Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El més car és el que menys hidrata la pell

La funció principal d'un gel és eliminar de la pell la brutícia formada per la pols i les cèl·lules mortes, i reduir l'excés d'oli i de suor. A més, ha de mostrar una viscositat òptima, formar escuma abundant que s'esbandeixi fàcilment, no ha d'irritar ni ressecar la pell i ha de tenir un pH pròxim a 5,5, el natural de la pell humana.

La millor relació qualitat-preu d'aquests vuit gels és Palmolive (el segon més barat), perquè va aconseguir la millor valoració global al costat de S3 (el més barat) i els millors resultats en algunes proves analítiques. Una altra opció interessant és Hidrogenesse.

A més de les proves d'anàlisi de laboratori, es va sotmetre les vuit mostres a una prova d'ús per part de 54 adults d'ambdós sexes i d'edats diverses. Es va valorar l'aspecte, color i olor del gel, l'escuma que forma, l'olor i la suavitat de la pell després de la rentada, la facilitat d'esbandiment, així com la sensació d'hidratació percebuda.

Dove va obtenir la millor valoració global en aquest assaig pràctic (7,5 punts en una escala de l'1 al 9), seguit per Lactovit (7 punts). S3 va ser el pitjor valorat, amb 5,5 punts, seguit de Natural Honey amb 5,7 punts. Dove va obtenir les millors qualificacions en aspecte i olor, facilitat d'esbandiment i sensació d'hidratació, mentre que S3 va ser el que menor sensació d'hidratació va aportar als consumidors. Lactovit (7 punts) i NB (6,8 punts), per la seva banda, van ser ben valorats per aquest panell d'usuaris.

Hidratació percebuda i hidratació real

No obstant això, les dades d'hidratació percebuda pels usuaris en la prova pràctica no coincideixen amb les anàlisis de laboratori en què es va mesurar la hidratació real: en aquesta prova S3 es va revelar com la mostra més hidratant, mentre que Dove va ser la pitjor en aquest aspecte. Per a aquest mesurament analític es va efectuar un test amb sis usuaris en què es va comprovar la hidratació d'ambdós braços amb un corneòmetre (instrument que mesura el grau d'hidratació en les capes superficials de la pell) abans i després de l'aplicació del producte. En qualsevol cas, la hidratació real només va ser significativa quan es va deixar actuar el producte durant una hora sobre la pell, ja que en els quinze primers minuts cap gel va demostrar una capacitat d'hidratació per damunt del que es considerava el llindar d'efectivitat (tres punts). Fins i tot al cap d'una hora, Dove i Johnson's no van aconseguir aquest límit. En resum: en un ús convencional (una dutxa de pocs minuts) aquests productes a penes són hidratants. Aquestes dades aparentment contradictòries entre la sensació subjectiva del panell d'usuaris i les proves més científiques del test de laboratori (també realitzat en persones) es justifiquen perquè en la percepció d'hidratació influeixen les substàncies suavitzants i lubricants, que res tenen a veure amb la hidratació real malgrat que els seus efectes puguin equivocar-se fàcilment.

Elements principals

El component fonamental d'aquests gels és el detergent, compost per tensioactius aniònics i amb efecte desgreixant. Aquests agents poden ressecar la pell, per la qual cosa per a contrarestar-los s'utilitzen ingredients amb acció suavitzant que redueixen aquest efecte i aporten una falsa sensació d'hidratació (polimers catiònics, silicones i alguns tensioactius). L'addició d'altres ingredients, com opacificadors i agents nacradors, espessidors, reguladors de viscositat, estabilitzadors d'escuma, vitamines, conservants i altres additius millora l'aspecte del gel, la seva viscositat, el pH o l'estabilitat.

Com més matèria orgànica ofereixi un gel, major serà la quantitat de substàncies actives. Johnson's va ser el que millor es va valorar en aquest aspecte (22% de matèria orgànica) mentre que S3 (13%) va ser el de menys matèria orgànica. Johnson's va demostrar el major contingut d'agents detergents suaus i estabilitzadors de l'escuma.

Els tensioactius aniònics (agents detergents pròpiament dits) són més abundants en Heno de Pravia (13%). Les substàncies minerals (els clorurs) que ajusten la viscositat de la fórmula estan més presents en Hidrogenesse (2,4%), mentre que en Lactovit, Johnson's i Dove el seu contingut no supera el 0,8%.

pH semblants al de la pell

El pH ideal d'un gel s'ha d'aproximar al natural de la pell sana (5,5) per no alterar-lo. Així, es prevé l'aparició de problemes cutanis i es resguarda la barrera de protecció de la pell. Heno de Pravia, Lactovit i Natural Honey se situen per damunt d'aquest nivell òptim. La viscositat, per la seva banda, no ha de ser excessiva (frenaria la sortida del gel) ni escassa o massa líquida (dificultaria la dosificació del producte). Es van considerar apropiades les viscositats compreses entre 5.000 i 10.000 centipoises (cps). Tres productes van ser considerats no correctes en trobar-se fora d'aquest rang: Hidrogenesse i Heno de Pravia (per defecte) i Dove (per excés). Un criteri de qualitat fàcilment observable és l'abundància d'escuma i la facilitat d'esbandiment. Per a mesurar el volum d'escuma es van abocar 15 grams de gel en un litre d'aigua a 50 ºC. Johnson's va ser el que més escuma va formar (486 ml.). En l'altre extrem, S3 només en va generar 421 ml. Per a comprovar l'estabilitat de l'escuma es va mesurar quant havia decrescut el volum cinc minuts després de la seva formació. S3 va presentar l'escuma més estable i Hidrogenesse la més volàtil.

La hidratació

La sequedat de la pell pot ser deguda a factors aliens a l'individu (calefacció, pol·lució, tabac, aire condicionat, ambient sec, exposicions llargues al sol...) o propis: envelliment, estrés, medicació, dieta inapropiada i malalties.

Les diferents capes de la pell es regeneren de forma natural. En les franges més profundes es formen les cèl·lules que són espentades cap a la superfície en un procés que dura quatre setmanes. Dues setmanes després, la capa externa muda i es desprén en forma d'escates o caspa. Aquesta capacitat de regeneració disminueix amb l'edat, per la qual cosa les capes més profundes (formades per cèl·lules velles i sense aigua) engreixen i s'endureixen, i faciliten així l'aparició d'arrugues. Encara que aquest procés és inevitable, es pot mitigar o pal·liar mantenint la pell el més hidratada possible. Per això, convé que el gel de bany no només aporti sensació d'hidratació (que es pot crear amb l'ús de suavitzants), sinó que realment hidrati les cèl·lules més internes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions