Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Etiquetatge i garantia, principals problemes

/imgs/20001201/analisisb01.jpg Esdevé essencial també que siguin segures i no causin accidents als seus usuaris. La seguretat de les joguines està regulada per una norma que n'estableix les característiques físiques, mecàniques i químiques, com també la informació i els símbols que han d'incorporar. Tanmateix, i com assenyala la legislació, "les exigències de la norma quant a seguretat no alliberen els pares de la seva responsabilitat de vigilar l'infant durant el joc". També s'adverteix que molts accidents passen quan les joguines són manipulades per infants a qui no correspon utilitzar-les o quan se'ls dóna un ús diferent al previst. També es recorda que algunes són perilloses "per si mateixes", com un patinet o un cosidor.

S'han analitzat 20 joguines destinades a nens i nenes de més de 3 anys (per sota d'aquesta edat, les exigències en seguretat són diferents) que costaven des de 1.495 fins a 5.975 pessetes.

En cada una s'ha estudiat la informació que proporciona (si compleix la norma europea sobre el marcat CE, si incorpora dades sobre el fabricant o l'importador, qüestions elèctriques, instruccions d'ús i possibles riscs, garantia, recanvis i serveis tècnics, l'etiquetatge i si compleixen les normes sobre marcat de seguretat), la seva seguretat elèctrica i mecànica i la seva aptitud a la funció: qualitat de disseny i acabat, el consum energètic -en el cas de les joguines amb piles- i el soroll que generen.

Finalment, experts en ludoteques i psicopedagogia del joc han aplicat a cada joguina un mètode que explica detalladament les seves prestacions lúdiques i anota els valors (solidaritat, comunicació, participació, respecte al medi ambient...) i contravalors (sexisme, racisme, incitació a la violència o al consumisme...) que transmet la joguina, les seves bondats (envàs, atractiu per als infants...) i els aspectes negatius o millorables, a més d'avaluar-se l'edat més adequada per a cada joguina. També s'han classificat les 20 mostres segons el tipus de joc (imitació, exercici, construcció i regles) i s'ha valorat l'aportació pedagògica de cada joguina a nivell motor, cognitiu, social i afectiu. La puntuació final reflecteix el compromís entre les bondats i els aspectes negatius de cada joguina des del punt de vista pedagògic i lúdic.

La informació, el pitjor

L'aspecte més dèbil d'aquestes joguines és la informació que proporcionen. Només un dels deu elèctrics, Pokémon Squirtle, ofereix una garantia d'acord totalment amb la norma. D'entre els que no van amb piles, només la Barbie "Actriu" ofereix aquesta garantia. Vegem les irregularitats detectades: molts informen només en anglès sobre els accessoris, els comandaments o les indicacions de tipus divers. En altres falta informació com les instruccions d'ús, les indicacions de tensió a les piles i les precaucions associades a l'ús de piles. També s'han detectat (en dues mostres) incoherències en l'edat recomanada per als usuaris. En realitat, en només cinc (Distingo con el Tacto, La Peque Granja, Conector-Juego y Relaciono con la Voz, La Foquita Divertida i Sesame Street) s'indica de forma satisfactòria l'edat recomanada per a l'usuari. És freqüent que aquesta indicació (més de 3 anys) es faci seguint criteris de seguretat i desatenent les raons pedagògiques i l'interès que aquella joguina pot suscitar en el nen o la nena. El comú és que es mantingui el rang d'edat obert, sense limitar-lo quant a edat màxima o delimitant-lo de manera incorrecta. El convenient és que el rang d'edat quedi tancat (per exemple, "de 3 a 5 anys"), perquè l'adult sàpiga a què s'ha d'atenir quan tria la joguina i no compri per a un infant de 7 anys un peluix Pokémon (que hauria d'indicar "de 3 a 5 anys", i no només "més de 3 anys"), molt simple per a la seva edat, perquè el joc simbòlic resulti estimulant i atractiu per a l'infant de més de 5 anys, ha de ser més complex que el que promou aquest peluix. Continuem: algunes joguines, com la Barbie "Actriu", s'ajusten millor a usuaris de més de 5 anys, perquè amb 3 o 4 anys els nens i nenes juguen més a imitar accions del seu món proper, del qual s'allunya bastant el tema del cine-moda que proposa aquesta nina.

Quant a seguretat, les no conformitats es refereixen al marcat de qüestions sobre seguretat elèctrica, la majoria descrites ja abans. Només en un cas es va descobrir un defecte de resistència mecànica o de construcció. Es tracta del joc de taula motoritzat Dino Hunt, la base de cartró del qual no va superar l'assaig d'impacte, ja que va deixar accessibles parts mòbils perilloses. Quant a les proves de seguretat mecànica (característiques físiques, inflamabilitat i migració de determinats components) totes les joguines van resultar conformes a la norma.

Serveixen per jugar

Entre les joguines elèctriques només una ha rebut valoració negativa en el que afecta a aptitud a la funció. Va ser Dino Hunt i pel mateix motiu assenyalat abans, la fragilitat de la seva base de cartró. Quant al consum energètic, que incidirà en la durada de les piles i en el ritme de recanvi d'aquestes, va ser normal excepte a Foquita Divertida i Connector Juego y Relaciono, el consum de piles dels quals és elevat. L'ambulància City Force, el Teléfono funcional i el Pokémon Squirtle són els més sorollosos (110 decibels), però el terrabastall es va qualificar d'acceptable.

La valoració global en aquest apartat d'aptitud a la funció va ser bona, excepte Teletubbies Lite-ups, la nota del qual va ser de només "regular" per la simplicitat del seu disseny. Entre els no elèctrics, només en el peluix Pokémon es va anotar un retret: les tiretes tèxtils del seu cap es desenganxen fàcilment.

L'examen dels experts en joguines

A la prova de les prestacions psicopedagògiques i lúdiques de les joguines, els resultats van ser mediocres: el 30% va suspendre. Els més ben valorats van ser La Peque Granja (9,5 punts), Mi Pequeño Pony i La Fábrica Loca (8,5 punts) i Foquita Divertida, Juego y Relaciono, i Distinguo amb el Tacto, els quatre amb 8 punts. En l'altre extrem, els que van suspendre van ser Alien Blaster (destructor extraterrestre que convida a conductes agressives), Action Man (ninot que pateix el mateix defecte), Teletubbies Lite-Ups (més decoratiu que lúdic), Fun Time Telephone (pobre i adreçat només a nenes), Pokémon Squirtle (més decoratiu que lúdic) i el peluix Pokémon (pot reproduir sentiments d'agressivitat, per l'associació amb les imatges de la sèrie de TV). Els cinc primers es van fer creditors a una qualificació de 0 punts, mentre que el peluix Pokémon va merèixer 4 punts.

Les joguines es poden classificar en diferents tipus. Així, alguns són d'imitació (ambulància City Force, destructor Alien Blaster, Action Man, Barbie, La Hora de Comer/Kooshie Babies, peluix Pokémon i Mi Pequeño Pony), ja que permeten als infants adquirir temporalment rols mitjançant els quals reprodueixen esdeveniments viscuts o observats, i exterioritzen sensacions, sentiments i impressions sobre això. A nivell cognitiu, aquests jocs fomenten l'expressió verbal i l'adquisició de vocabulari relacionat amb la temàtica que proposa la joguina. A nivell motor, encara que amb excepcions, contribueixen a millorar la motricitat i la coordinació. Però no tots són igualment aconsellables. Alien Blaster i Action Man semblen convidar a conductes agressives i poden transmetre contravalors com destructivitat o bel·licisme. De tota manera, alguns experts asseguren que tenir una arma confereix als infants una sensació positiva de poder i d'afirmació del jo. En el Pokémon, recordar a un personatge d'aquesta sèrie televisiva pot portar l'infant a reproduir accions o sentiments de caràcter violent i agressiu. A la Barbie, la seva unidireccionalitat a les nenes es va anotar com a aspecte negatiu. Un altre gran grup el constitueixen els jocs de regles i associació d'idees. Amb ells, els infants adquireixen coneixements de forma divertida. Amb Teletubbies Imágenes Opuestas aprenen el concepte d'"oposat". A Distinguo con el Tacto identifiquen les imatges a través del tacte i associen imatges a conceptes. A Peque Granja relacionen sons amb imatges i aprenen a diferenciar-los. A La Foquita Divertida s'afavoreix la repetició i la introducció de regles senzilles. D'altra banda, Tente Imagine, La Fábrica Loca i Sesame Street són jocs de construcció i desenvolupen a nivell motor la coordinació, la destresa i la precisió. Ensenyen a diferenciar formes i colors, organitzar l'espai, desenvolupar la imaginació mitjançant la construcció i afavoreixen l'expressió verbal i l'adquisició de vocabulari a partir de la realització d'una composició concreta, on poden funcionar com a joc simbòlic.

Mr. Potato Head, Fun Time Telephone i Tele tubbies Lite-Ups són jocs d'exercici, encara que també siguin simbòlics o de manipulació. A nivell motor, fomenten la pressió, la coordinació ull-mà i la destresa. També poden afavorir l'expressió verbal o la diferenciació de formes, colors i sons. Totes aquestes joguines poden servir als infants per exterioritzar sentiments i sensacions que han adquirit a través de les seves vivències, important per al seu desenvolupament afectiu.

Un altre aspecte essencial en una joguina és el social: alguns proposen un joc individual (Action Man, peluix Pokémon, Fun Time Telephone), mentre que d'altres es poden jugar tant individualment com en companyia. Dino Hunt és col·lectiu i fomenta la competitivitat, ja que guanya el que és més ràpid i precís. En altres (Teletubbies Imágenes Opuestas, Distinguo con el Tacto, Peque Granja, o Juego y Relaciono con la Voz) és important el paper de l'adult a l'hora de compartir i dirigir el joc, amb la qual cosa contribueixen a millorar les relacions intergeneracionals. Cap d'aquestes 20 joguines transmet nítidament valors socials positius, mentre que alguns (Alien Blaster, Action Man i Pokémon) poden transmetre contravalors com la violència i l'agressivitat.

L'etiquetatge, el pitjor

Aquest és el punt en el que més fallen aquestes joguines. Entre els elèctrics, només un presenta la seva garantia conforme a la norma: Pokémon Squirtle, que indica garantia per tres mesos a l'embalatge; entre els no elèctrics, només la Barbie. En altres els comandaments, els accessoris o els indicacions de l'embalatge figuren només en anglès (Foquita Divertida, Alien Blaster, Peque Granja, Fun Time Telephone, Dino Hunt i Pokémon Squirtle), o hi falten en castellà les indicacions de les dades elèctriques (Fun Time Telephone) o les instruccions sobre el bon ús de les piles (Fun Time Telephone o Pokémon Squirtle).

Alguna informació rellevant també s'omet en algunes joguines: a Alien Blaster, ambulància City Force, Sesame Street i Tente Imagine falten les instruccions; a Alien Blaster hi manquen les indicacions de tensió a les piles. A Dino Hunt no s'indica el model o la referència de la joguina, malgrat que hi ha espai suficient per fer-ho. Només s'assenyalen a l'embalatge, per la qual cosa hauria d'incloure l'avís "no el llenceu".

Altres anomalies són les relacionades amb l'edat recomanada: a Connector Juego y Relaciono con la Voz la indicació és de 4 a 8 anys a les instruccions i de 3 a 6 anys a l'embalatge. Els pots de plastilina de Fábrica Loca indiquen el seu ús per a infants majors de 2 anys, mentre que el joc està indicat per a majors de 3 anys. Finalment, Dino Hunt i l'ambulància City Force incorporen una bossa de plàstic que no inclou cap advertència de perill d'asfíxia. Encara que en aquestes mides de bossa no és obligatori (ho és a partir dels 360 mm de diàmetre i aquestes no arriben als 280 mm), no hi seria sobrer que la portessin.

Les irregularitats més importants són les relacionades amb instruccions per al bon ús de la joguina, les dades elèctriques i les precaucions associades amb l'ús de les piles. Aquests casos representarien també disconformitat respecte a la norma de seguretat elèctrica.

Seguretat: problemes de marcat

En la majoria dels casos, les faltes detectades es refereixen al marcat relacionat amb temes de seguretat elèctrica. Així, Alien Blaster no indica la tensió nominal de les piles. En diverses joguines no s'indiquen les precaucions que s'han de prendre respecte al bon ús de les piles (Alien Blaster, ambulància City Force), o són només a l'embalatge (Dino Hunt), o només en anglès (Fun time Telephone). D'altra banda, en tres d'elèctrics (Connector juego y Relaciono, ambulància City Force i Fun Time Telephone), l'embalatge incorpora el símbol de transformador per a joguines, encara que funcioni amb piles.

Només en el joc de taula motoritzat Dino Hunt es va detectar un problema no associat amb la informació o el marcat, sinó amb un aspecte de resistència mecànica o construcció: la base de la joguina és de cartró i no va superar l'assaig d'impacte, ja que va deixar accessibles parts mòbils perilloses. Quant a les proves de seguretat mecànica (característiques físiques, inflamabilitat i migració de determinats components) tots van resultar conformes a la normativa.

La durada de les piles a les joguines és un maldecap per als pares, no solament per la seguretat sinó també per la durada d'aquestes bateries. El consum de la majoria d'aquestes joguines és normal, amb l'excepció de la Foquita Divertida i de Connector juego y Relaciono, el consum dels quals és més aviat alt. Quant al nivell de soroll, l'ambulància City Force, el Teléfono funcional i el Pokémon Squirtle són els més sorollosos (110 decibels), però són valors acceptables.

Pel que fa a l'aspecte exterior de les joguines elèctriques només un ha rebut una valoració negativa, Dino Hunt, per la fragilitat de la base de cartró que en trencar-se deixa accessibles parts mòbils perilloses. A Teletubbies Lite-up la valoració va ser "regular", mentre que en la resta va ser bona. Entre els no elèctrics, només en el peluix Pokémon hi havia una cosa que es pot retreure: les tiretes tèxtils del cap es desenganxen fàcilment.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions