Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Els veïns volen canviar la calefacció central de gasoil per una altra de gas ciutat

La comunitat de propietaris a la que pertanyo disposa de calefacció central de gasoil per a tots els habitatges. Alguns veïns han plantejat el canvi de la calefacció de gasoil per una altra de gas ciutat, de dues maneres possibles: la primera, mantenint la mateixa calefacció central i canviant la caldera de gasoil per una caldera de gas ciutat; la segona, instal·lant una calefacció individual per caldera de gas ciutat. En els dos casos es canviaria el tipus de combustible. Les meves preguntes són: És necessària la majoria per unanimitat per a tots dos casos? Si no és així, quin percentatge de vots, tant de propietaris com de quotes de participació, es requereix per aprovar els supòsits? En quina situació quedaria un propietari que s'oposés a qualsevol de les opcions?

/imgs/20001201/consultorio02.jpg Malgrat les interpretacions que es poden fer de la Llei de propietat horitzontal, la unanimitat no és necessària per aprovar qualsevol d'aquestes dues modificacions. Respecte a la primera opció (adaptar la infraestructura existent per adequar-la a un altre combustible), n'hi hauria prou amb l'acord de la majoria simple de propietaris i quotes. Com que el servei de calefacció central és un element comú que pertany en copropietat a tots els titulars de l'immoble, la modificació per substitució del tipus de combustible i de caldera és un acte d'administració, per la qual cosa no és necessària la unanimitat. Respecte a la segona opció (suprimir el servei col·lectiu de calefacció per substituir-lo per un altre de calefacció individual), n'hi hauria prou amb l'acord de les tres cinquenes parts dels propietaris que representin tres cinquenes parts de les quotes. A més, l'acord obliga també als que hagin votat en contra, per la qual cosa hauran de contribuir econòmicament malgrat la seva disconformitat. S'aplica l'article 17-1 de la Llei de propietat horitzontal, segons el qual "l'establiment o la supressió dels serveis d'ascensor, porteria, consergeria, vigilància o altres serveis comuns d'interès general, fins i tot quan suposin la modificació del títol constitutiu o dels estatuts, requerirà el vot favorable de les tres cinquenes parts del total dels propietaris que, al seu torn, representin les tres cinquenes parts de les quotes de participació". De tota manera, si no s'assoleix la majoria de tres cinquenes parts, hi ha jurisprudència que considera suficient la majoria simple. Així, la sentència de 7 de desembre de 1994 de l'Audiència provincial de Madrid declarava que la substitució de la caldera central per calderes individuals es pot dur a terme amb l'acord adoptat per la majoria dels propietaris.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions