Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Els més cars no són sempre millors

/imgs/20040201/analisisb01.jpgS'han analitzat vuit xampús d'ús freqüent per a cabells normals, que costen des dels 9 euros/litre de Sunsilk fins als 11,33 euros/litre d'Elvive. Sunsilk, el més barat, és la millor relació qualitat-preu, per la seva bona composició i la seva valoració satisfactòria en la prova d'ús. Pantene proV, més car, (surt a 11 euros/litre) ofereix la major qualitat i és l'únic que es distingeix positivament de la resta en la prova d'ús.

Un xampú ha de rentar els cabells, és a dir, eliminar-ne la brutícia formada per la pols, el greix i les cèl·lules mortes. A més, convé que tingui un aspecte agradable, que sigui soluble en aigües dures i toves, que protegeixi el greix natural que preserva els cabells, que deixi els cabells flexibles, suaus i fàcils de pentinar, que formi escuma abundant, que sigui senzill d'esbandir, que presenti un pH neutre o lleugerament àcid, que la seva viscositat sigui adequada (si no s'escorreria entre els dits o seria difícil d'extreure de l'envàs) i que, si per accident entra en contacte amb els ulls, no els irriti.

Els xampús són emulsions més o menys escumejants formades per aigua, agents detergents (que componen entre un 10% i un 20% de la seva formulació), espessidors (menys d'un 4%), conservants que impedeixen el desenvolupament de bacteris, floridures i llevats, perfum, agents colorants i reguladors del pH. Un dels efectes dels agents detergents (tensioactius aniònics i anfòters), és el seu efecte desgreixant, que els fabricants controlen perquè el xampú no ressequi els cabells i el cuir cabellut. Per a això, afegeixen suavitzants com ara polímers catiònics, silicones i alguns tensioactius. Altres ingredients, com les ceres naturals de fruites, les vitamines, els minerals, les proteïnes o la llet hidratant s'afegeixen per a distingir cada mostra i conferir-los propietats suposadament positives.

Qüestió de pH

El cuir cabellut sa posseeix un pH més aviat àcid, que voreja el 4, però el pH de l'ull és neutre (7,5). Els fabricants de xampús solen sacrificar que el seu pH s'aproximi al del cuir cabellut per a minimitzar les conseqüències d'un eventual accident en què el producte entri en contacte amb els ulls. Sunsilk, Llongueras, Elvive i Fructis van oferir els pH més neutres (i, per tant, millors) entre 6,3 i 6,7, mentre que Pantene proV, Dove i Hair Tech es van situar entre el pH 6 i 6,1. Dove va presentar el pH més àcid (pitjor), amb 5,2.

La viscositat del xampú, per la seva banda, no ha de ser insuficient, és a dir, presentar menys de 2.500 centipoises o cps (l'aigua destil·lada té 1 cps) perquè el líquid no s'escorri entre els dits, però tampoc ha de ser excessiva (més de 13.000 cps), perquè la dosificació sigui senzilla i no costi extreure'l de l'envàs. Elvive (16.000 cps) i, sobretot, Fructis (18.800 cps) van evidenciar valors per sobre del màxim determinat, la qual cosa obliga a estrènyer el pot diverses vegades per a aconseguir que en surti el producte per l'orifici, sobretot si l'envàs no és ple.

La quantitat de matèria orgànica indica el percentatge de substàncies actives dins de cada formulació. Es calcula restant les substàncies minerals de l'extracte sec, que és el que queda del xampú després d'eliminar-ne l'aigua i les substàncies volàtils com el perfum. El major percentatge de matèria orgànica es troba en Elvive (24,8%) i Fructis (24,4%), i el menor en Wella Balsam (14%). Pantene proV és el que ofereix més substàncies netejadores pròpiament dites, amb un 17% de tensioactius aniònics, mentre que Llongeras només ofereix un 9% d'aquests elements.

Aparença externa

/imgs/20040201/analisisb02.jpg L'aspecte de l'envàs i del líquid interior és correcte en els vuit xampús. Quant al color, és blanc nacrat en Llongueras, Pantene proV, Elvive i Fructis; blanc en Wella Balsam i Dove; marfil en Hair Tech i verd nacrat en Sunsilk.
Tenint en compte aquests paràmetres tècnics, tres xampús, Hair Tech, Pantene proV i Dove, obtenen les millors valoracions ("molt bé"). Sunsilk, Llongueras i Fructis es queden en el bé, els dos primers pel seu baix percentatge de matèries orgàniques totals (substàncies actives) i Fructis, per la seva viscositat excessiva, la qual cosa en dificulta la dosificació correcta. I, els pitjors, encara que acceptables, són Elvive i Wella Balsam, el primer per ser molt viscós i pel seu poder escumejant baix i el segon pel seu pH àcid (pitjor) i per no comptar amb tanta quantitat de matèries orgàniques com els altres xampús.

Prova d'ús

Un grup de 54 voluntaris dels dos sexes, de 18 a 65 anys, van provar els vuit xampús i van avaluar-ne diversos paràmetres de l'1 al 9. La conclusió principal és que no hi ha diferències importants entre les vuit mostres. Pantene proV es va distingir de la resta amb 7,7 punts sobre 9, i va resultar el millor xampú en tots els apartats valorats. Per la seva banda, Hair Tech va ser el pitjor amb 6,4 punts. La resta va oscil·lar en unes puntuacions molt homogènies: entre 6,9 i 7,1 punts sobre 9. Dove va ser el segon millor xampú en tots els paràmetres.

El color blanc nacrat de Pantene (7,8 punts) i Fructis (7,2 punts) va ser el més ben valorat, mentre que els pitjors en aquest apartat van ser el també blanc nacrat d'Elvive (6,8 punts) i el marfil d'Hair Tech (6,4 punts). L'olor del xampú que va resultar més agradable va ser el de Dove (7,5 punts), mentre que Elvive va ser el menys apreciat pels usuaris (5,9 punts), i pel que fa a l'olor que deixen en els cabells després de l'ús, Dove va tornar a ser el millor (7,6 punts) i Fructis (6,4 punts) i Hair Tech (6,5 punts) els que van obtenir valoracions més discretes. Les textures viscoses, espesses i denses (pròximes al màxim que admet el laboratori com acceptable), com les de Pantene i Dove, van ser les més ben valorades. Pantene (8 punts) i Dove (7,5 punts) són també les mostres més estables, mentre que l'escuma d'Hair Tech (6,6 punts) és la més estable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions