composició, destaca per les abundants proteïna (23%) i fibra (10%, el que més). Però també és el que té més greix (59%) i el més energètic (637 calories per cada 100 grams). Sal (1%), en la mitjana.
 • En el tast aconsegueix 7 punts, figura entre els més preferits i va ser el més ben valorat. Agrada pels ingredients i pel “sabor” i no és criticat per cap dels paràmetres. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, afegirien blat de moro i panses a aquest producte. I en traurien o en reduirien els cacauets.

Mistercorn Mix5, "Còctel de fruites seques i aperitius"

/imgs/20090901/mister-corn.jpg

 • Bossa de 130 grams. Surt a 7,51 euros el quilo.
 • Ingredients (pesats al laboratori): cacauets pelats (34%), blat de moro (33%), cigrons (15%), oli de gira-sol i panses (8%), a més de sal, aroma, farines de blat i arròs, additius potenciadors de sabor E-621 i E-635, llevat inactiu i sucre. No té fruites seques cares, com ara ametlles, avellanes o pistatxos. I és l’únic amb additius saboritzants, prescindibles en un producte de qualitat.
 • El de més carbohidrats (49%) i l’únic que afegeix sucre, però també un dels de menys greix (25%) i menys energètics (477 calories per cada 100 grams).
 • L’únic en què l’estat higiènic es va comprovar millorable: tot i que no comporta risc per al consumidor, el recompte de floridures i llevats va ser significativament superior al dels altres productes. Un dels dos amb el menor contingut en minerals (cendres: 2,5%).
 • En el tast obté 6,7 punts i va ser un dels més preferits. Agrada pel sabor però va rebre crítiques pels ingredients. Els tastadors van indicar que, si ho poguessin fer, augmentarien la quantitat de panses en aquest producte. I en traurien o en reduirien el blat de moro i els cigrons.

Borges, "barreja assortiment"

/imgs/20090901/borges.jpg

 • Bossa de 250 grams. Surt a 4,90 euros/quilo, un dels més barats.
 • Ingredients (pesats al laboratori): blat de moro fregit i salat (45%), pipes de gira-sol torrades i salades (25%), cacauet clofolla Brasil torrat i salat (13%), cigrons torrats (10%) i faves fregides i salades (6,5%), a més d’oli i/o greix vegetal, sal, farina i antioxidant E-320. Un dels dos que usen additius.
 • Etiquetatge incorrecte, la denominació de venda (“barreja assortiment”) no és conforme a norma.
 • El de greix menys saludable (el 28% és saturat, quan en la majoria representa entre el 16% i el 8%) i un dels tres massa salats (un 3,5% de sal, xifra que duplica àmpliament el contingut de sal a partir del qual es considera que un aliment és excessivament salat, l’1,5%).
 • En el tast, amb només 5,2 punts, va ser un dels menys preferits. Se’n va elogiar el “sabor” però va rebre crítiques pels ingredients i per les fruites seques sense pelar. Els tastadors van indicar que augmentarien la quantitat de cacauets en aquest producte

Plis Plas, "popurri"

/imgs/20090901/plis-plas.jpg

 • Bossa de 170 grams. Surt a 4,41 euros/quilo, el segon més barat. Els tastadors augmentarien la quantitat de cacauets en aquest producte. I en traurien o en reduirien les pipes
 • Ingredients (pesats al laboratori): blat de moro (26%), pipes de gira-sol (26%), cacauets (21%), faves (11%), cigrons (9%), anacards (4%), pipes de carabassa (2%), cacauets amb clofolla (1%) i panses sense llavors (0,1%).
 • A més, sal, oli vegetal i antioxidant E-312. No té fruites seques cares, com ara ametlles, avellanes o pistatxos. S’hi van trobar en quantitat ínfima (una sola mostra) ingredients no declarats: un anacard i una pansa. Poden ser deguts a una contaminació accidental en l’elaboració.
 • Etiquetatge incorrecte: la denominació de venda (“popurri”) no és conforme a norma. A més, el llistat d’ingredients és confús.
 • El més salat (4% de sal), duplica àmpliament el contingut a partir del qual un aliment és massa salat, l’1,5%. A més, un dels que tenen el greix menys saludable (el 25%, saturat, quan en la majoria representa entre el 16% i el 8%).
 • En el tast obté 5,6 punts i va ser un dels menys preferits. Va agradar pel “sabor” i pels ingredients, i va rebre critiques per les pipes sense pelar.