Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: La caixa d'estalvis va començar a cobrar comissions de manteniment del compte

Des de 1979 sóc titular de diverses llibretes en una caixa d'estalvis, fins i tot hi tinc domiciliada la meva nòmina des d'aquesta data. A partir del setembre de 1991 van començar a cobrar-me petites quantitats mensuals, 200 pessetes com a mínim i 500 pessetes com a màxim, segons el nombre d'apunts que fes a les llibretes. En total m'han cobrat 17.460 pessetes. Ara han de deixar de cobrar aquest concepte. Era legal que me'l cobressin abans? Puc reclamar les quantitats abonades?

El Banc d'Espanya permet que els bancs i les caixes cobrin comissions pel manteniment dels comptes, sempre que el concepte o l'import de la comissió s'especifiqui al contracte i s'adverteixi als interessats del mode de cobrament perquè el client conegui les condicions amb absoluta transparència. En aquest cas, el servei es va prestar gratuïtament durant 12 anys, per la qual cosa és possible que al contracte original no estigui previst el cobrament d'aquestes comissions. També sembla que la caixa d'estalvis no va notificar l'aplicació de cobraments a partir d'una data determinada. Per això, hi ha hagut un incompliment en l'obligació de claredat i transparència de l'activitat bancària que legitima el client per reclamar. Al nostre país s'han dictat diverses sentències que declaren nul·la la clàusula del contracte que autoritzava la comissió, amb l'argument que el cobrament de comissions de manteniment és contrari a l'Estatut de les caixes d'estalvis de 1933. Tanmateix, aquestes sentències han estat recorregudes. En aquest cas, i tenint en compte l'import de la reclamació, les dificultats per plantejar una demanda davant dels tribunals i la possibilitat de recursos successius, el més convenient és adreçar-se al director de la sucursal i reclamar la quantitat que es considera cobrada indegudament. Si no ofereix una resposta satisfactòria, es pot reclamar per escrit davant del Defensor del Client de l'entitat bancària. Si tampoc s'obté el resultat esperat, una altra opció és adreçar-se al servei de reclamacions del Banc d'Espanya. Per a això, el reclamant ha d'adreçar un escrit que reculli el nom de l'entitat denunciada, la sucursal, les qüestions sobre les que se sol·licita el pronunciament i la data en què es va presentar la reclamació davant del Defensor del Client. La reclamació es notifica a l'entitat per a al·legacions i evitar indefensió. Una vegada estudiat, es realitza un informe que conclourà si l'entitat ha trencat les normes i les bones pràctiques i usos bancaris. El servei de reclamacions del Banc d'Espanya entén que les comissions de manteniment i administració de comptes suposen una contraprestació econòmica legítima per un servei prestat. Tanmateix, estima també que si les comissions no estan pactades al contracte no és correcte cobrar-les sense notificar-ho prèviament al client, de manera que el titular dels comptes pugui optar per continuar o no amb la relació contractual.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions