Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Ajudes a domicili : Viure la vellesa sense sortir de casa

L'ajuda domiciliària pot ajudar que els avis visquin millor a casa seva

/imgs/20040201/informe01.jpg
El model tradicional d’atenció a la gent gran sembla que es troba en situació de fallida. L’augment gradual i sostingut de l’esperança de vida, que porta a un creixement del nombre i la proporció d’avis en la nostra societat, les transformacions que ha sofert el concepte de família i la incorporació definitiva de la dona al món laboral han canviat molt l’escenari social pel que afecta l’atenció de la gent gran. Tot apunta que el paper de les dones com a resignades cuidadores dels avis de la família necessita una revisió profunda, si és que no està irremissiblement destinat a desaparèixer. Les dades sociològiques parlen per si soles: si el 1975 hi havia cinc dones potencials cuidadores per cada persona més gran de 65 anys, avui només n’hi ha dues, i es preveu que l’any 2040 els majors de 80 anys superaran en nombre les dones d’entre 45 i 60 anys, les que estan més associades convencionalment a l’atenció de la gent gran.

El nostre és un país d’ancians: no en va ocupem el novè lloc mundial en el rànquing d’envelliment, i si la tendència es manté, segons la OMS, a mitjan segle serem el país més vell del món. A Espanya viuen més de 8 milions de persones més grans de 65 anys, i més de dos milions sofreixen alguna discapacitat. En aquesta línia, el 15% de la gent gran no pot fer feines domèstiques i dos de cada tres majors de 85 anys no poden netejar o mantenir casa seva a causa d’algun tipus de minusvalidesa. Malgrat tot, el 97% de la gent gran prefereix seguir vivint a casa seva, fins i tot en edificis que no reuneixen les condicions d’habitabilitat que ells necessiten (ascensor, calefacció, etc.).

Així les coses, l’assistència a domicili és una opció per als avis que no tenen discapacitat psíquica o física greu i que no volen renunciar a viure a casa seva. La xarxa de Serveis d’Atenció a Domicili està integrada pel Servei d’Ajuda a Domicili (públic i privat), el Servei de Teleassistència (públic i privat) i altres serveis amb diversos graus d’implantació en tot el país: prestació econòmica per a ajuda a domicili, servei de menjars a domicili, prestació econòmica per a adequació de l’habitatge i prestació econòmica per a famílies cuidadores.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions