Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Viure i treballar sense cotxe és desitjable... i possible

El càlcul de la despesa que suposa arribar cada dia al lloc de treball amb cotxe suposa tenir en compte no tan sols el desemborsament en carburant, sinó també els costs de manteniment, els de l'assegurança del vehicle i els diners en peatges i aparcament

/imgs/20090901/informe1.jpg
Sortir per la porta de casa de dilluns a divendres en direcció al lloc de treball significa, per a molts espanyols, sortir també per la porta del cotxe, per la porta del taller, per la porta de l’oficina de l’asseguradora i, sobretot, per la porta del banc. Tal com revela l’última Enquesta de Mobilitat elaborada pel Ministeri de Foment l’any 2008, que va comptabilitzar en prop de 18 milions els espanyols que es desplacen cada dia al seu lloc de treball, el cotxe és el mitjà utilitzat per més d’11 milions, molt per sobre de la bicicleta (és la forma triada en gairebé 4 milions de ciutadans). Els transports públics i el trajecte a peu són opcions minoritàries; tres milions d’usuaris viatgen amb autobús, amb tren o amb una combinació dels dos, mentre que un milió arriben al lloc de treball a peu.

L’automòbil és una opció còmoda per a molts, rutinària per a altres i cara per a tots. Cada quilòmetre recorregut amb cotxe pot arribar a costar-nos més de 20 cèntims d’euro, i això es tradueix en un desemborsament anual de prop de 5.000 euros. Un preu tan alt com el que obliguem a pagar al medi ambient: els vehicles per carretera són els responsables de més de la meitat de les emissions contaminants que aboquem a l’atmosfera. Ara bé, el que no ha aconseguit la consciència ecològica ni les diverses iniciatives dissuasòries d’usar el cotxe, dissenyades per ajuntaments i autoritats, ho ha aconseguit la crisi econòmica. El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) ha elaborat un estudi a les principals ciutats espanyoles per demostrar fins a quin punt els hàbits de mobilitat dels espanyols han canviat amb la crisi. El 66% dels conductors enquestats declaraven utilitzar menys el cotxe o la moto, mentre que un 44,7% afirmaven usar més els transports públics. La crisi, per tant, confirma una racionalització del comportament del consumidor, que li fa plantejar-se els diners que es gasta tots els mesos per anar a la feina amb cotxe. Aquesta reflexió és el punt de partida per a determinar quin mitjà pot ser el més econòmic.

Com podem abaratir les despeses: alternatives possibles

L’assegurança anual del vehicle és el concepte que requereix una partida pressupostària més alta. Per això no convé descartar el canvi de companyia i estudiar les ofertes de les asseguradores en línia. També es poden eliminar costs com ara el lloguer de la plaça de garatge o buscar-ne una altra de més lluny de casa i, per tant, més barata. Una altra de les despeses més importants és omplir el dipòsit del cotxe. Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi l’Energia (IDAE), si s’adquireixen certes rutines per a realitzar una conducció més eficient, l’estalvi pot ser doble: d’una banda, s’obtindrà una rebaixa del consum de carburant de fins al 20% i, a més, s’aconseguirà un estalvi en costs de manteniment del vehicle, sobretot en el sistema de frenada, d’embragatge, en la caixa del canvi i el motor. Ara bé, l’estalvi més gran s’obté amb l’ús del transport públic.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions