Nou suavitzants tèxtils concentrats blancs i blaus

Cada vegada més barats i concentrats

Els nou suavitzants prevenen les arrugues i faciliten la planxada, però només tres augmenten el volum dels teixits en relació amb un rentat sense suavitzant
1 Setembre de 2009
Img analisis

Cada vegada més barats i concentrats

/imgs/20090901/analisis2.jpg
Aconseguir una roba més suau, més perfumada i més fàcil de planxar. Aquest és l’objectiu que persegueixen els suavitzants tèxtils. En la rentadora, els teixits es troben tan atapeïts que les fibres de la superfície es desorganitzen i es comprimeixen, especialment en teixits naturals com el cotó i la llana. Si la roba s’eixuga a l’aire, com es fa de manera habitual als països europeus, la compressió es converteix en permanent i la roba adquireix aquell tacte aspre tan desagradable que s’evita afegint suavitzant a l’últim cicle d’esbandida.

CONSUMER EROSKI ha analitzat nou suavitzants tèxtils concentrats, sis de color blau i amb perfum floral i tres més de color blanc i amb perfum neutre de les marques Flor, Lenor, San, Mimosín, Elena, Quanto i Vernel. Les diferències de preu per dosi són poc significatives i van des dels 3,8 cèntims d’euro de San Floral fins als 6,1 cèntims d’euro de Flor Frescor Azul. Posant tres rentadores per setmana (cosa que faria un total de 152 bugades a l’any), la diferència entre usar l’un i l’altre seria de només 3,5 euros anuals. La veritat és que afegir suavitzant al rentat és cada vegada més barat, ja que el preu mitjà per dosi ha passat en quatre anys de 6,6 cèntims d’euro a 5 cèntims. La comparació amb l’anàlisi publicada per aquesta revista l’abril del 2005 també demostra que els suavitzants tèxtils tenen ara una dosi de matèria activa gairebé dues vegades superior a la de llavors; és a dir, que no tan sols són més econòmics, sinó que, com que són més concentrats, tenen menys plàstic per envàs, necessiten menys espai d’emmagatzematge i menys consum de combustible per al transport.

La millor relació qualitat-preu correspon a Flor Frescor Azul, que encara que va ser el suavitzant més car, va demostrar ser el més eficaç contra les arrugues, va obtenir les millors qualificacions en la prova d’ús i va ser molt valorat pel perfum tant en obrir el tap com en roba seca i humida.

Taps massa grans

Els suavitzants analitzats permeten realitzar, de mitjana, entre 45 i 72 rentats i tots, tret de Lenor, indiquen el nombre de dosis que inclou l’envàs. El sistema de dosificació per taps és correcte en tots els casos, ja que tots inclouen una marca que correspon a la dosi recomanada. No obstant això, els taps són sempre més grans que la dosi indicada pel fabricant. Si a això se suma la tendència generalitzada d’omplir el tap sencer, és molt probable que s’apliqui una dosi del producte més gran de la necessària. Seria més convenient un sistema de dosificació en què un tap equivalgués a una dosi.

Tots els envasos es van pesar buits i es va dividir el pes pel nombre de dosis que oferien, a fi de calcular-ne l’eficiència energètica. San i Lenor van obtenir els valors més baixos (1,12 grams i 1,17 grams de pes d’envàs per dosi, respectivament), la qual cosa significa que usen menys plàstic per dosi. Just el contrari del que ocorre amb Mimosín (1,76 grams) i Vernel Cielo Azul (1,72 grams).

En l’etiquetatge, cinc dels nou suavitzants complien tots els requisits de la legislació. En el cas de Lenor, Vernel Cielo Azul i Vernel Delicado, les instruccions proposen “mig tap” com a mesura de dosificació, però sense expressar aquesta quantitat en mil·lilitres. En Mimosín Azul Vital, la mida del text que indica el contingut nominal no tenia els 6 mil·límetres mínims d’alçada exigits per la norma. Tal com exigeix la legislació europea, tots els fabricants publiquen la llista d’ingredients a Internet.

Cada vegada més matèria activa

Els ingredients més importants dels detergents, tant els tèxtils com els netejadors domèstics o rentaplats, són els tensioactius aniònics, de gran capacitat netejadora. Els suavitzants tenen, sobretot, tensioactius catiònics, que poden reaccionar amb els aniònics i causar efectes no desitjats (restes de detergent i suavitzant en la roba, per exemple). Per això, convé afegir el suavitzant en l’últim cicle d’esbandida i no abans. El suavitzant amb més extracte sec (la quantitat de producte que queda després que l’aigua s’evapori) i més quantitat de tensioactius catiònics va ser Flor Frescor Hidratante -5,2 unitats de concentració de matèria activa (meq) per dosi- mentre que Elena Quanto va ser la referència amb menys matèria activa (3,1 meq/dosi). La mitjana de matèria activa ha passat en quatre anys de 71 meq/quilo a 139 meq/quilo; és a dir, que els suavitzants estan ara gairebé dues vegades més concentrats que el 2005, sempre segons les anàlisis efectuades per aquesta revista.

La viscositat i el pH també s’han valorat per mesurar la qualitat de cada producte. En contra del que podria semblar, els suavitzants més viscosos no tenen més matèria activa i per tant no són més eficaços; més aviat al contrari, ja que es dilueixen pitjor en l’aigua i la quantitat de producte que queda sobre les parets de l’envàs és més gran. Per tant, els dos productes de Vernel, de major viscositat que la resta, han estat pitjor valorats en aquest sentit. Quant al pH, es considera que és millor com més àcid sigui, ja que així neutralitza l’alcalinitat dels detergents. Hi destaca Mimosín Caricias, amb un pH de 2,1, i queden en últim lloc Flor Frescor Hidratante (pH 3,2) i San (pH 3,1).

Eficaços contra les arrugues

Per comprovar el poder suavitzant, s’ha determinat en quina mesura els productes analitzats eviten les arrugues, faciliten la planxada i deixen la roba esponjosa.

En primer lloc, es va premsar una peça de cotó estàndard plegada i planxada sense suavitzant sota una càrrega de 10 Newtons durant 5 minuts i es va mesurar després l’angle de l’arruga que quedava. Com més gran és l’angle, menor és l’arruga. Tot seguit es va repetir la prova després d’un rentat amb suavitzant i es va tornar a fer una mesura idèntica, de primer en vertical (ordit) i després en horitzontal (trama). Sense suavitzant, l’angle de desarrugat (angle mitjà de les arrugues que es van registrar en les dues mesures) va ser de 56 graus. Amb suavitzant, l’angle va ser més gran en tots els casos; és a dir, que totes les referències van demostrar prevenir l’aparició d’arrugues, encara que no totes en la mateixa mesura. Flor Frescor Azul (74,5 graus) va ser el més eficaç i Lenor (58,5 graus), el de menor eficàcia.

Una segona prova va consistir a dipositar la roba rentada sobre la post de planxar, fer-hi lliscar la planxa a una velocitat i longitud determinades i calcular el coeficient de fricció dinàmica, és a dir, la resistència que ofereix el teixit. En tots els casos, aquest coeficient va ser menor en roba planxada amb suavitzant, de la qual cosa es dedueix que les referències analitzades contribueixen a facilitar la planxada, especialment Mimosín Caricias (0,094) i San (0,1). El suavitzant que menys facilitava la planxada va ser Elena Quanto (0,13), el de menor quantitat de matèria activa. Tot i això, Elena va ser un dels que va mostrar una millor capacitat per a donar més volum i esponjositat a la roba, ja que va aconseguir les millors qualificacions en aquests dos apartats.

L’assaig de volum va consistir a mesurar el gruix d’un teixit de llana rentat només amb detergent i afegint-hi suavitzant. San va quedar en últim lloc, mentre que Elena, Flor Frescor Hidratante i Vernel Delicado hi van obtenir bons resultats. Les mateixes referències van obtenir també bons resultats en la prova d’esponjositat, en què també va destacar Vernel Delicado.

Els que fan més bona olor

Un total de 45 consumidors van avaluar els suavitzants i van valorar de l’1 al 7 la seva conformitat amb les afirmacions que es van fer sobre cadascun. Entre els suavitzants blaus, Elena Quanto va obtenir les pitjors qualificacions pel seu perfum en obrir l’envàs (tant quan es va preguntar si era agradable com quan se’n va valorar la intensitat i si era o no el perfum adequat per al color del producte). Entre els blancs, Flor Frescor Hidratante va ser el pitjor qualificat en l’olor en obrir l’envàs i en la relació entre l’olor i el color del producte.

Després de la bugada, el suavitzant blau que deixava més bona olor segons els consumidors va ser Flor Frescor Azul, tant en roba humida com en roba seca, mentre que el perfum de San va ser considerat el menys intens i agradable en tots dos casos. En la qualificació global, Flor va ser el més ben valorat i San, el pitjor valorat.

Entre els blancs, Flor Frescor Hidratante va ser el millor en roba humida i Mimosín Caricias el pitjor, tant en roba humida com en seca. Mimosín Caricias va ser, de fet, el que va obtenir la pitjor qualificació global per part dels consumidors que van valorar els suavitzants blancs. Igual que entre els blaus, el que més va agradar va ser Flor Frescor Hidratante, amb una qualificació de 4,91 sobre 7.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat sis suavitzants concentrats de color blau i perfum floral i tres suavitzants concentrats de color blanc i perfum neutre. El preu per rentat va dels 3,8 cèntims de San Floral als 6,1 cèntims de Flor Frescor Azul.
 • Els suavitzants són cada vegada més barats i més concentrats. El 2005, una dosi de suavitzant costava, de mitjana, 6,6 cèntims d’euro, mentre que el 2009 el preu mitjà per rentat és de 5,1 cèntims.
 • Cinc dels nou suavitzants complien totes les exigències de la norma d’etiquetatge: Flor Frescor Azul, San Floral, Elena Quanto, Flor Frescor Hidratante i Mimosín Caricias. Lenor no indicava el nombre de dosis que contenia l’envàs.
 • Tots els suavitzants analitzats eviten que s’arrugui la roba i faciliten la planxada. En canvi, només tres augmenten el volum dels teixits en comparació amb un rentat sense suavitzant: Elena, Flor Frescor Hidratante i Vernel Delicado.
 • Flor Frescor Azul és el que més va agradar pel perfum, tant en obrir l’envàs com en roba humida o seca.
 • La millor relació qualitat-preu correspon a Flor Frescor Azul, que va obtenir la millor valoració en la prova d’ús i va ser el suavitzant amb què menys s’arrugava la roba.
Marca Rentat sense suavitzant Flor Flor lenor San
Submarca Frescor Azul Frescor hidratante Frescor de abril Floral
Suavizante Azul Suavizante Blanco Suavizante Azul Suavizante Azul
Format i preu
Contingut net declarat (ml) 1250+250 2000 1350 1500
Nombre de dosis declarades 45+9 72 No indica (50) 54
Preu (cèntims d’euro/rentat) 6,1 5,1 4,5 3,8
Dosificació i envàs
Volum per dosi (ml) 28 28 No indica (27 ml) 27,5
Plástico por dosis (g) (1) 1,56 1,37 1,17 1,12
Información al consumidor
Etiquetado (2) Correcto Correcto Mejorable Correcto
Hoja de ingredientes(3) Correcto Correcto Correcto Correcto
Composición
Extracto seco (%) 13,2 15,5 13,9 11,3
Extracto seco (g/dosis) 3,7 4,3 3,7 3,1
Materia activa (meq/dosis)(4) 4,5 5,2 4,7 3,8
Viscosidad (cps) 22 23 30 25
pH 2,9 3,2 3,0 3,1
Eficacia
Ángulo de desarrugado (¼) (5) 56 74,5 64,5 58,5 64,8
Resistencia al planchado (coeficiente de fricción)(6) 0,145 0,121 0,123 0,104 0,100
Ensayo de volumen (mm)(7) 0,577 0,569 0,606 0,552 0,546
Ensayo de Esponjosidad (%)(7) 38,8 39,0 40,9 37,9 37,4
NOTA DE CALIDAD Muy Bien Muy Bien Muy Bien Muy Bien
PRUEBA DE USO (de 1 a 7) 5,2 4,9 4,6 4,4
Marca Mimosin Elena quanto Vernel Mimosin Vernel
Submarca Caricias Brisa suave Delicado Azul Vital Cielo Azul
Suavizante Blanco Suavizante Azul Suavizante Blanco Suavizante Azul Suavizante Azul
Format i preu
Contingut net declarat (ml) 1250 2000 2000 1250 1250
Nombre de dosis declarades 45 72 72 45 45
Preu (cèntims d’euro/rentat) 5,7 4,0 5,7 5,7 5,6
Dosificació i envàs
Volum per dosi (ml) 27 28 No indica (28 ml) 27 No indica (28 ml)
Plástico por dosis (g) (1) 1,76 1,37 1,33 1,76 1,72
Información al consumidor
Etiquetado (2) Correcto Correcto Mejorable Mejorable Mejorable
Hoja de ingredientes(3) Correcto Correcto Correcto Correcto Correcto
Composición
Extracto seco (%) 12,6 9,6 10,6 11,8 11,3
Extracto seco (g/dosis) 3,4 2,7 3,0 3,2 3,2
Materia activa (meq/dosis)(4) 4,1 3,1 3,8 3,7 3,8
Viscosidad (cps) 52 11 113 48 94
pH 2,1 2,8 2,5 2,5 2,6
Eficacia
Ángulo de desarrugado (¼) (5) 62,5 68,5 69,5 67 67
Resistencia al planchado (coeficiente de fricción)(6) 0,094 0,130 0,129 0,116 0,117
Ensayo de volumen (mm)(7) 0,569 0,617 0,598 0,563 0,567
Ensayo de Esponjosidad (%)(7) 38,8 43,3 40,8 38,9 38,8
NOTA DE CALIDAD Bien Bien Bien Suficiente Suficiente
PRUEBA DE USO (de 1 a 7) 4,7 4,7 4,9 4,7 4,8

1. Plástico por dosis. Resulta de dividir el peso del envase vacío entre el número de dosis nominales.

2. Etiquetado. En el caso de Mimosín Azul Vital el tamaño de letra del contenido nominal es menor de lo especificado por la norma. Vernel Cielo Azul, Lenor y Vernel Delicado no indican la cantidad en mililitros de una dosis.

3. Hoja de ingredientes. La norma obliga a los fabricantes a colgar en internet una hoja en la que se indiquen todos los ingredientes del producto.

4. Materia activa. Se ha cuantificado la cantidad de tensioactivos catiónicos del producto. Los tensioactivos catiónicos son los responsables de la acción suavizante.

5. Ángulo de desarrugado. Cuanto mayor es éste ángulo menor es la tendencia del tejido a arrugarse. Se ha calculado según la norma UNE-EN 22313.

6. Resistencia al planchado. Cuanto menor es el dato de coeficiente de fricción, más fácil es la tarea de planchado.

7. Ensayo de volumen y esponjosidad. Se indica el grosor en milímetros de un tejido lavado con diferentes suavizantes y a continuación el porcentaje de reducción de grosor del tejido bajo presión. Cuanto mayor es este valor más esponjoso es el tejido lavado.

Un a un

Un a un, 9 suavitzants tèxtils

Flor Frescor Azul

/imgs/20090901/flor-azul.jpg

 • La millor relació qualitat-preu.
 • Preu: 6,1 cèntims/dosi. El més car.
 • Contingut net: 1.250 ml + 250 ml
 • Qualitat: Molt bé.
 • El que millor prevé l’aparició d’arrugues (major angle de desarrugat). El segon menys viscós (22 centipoises). No aporta volum.
 • Prova d’ús: 5,2 de 7. El més ben valorat: es va considerar que el seu perfum era el més agradable en obrir l’envàs, en la roba humida i sobre la roba seca.

Lenor Frescor de Abril

/imgs/20090901/lenor.jpg

 • Preu: 4,5 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 1.350 el meu
 • Qualitat: Molt bé.
 • No indica el nombre de dosis per envàs. El que menys prevé la formació d’arrugues.
 • Després de San Floral, el que menys plàstic usa per envàs. No aporta volum ni esponjositat.
 • Prova d’ús: 4,6 de 7. Juntament amb San Floral, un dels pitjor valorats per l’olor sobre roba humida.

San Foral

/imgs/20090901/san.jpg

 • Preu: 3,8 cèntims/dosi. El més barat.
 • Contingut net: 1.500 el meu
 • Qualitat: Molt bé.
 • El de major pH després de Flor Frescor Hidratante. Juntament amb Mimosín Caricias, un dels que més faciliten l’operació de planxada. El que menys plàstic usa per dosi de suavitzant.
 • No aporta volum ni esponjositat.
 • Prova d’ús: 4,4 de 7. El pitjor valorat. El perfum que menys va agradar en sec i en humit.

Elena Quanto

/imgs/20090901/elena-quanto.jpg

 • Preu: 4 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 2.000 ml
 • Qualitat: Bé.
 • El de menor extracte sec i menys tensioactius catiònics (matèria activa) per dosi. Juntament amb Vernel Delicado el que més resistència oferia a la planxada. El que més esponjositat proporciona.
 • Prova d’ús: 4,7 de 7. El pitjor valorat pel perfum i per la seva intensitat en obrir l’envàs.

Mimosín Azul Vital

/imgs/20090901/mimosin.jpg

 • Preu: 5,7 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 1.250 ml
 • Qualitat: Suficient.
 • La mida de lletra utilitzada per a indicar el contingut nominal de l’envàs és inferior al que especifica la norma. Juntament amb Mimosín Caricias, el que més plàstic usa per dosi. No aporta volum ni esponjositat.
 • Prova d’ús: 4,7 de 7. Juntament amb Elena Quanto, un dels que pitjor adequaven el tipus de perfum al color del suavitzant.

Vernel Cielo Azul

/imgs/20090901/vernel.jpg

 • Preu: 5,6 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 1.250 ml
 • Qualitat: Suficient.
 • No indica el volum en mil·lilitres per dosi. El segon en viscositat. Un dels que més plàstic usen per dosi.
 • Prova d’ús: 4,8 de 7. El segon més ben valorat dels suavitzants blaus.

Flor Frescor Hidratante

/imgs/20090901/flor-hidratante.jpg

 • La millor opció dels suavitzants blancs.
 • Preu: 5,1 cèntims/dosi. El més barat dels suavitzants blancs.
 • Contingut net: 2.000 ml
 • Qualitat: Molt bé.
 • El de major extracte sec i el de major contingut en tensioactius catiònics (matèria activa). El de major pH.
 • Prova d’ús: 4,9 de 7. La millor valoració dels suavitzants blancs juntament amb Vernel Delicado. Va agradar per la seva intensitat sobre roba seca i roba humida. Va ser el pitjor valorat pel perfum en obrir l’envàs.

Mimosín Caricias

/imgs/20090901/mimosin-caricias.jpg

 • Preu: 5,7 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 1.250 ml
 • Qualitat: Bé.
 • El de menor pH. El que més facilitava la planxada. Juntament amb Mimosín Azul Vital, el que més plàstic per a l’envàs tenia per dosi de suavitzant. No aporta volum ni esponjositat.
 • Prova d’ús: 4,7 de 7. La pitjor valoració dels suavitzants blancs. El perfum que menys va agradar dels suavitzants blancs, tant en roba humida com en seca.

Vernel Delicado

/imgs/20090901/vernel-delicado.jpg

 • Preu: 5,7 cèntims/dosi.
 • Contingut net: 2.000 ml
 • Qualitat: Bé.
 • No indica el volum en mil·lilitres per dosi. El de major viscositat.
 • Prova d’ús: 4,9 de 7. La millor valoració dels suavitzants blancs juntament amb Flor Frescor Hidratante. En va agradar el perfum en obrir l’envàs.