Xampús d'ús freqüent per a cabells normals

Els més cars no són sempre millors

Les diferències tècniques de qualitat no són importants i encara ho van ser menys en la prova d'ús
1 Febrer de 2004

Els més cars no són sempre millors

/imgs/20040201/analisisb01.jpgS’han analitzat vuit xampús d’ús freqüent per a cabells normals, que costen des dels 9 euros/litre de Sunsilk fins als 11,33 euros/litre d’Elvive. Sunsilk, el més barat, és la millor relació qualitat-preu, per la seva bona composició i la seva valoració satisfactòria en la prova d’ús. Pantene proV, més car, (surt a 11 euros/litre) ofereix la major qualitat i és l’únic que es distingeix positivament de la resta en la prova d’ús.

Un xampú ha de rentar els cabells, és a dir, eliminar-ne la brutícia formada per la pols, el greix i les cèl·lules mortes. A més, convé que tingui un aspecte agradable, que sigui soluble en aigües dures i toves, que protegeixi el greix natural que preserva els cabells, que deixi els cabells flexibles, suaus i fàcils de pentinar, que formi escuma abundant, que sigui senzill d’esbandir, que presenti un pH neutre o lleugerament àcid, que la seva viscositat sigui adequada (si no s’escorreria entre els dits o seria difícil d’extreure de l’envàs) i que, si per accident entra en contacte amb els ulls, no els irriti.

Els xampús són emulsions més o menys escumejants formades per aigua, agents detergents (que componen entre un 10% i un 20% de la seva formulació), espessidors (menys d’un 4%), conservants que impedeixen el desenvolupament de bacteris, floridures i llevats, perfum, agents colorants i reguladors del pH. Un dels efectes dels agents detergents (tensioactius aniònics i anfòters), és el seu efecte desgreixant, que els fabricants controlen perquè el xampú no ressequi els cabells i el cuir cabellut. Per a això, afegeixen suavitzants com ara polímers catiònics, silicones i alguns tensioactius. Altres ingredients, com les ceres naturals de fruites, les vitamines, els minerals, les proteïnes o la llet hidratant s’afegeixen per a distingir cada mostra i conferir-los propietats suposadament positives.

Qüestió de pH

El cuir cabellut sa posseeix un pH més aviat àcid, que voreja el 4, però el pH de l’ull és neutre (7,5). Els fabricants de xampús solen sacrificar que el seu pH s’aproximi al del cuir cabellut per a minimitzar les conseqüències d’un eventual accident en què el producte entri en contacte amb els ulls. Sunsilk, Llongueras, Elvive i Fructis van oferir els pH més neutres (i, per tant, millors) entre 6,3 i 6,7, mentre que Pantene proV, Dove i Hair Tech es van situar entre el pH 6 i 6,1. Dove va presentar el pH més àcid (pitjor), amb 5,2.

La viscositat del xampú, per la seva banda, no ha de ser insuficient, és a dir, presentar menys de 2.500 centipoises o cps (l’aigua destil·lada té 1 cps) perquè el líquid no s’escorri entre els dits, però tampoc ha de ser excessiva (més de 13.000 cps), perquè la dosificació sigui senzilla i no costi extreure’l de l’envàs. Elvive (16.000 cps) i, sobretot, Fructis (18.800 cps) van evidenciar valors per sobre del màxim determinat, la qual cosa obliga a estrènyer el pot diverses vegades per a aconseguir que en surti el producte per l’orifici, sobretot si l’envàs no és ple.

La quantitat de matèria orgànica indica el percentatge de substàncies actives dins de cada formulació. Es calcula restant les substàncies minerals de l’extracte sec, que és el que queda del xampú després d’eliminar-ne l’aigua i les substàncies volàtils com el perfum. El major percentatge de matèria orgànica es troba en Elvive (24,8%) i Fructis (24,4%), i el menor en Wella Balsam (14%). Pantene proV és el que ofereix més substàncies netejadores pròpiament dites, amb un 17% de tensioactius aniònics, mentre que Llongeras només ofereix un 9% d’aquests elements.

Aparença externa

/imgs/20040201/analisisb02.jpg
L’aspecte de l’envàs i del líquid interior és correcte en els vuit xampús. Quant al color, és blanc nacrat en Llongueras, Pantene proV, Elvive i Fructis; blanc en Wella Balsam i Dove; marfil en Hair Tech i verd nacrat en Sunsilk.
Tenint en compte aquests paràmetres tècnics, tres xampús, Hair Tech, Pantene proV i Dove, obtenen les millors valoracions (“molt bé”). Sunsilk, Llongueras i Fructis es queden en el bé, els dos primers pel seu baix percentatge de matèries orgàniques totals (substàncies actives) i Fructis, per la seva viscositat excessiva, la qual cosa en dificulta la dosificació correcta. I, els pitjors, encara que acceptables, són Elvive i Wella Balsam, el primer per ser molt viscós i pel seu poder escumejant baix i el segon pel seu pH àcid (pitjor) i per no comptar amb tanta quantitat de matèries orgàniques com els altres xampús.

Prova d’ús

Un grup de 54 voluntaris dels dos sexes, de 18 a 65 anys, van provar els vuit xampús i van avaluar-ne diversos paràmetres de l’1 al 9. La conclusió principal és que no hi ha diferències importants entre les vuit mostres. Pantene proV es va distingir de la resta amb 7,7 punts sobre 9, i va resultar el millor xampú en tots els apartats valorats. Per la seva banda, Hair Tech va ser el pitjor amb 6,4 punts. La resta va oscil·lar en unes puntuacions molt homogènies: entre 6,9 i 7,1 punts sobre 9. Dove va ser el segon millor xampú en tots els paràmetres.

El color blanc nacrat de Pantene (7,8 punts) i Fructis (7,2 punts) va ser el més ben valorat, mentre que els pitjors en aquest apartat van ser el també blanc nacrat d’Elvive (6,8 punts) i el marfil d’Hair Tech (6,4 punts). L’olor del xampú que va resultar més agradable va ser el de Dove (7,5 punts), mentre que Elvive va ser el menys apreciat pels usuaris (5,9 punts), i pel que fa a l’olor que deixen en els cabells després de l’ús, Dove va tornar a ser el millor (7,6 punts) i Fructis (6,4 punts) i Hair Tech (6,5 punts) els que van obtenir valoracions més discretes. Les textures viscoses, espesses i denses (pròximes al màxim que admet el laboratori com acceptable), com les de Pantene i Dove, van ser les més ben valorades. Pantene (8 punts) i Dove (7,5 punts) són també les mostres més estables, mentre que l’escuma d’Hair Tech (6,6 punts) és la més estable.

L'escuma

El poder escumejant és un aspecte que el consumidor pot comprovar a simple vista: és la quantitat, consistència i estabilitat de l’escuma formada. Allò ideal és que el xampú creï escuma abundant, que tardi a desfer-se i que s’esbandeixi amb facilitat. El laboratori va comprovar aquest paràmetre abocant una mescla de producte i d’aigua des d’una altura determinada sobre una proveta que contenia un litre d’aigua calenta i va mesurar la quantitat d’escuma que quedava al cap de trenta segons, de tres minuts i de cinc minuts.

Al cap de trenta segons, Pantene proV i Dove (432 mil·lilitres), seguits de Fructis (431 ml) van ser els xampús que més escuma van formar. Elvive va ser el pitjor en aquesta prova, amb 373 ml.

No només és necessari que es formi molta escuma, sinó que aquesta ha de ser el més estable possible, fet que es calcula comprovant la diferència de volum que hi ha als trenta segons i als cinc minuts d’haver iniciat la prova. Els vuit xampús van superar aquest test, però Sunsilk i Elvive només van aconseguir un “bé”, en comptes del “molt bé” dels altres sis.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat 8 xampús d’ús freqüent per a cabells normals, amb preus des dels 9 euros/litre de Sunsilk, fins als 11,33 euros/litre d’Elvive. La seva tasca és eliminar el greix, la pols i les cèl·lules mortes dels cabells i el cuir cabellut.
 • En l’anàlisi de laboratori, Hair Tech, Pantene proV i Dove van aconseguir un “molt bé”. Sunsilk, Llongueras i Fructis van obtenir un “bé”, i Elvive i Wella Balsam es van quedar en “acceptable”.
 • Wella Balsam és l’únic amb pH lleugerament àcid (pitjor). La viscositat d’Elvive i Fructis és excessiva, cosa que en dificulta la dosificació. Pantene proV i Dove són els que fan més escuma. L’escuma d’Elvive és la menys abundant i la menys estable.
 • En la prova d’ús no es van anotar diferències significatives. Pantene proV va ser el millor valorat (7,7 punts de 9) i la resta va vorejar els 7 punts, excepte Hair Tech, que es va quedar en 6,4 punts.
 • La millor relació qualitat-preu és Sunsilk, el més barat i amb bones valoracions tècniques i en la prova d’ús. Una altra opció és Pantene proV, més car, però el millor valorat i el de major qualitat.
Marca Sunsilk Pantene PRO-V Dove Hair Tech
Preu (euros / litre) 8,99 11,00 9,90 9,76
Aspecte visual producte
Aspecte del líquid Opac viscós Opac viscós Opac viscós Opac viscós
Color Verd nacrat Blanc nacrat Blanc Marfil
Olor Perfumat Perfumat Perfumat Perfumat
Característiques tècniques
pH 6,3 6,1 6,1 6,0
Viscositat 1 Satisfac
tòria
Satisfac
tòria
Satisfac
tòria
Satisfac
tòria
Extracte sec (%) 2 17,8 21 20,9 17,6
Matèria orgànica (%) 3 16 20,4 19,9 17,2
Anfòters + no iònics (%) 4 5,2 3,6 7,4 3,4
Tensioactius aniònics (%) 5 10,8 16,8 12,5 13,8
Clorurs (%) 6 1,8 0,6 1,0 0,4
Poder escumejant
Volum d’escuma 30 s (ml) 428 432 432 422
Estabilitat de l’escuma Molt Bé Molt Bé Molt Bé
Qualitat tècnica Bona Molt Bona Molt Bona Molt Bona
Prova d’ús (escala d’1 a 9) 7,0 7,7 7,1 6,4
Marca Llongueras Fructis Wella balsam Elvive
Preu (euros / litre) 10,52 10,80 9,56 11,33
Aspecte visual producte
Aspecte del líquid Opac viscós Opac viscós Opac viscós Opac viscós
Color Blanc nacrat Blanc nacrat Blanc Blanc nacrat
Olor Perfumat Perfumat Perfumat Perfumat
Característiques tècniques
pH 6,5 6,5 5,2 6,7
Viscositat 1 Satisfac
tòria
Molt elevada Satisfac
tòria
Elevada
Extracte sec (%) 2 17,1 25 16,2 25,3
Matèria orgànica (%) 3 16,7 24,4 14 24,8
Anfòters + no iònics (%) 4 7,5 10,9 3,9 10,7
Tensioactius aniònics (%) 5 9,2 13,5 10,1 14,1
Clorurs (%) 6 0,4 0,6 2,2 0,5
Poder escumejant
Volum d’escuma 30 s (ml) 426 431 400 373
Estabilitat de l’escuma Molt Bé Molt Bé Molt Bé
Qualitat tècnica Bona Bona Acceptable Bona
Prova d’ús (escala d’1 a 9) 7,0 7,1 6.9 7.0

1 Viscositat: valors entre 2.500 – 13.000 s’han valorat correctes i 2.500 insuficients i 13.000 elevats

2 Extracte sec: quantitat de matèries orgàniques i minerals resultants després d’eliminar-ne l’aigua.

3 Matèria orgànica: substàncies actives del producte

4 Tensioactius anfòters i no iònics: agents detergents suaus, emulsificantes i estabilitzadors de l’escuma.

5 Tensioactius aniònics: agents detergents

6 Clorurs: agents espessidors per a ajustar la viscositat

Un per un

Un per un, 8 xampús d'ús freqüent

SUNSILK

 • /imgs/20040201/sunsilk.jpg Surt a 8,99 euros/litre
 • La millor relació qualitat-preu. El més barat.
 • Color verd nacrat. Bona qualitat tècnica. Només ofereix un percentatge mitjà de matèries orgàniques (substàncies actives). Escuma abundant, però la seva estabilitat només arriba al “bé”.
 • Prova d’ús: 7 punts de 9: agrada per la quantitat d’escuma, però resulta difícil d’esbandir.

PANTENE PROV

 • /imgs/20040201/pantene.jpg Surt a 11 euros/litre
 • Una bona opció. El segon més car. Color blanc nacrat. Molt bona qualitat tècnica. Abundant escuma molt estable. El que té més agents detergents.
 • Prova d’ús: 7,7 punts de 9: el millor en tots els paràmetres.

DOVE

 • /imgs/20040201/dove.jpg Surt a 9,90 euros/litre
 • Color blanc. Molt bona qualitat tècnica. Abundant escuma molt estable.
 • Prova d’ús: 7,1 punts de 9: és la segona millor en tots els paràmetres.

HAIR TECH

 • /imgs/20040201/hair.jpg Surt a 9,76 euros/litre
 • Color marfil. Molt bona qualitat tècnica. El percentatge més baix d’agents detergents, emulsificants i estabilitzadors.
 • Prova d’ús: 6,4 punts de 9: satisfactòria, però rep les puntuacions més baixes en tots els paràmetres.

LLONGUERAS

 • /imgs/20040201/llongueras.jpg Surt a 10,52 euros/litre
 • Color blanc nacrat. Bona qualitat tècnica. El percentatge més baix d’agents detergents.
 • Prova d’ús: 7 punts de 9: destaca per la quantitat d’escuma.

FRUCTIS

 • /imgs/20040201/fructis.jpg Surt a 10,80 euros/litre
 • Color blanc nacrat. Bona qualitat tècnica. La seva viscositat és superior a la dels altres, cosa que en dificulta la dosificació. El major percentatge d’agents detergents emulsificants i estabilitzadors.
 • Prova d’ús: 7,1 punts de 9: el pitjor en olor dels cabells després de l’ús.

WELLA BALSAM

 • /imgs/20040201/wella.jpg Surt a 9,56 euros/litre
 • El segon més barat. Color blanc. Qualitat tècnica acceptable. El percentatge de matèria orgànica (substàncies actives) més baix.
 • Prova d’ús: 6,9 punts de 9: les puntuacions més mediocres en l’olor del xampú i en la facilitat de pentinat.

ELVIVE

 • /imgs/20040201/elvive.jpg Surt a 11,33 euros/litre
 • El més car. Color blanc nacrat. Qualitat tècnica acceptable. Gran viscositat del xampú, cosa que en dificulta la dosificació. El poder escumejant més baix, i l’escuma menys estable. El major percentatge de matèria orgànica.
 • Prova d’ús: 7 punts de 9: obté les puntuacions més baixes en color i olor del xampú, textura, quantitat d’escuma i sensació de cura dels cabells.