Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Escoles infantils i guarderies: analitzats 164 centres privats i públics en 18 províncies espanyoles : La qualitat general dels jardins d'infància i les escoles infantils és bona, en especial als centres públics

·La dotació és bona i la qualificació dels cuidadors és satisfactòria
·Les places a les guarderies públiques continuen sent insuficient

/imgs/20090901/tema1.jpg
“Encara no heu buscat guarderia?”. La inquietud envaeix els nous pares quan, després del naixement de la criatura, comproven que les felicitacions i les enhorabones dels familiars i amics vénen acompanyades d’un insistent interès per un servei que els desprevinguts progenitors donaven per fet. Tanmateix, la manca de places continua caracteritzant l’oferta de jardins d’infància i escoles infantils al nostre país, en especial la dels centres gestionats per les administracions públiques. Gairebé un milió vuit-cents mil infants de fins a 6 anys, franja d’edat en què l’escolarització és voluntària, van assistir durant el curs 2008-2009 a alguna de les 6.843 escoles infantils o guarderies registrades a Espanya. Un 67% van ser atesos en un centre de titularitat pública i els altres van haver de matricular-se en un de privat o concertat, en molts casos després de comprovar que la guarderia pública que els corresponia havia penjat el cartell de complet. CONSUMER EROSKI, després d’analitzar 164 escoles infantils (83 de públiques, 69 de privades i 12 de concertades) de 18 províncies, ha constatat que el problema de les guarderies i les escoles infantils no és de qualitat, sinó de quantitat. L’oferta de centres de titularitat pública no cobreix la demanda, deficiència que pràcticament no ha millorat. En un estudi semblant elaborat per aquesta revista l’any 2005, la situació era molt semblant. Aquesta manca adquireix rellevància per dues raons: les escoles infantils públiques són més barates i, en línies generals, són millors que les privades, encara que el nivell d’aquestes, però, és satisfactori.

Les tarifes de les guarderies públiques són diferents en cada cas i depenen dels barems que s’apliquin, molt vinculats als ingressos i a la situació de la família. En les privades, el preu mitjà dels centres analitzats per una jornada completa (vuit hores) que inclou dinar i berenar és de 310 euros al mes (un 22% més que els 254 euros de l’estudi del 2005). En canvi, les diferències són notables (es van trobar mensualitats inferiors a 200 euros i quotes superiors als 400 euros). Aquesta disparitat es manté entre les 18 províncies estudiades ( dels 410 euros de mitjana que exigeixen a Barcelona fins als 200 euros al mes -encara no arriben- de Còrdova) i dins de la mateixa província: a Múrcia, Sevilla i Alacant 240 euros mensuals separen la guarderia privada més cara i la més assequible, en relació amb els 45 euros de Biscaia o els 60 euros de La Rioja.

Pagar més no sempre significa rebre un millor servei. Els centres públics compten, de mitjana, amb més cuidadors per nens i nenes en els tres grups d’edat estudiats (infants de fins a un any, d’entre un i dos anys, i d’entre dos i tres anys) i també disposen en major proporció de pati o jardí propi. En canvi, els horaris dels centres privats són, en general, més flexibles i ofereixen la possibilitat que els infants puguin quedar-se fins a dues hores més de l’horari oficial, que és de vuit hores. El 96% de les guarderies infantils públiques (proporció idèntica a la del 2005) accepten matricular infants amb necessitats educatives especials, mentre que només el 88% de les privades preveuen aquesta possibilitat (tot i això, ha millorat respecte del 81% del 2005). On coincideixen tant els centres públics com els privats és en la idoneïtat del perfil professional dels seus cuidadors (Magisteri en l’especialitat d’Educació Infantil, Tècnic Especialista en Jardí d’Infància o Tècnic Superior en Educació Infantil).

Les 164 escoles infantils avaluades (83 de públiques, 69 de privades i 12 de concertades) es troben a Àlaba, Alacant, Astúries, Barcelona, Biscaia, Còrdova, la Corunya, Granada, Guipúscoa, La Rioja, Madrid, Màlaga, Múrcia, Navarra, Saragossa, Sevilla, València i Valladolid. Tècnics de la revista, fent-se passar per pares i mares que buscaven guarderies per als seus fills, van visitar els 164 centres i van completar la informació obtinguda en aquestes visites amb trucades fetes prèviament als responsables de les guarderies (algunes escoles infantils de titularitat pública no van poder ser visitades sense el permís dels directors dels centres o de les mateixes institucions públiques, per la qual cosa es van haver d’identificar com a col·laboradors de la revista).

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pág. 1 de 4]
  • Ir a la página siguiente Preus i horaris »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions