Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres de dia per a persones grans : Durant el dia al centre, a la nit a casa

Sis milions i mig d'espanyols tenen més de 65 anys, segons les dades més recents de l'IMSERSO.

Dos milions d'ells sofreixen alguna discapacitat, i quasi un milió no es valen per si mateixos en la vida quotidiana en patir una disminució severa o total de les seves capacitats físiques o mentals, per la qual cosa depenen de familiars o cuidadors per a vestir-se, menjar, desplaçar-se, rentar-se...

Són els familiars directes dels ancians els qui més freqüentment assumeixen les obligacions que suposa l’atenció constant dels ancians incapaços, però són molts els qui no poden ser atesos pels seus parents. En aquest cas, les residències d’ancians constitueixen l’opció més sol·licitada. Però la realitat social és la que és: en el nostre país només hi ha 2,7 places en residències – privades o públiques- per cada cent persones grans de 65 anys i la majoria de les residències presenten al sol·licitant d’una plaça llistes d’espera llargues i descoratjadores.

Els centres de dia, en els quals els ancians poden passar el dia per a tornar després a dormir a casa seva, representen una alternativa d’atenció quotidiana a la gent gran no vàlids i d’alguna manera fan el paper de guarderies, en tant que permeten a les persones grans seguir vivint a casa. Però són també un complement gerontològic de què es doten les comunitats autònomes on falten places en les residències, i esdevenen així un remei de sala d’espera que acull el sol·licitant de plaça en una residència fins que es produeixi la vacant oportuna. De totes maneres, es repeteix el problema: la tercera part dels centres de dia tenen llistes d’espera i la mitjana de sol·licituds no ateses és de 12 per centre amb llistes d’espera. Aquesta és la primera dada que sorgeix de l’estudi que ha realitzat CONSUMER a fi de conèixer les característiques, prestacions i funcionament d’aquest nou recurs d’atenció sociosanitària. L’informe s’ha basat en la informació facilitada per 85 directors de 85 centres de dia sobre l’atenció sanitària, els serveis, la seguretat i els preus dels establiments que regenten.

Els centres de dia inclosos en aquest informe representen prop de la meitat dels que operen actualment a Madrid, Barcelona, València, Biscaia, Guipúscoa, la Corunya, Màlaga, Alacant, Navarra, Àlaba, Cantàbria i La Rioja. D’aquí ve que la representativitat de l’estudi sigui elevada en aquestes zones i suficient (per les nou comunitats autònomes incloses) per al conjunt del país. CONSUMER, comptant amb l’assessoria de geriatres i experts en residències d’ancians, ha establert un sistema propi de puntuació i ponderació (valoració relativa de cadascuna de les variables estudiades) per a qualificar aquests centres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions