Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El material és fonamental

/imgs/20041101/analisisb02.jpg S'han analitzat vuit paelles antiadherents (tres d'acer no aliat, dos d'acer inoxidable i tres d'alumini) que costen des dels 9,27 euros de Magefesa Danubio fins als 29,39 euros de Tefal Induction, que és la millor, amb 10 punts en qualitat global. La millor relació qualitat-preu és Tefal Ambience (d'alumini, costa 13,74 euros), per ser la més econòmica entre les que han superat totes les proves. En general, les diferències de preu estan justificades: les que han obtingut millor resultat han sigut les més cares.

La varietat de materials amb què poden estar fetes les paelles dificulta la tasca de triar-ne una. En aquesta anàlisi s'han estudiat tres tipus molt diferents de paelles per valorar el comportament real que tenen davant de les mateixes condicions i perquè els usuaris puguen fer-se una idea de quin els resulta més convenient, tenint en compte que el preu de les més cares triplica el de les més barates.

Les paelles d'acer no aliat són vàlides per a tota classe de focs. Les d'acer inoxidable, en canvi, no sempre són eficaces en les cuines d'inducció, però ¿com podem descobrir les que sí que ho són? Així: si un imant s'hi adhereix en la base no hi haurà problemes per a utilitzar-les en tota classe de cuines.

Les d'alumini mai superaran aquest test, per la qual cosa no són vàlides per a les cuines d'inducció, encara que sí que per a la resta; en canvi, resulten més lleugeres i manejables, i reparteixen la calor de manera més uniforme.

Bon acabat final

Les vuit paelles estan lliures de rebaves, estelles i vores esmolades, el seu acabat és correcte, són fàcils de netejar, estables fins i tot si se situen sobre un pla inclinat de 5º, i tenen col.locat el mànec per sobre del centre de gravetat.

Una de les proves clau per a determinar la qualitat d'una paella és esbrinar si distribueix la calor de manera uniforme per tot el fons. En la prova de laboratori, les paelles van ser escalfades buides sobre una planxa elèctrica i van ser sotmeses a una termografia infraroja que permet "veure" en un termograma la diferents zones de temperatura. La conclusió més significativa és que gairebé no hi ha diferències entre mostres del mateix material. Davant de la mateixa quantitat de calor, les paelles d'acer no aliat arriben a temperatures lleugerament superiors a les d'acer inoxidable i molt superiors a les d'alumini. Les d'acer no aliat són les que més diferències de temperatura mostren entre unes zones i altres (32 ºC de diferència màxima), mentre que la distribució calorífica en les d'acer inoxidable (13 ºC de diferència màxima) i, sobretot, en les d'alumini (10 ºC de diferència màxima) és més uniforme.

Còncau i convex És essencial que el fons de la paella no es trobe bombat ni buidat; si ho estigués, la calor no es distribuiria uniformement i en algunes cuines (com les d'inducció) podria no arribar ni tan sols a escalfar per algunes zones. La llei espanyola permet la concavitat però no la convexitat. La norma francesa, en canvi, penalitza tant un cas com l'altre, per la qual cosa, per ser més completa, és la utilitzada en aquesta anàlisi.

El fons de les vuit paelles era pla abans d'iniciar l'estudi, però després de 25 cicles d'escalfament i refredament sense res a l'interior de les paelles (s'exposaven a una temperatura de 220 ºC per a submergir-les posteriorment en aigua a temperatura ambient), només les dues de Tefal i la de Ballarini no van presentar deformacions. Taurus i Magefesa Excalibur es van tornar còncaves, mentre que Perfecto Gurmet, Fasga i Magefesa Danubioo es van tornar convexes. L'empresa Magefesa va afirmar a CONSUMER que ja havien detectat aquest problema del seu model Danubio i que l'han solucionat. De la durabilitat i comoditat del mànec dependrà, en gran mesura, la facilitat d'ús de cada paella. En tots els casos analitzats el mànec és d'un material plàstic termoestable, rugós en la part externa per a afavorir-ne la subjecció, que suporta altes temperatures, i que ofereix una gran resistència. Per a verificar que els mànecs eren aïllants, es va escalfar la paella amb oli sobre un cremador de gas a 200 ºC durant mitja hora, i després d'això la temperatura a una distància concreta de l'extrem del mànec no pot superar els 70 ºC. L'ansa també ha de suportar la calor directa: es posa la paella al forn a 150 ºC durant una hora per comprovar si apareixen esquerdes o bombolles. Quant a la resistència a la fatiga, han de suportar sense deformació o afluixament 15.000 cicles de pujades i baixades subjectes pel mànec, amb la paella sobrecarregada. La prova d'ignició verifica com es comporta el mànec enfront d'una flama directa. Les vuit paelles analitzades van aprovar les exigents proves referents a l'agafador, excepte Taurus, que va fallar en la prova de torsió, és a dir, la que mesura si, després de l'ús, el mànec es pot acabar doblegant.

Antiadherència

Les propietats antiadherents d'aquestes paelles són determinades pel material amb què estan recobertes en l'interior. Les dos de Tefal i Magefesa Excalibur no informen del nom del material utilitzat, Magefesa Danubio utilitza Skandia i la resta aplica Teflon (és a dir, una resina de politetrafluoretilén). L'avantatge d'aquests materials és que no s'oxiden, no transmeten mal sabor als aliments i augmenten la resistència tèrmica, química i mecànica de les paelles. La prova més important és la seua capacitat antiadherent, que es fa carbonitzant 25 mil.lilitres de llet sencera a les paelles. Després s'hi aplica un raig d'aigua freda, que hauria d'arrancar la brutícia formada, tal com ocorre amb Tefal Induction, Ballarini Mediterranea i les dues de Magefesa. En Tefal Ambience, Perfecto Gurmet, Taurus i Fasga va ser necessari l'ús d'una esponja vegetal per a netejar-les.

/imgs/20041101/analisisb01.jpg La duresa del recobriment antiadherent dóna una idea de la durabilitat que tenen. Per comprovar-ho es passen amb una força idèntica mines de llapis de distinta duresa fins que alguna aconseguisca deixar marca en el recobriment. També es mesura com de ben unit està el recobriment antiadherent al fons de la paella i si hi ha perill de toxicitat per una possible migració de materials de la paella als aliments. En les tres proves el resultat va ser correcte i semblant entre les paelles estudiades.

Al microscopi

En el que sí es diferencien els recobriments és en el gruix. Es van prendre mostres del recobriment de cada paella que van ser analitzades al microscopi. La mostra amb el conjunt de capes més grosses de material antiadherent (fons i lateral) és Tefal Induction, encara que la majoria obté resultats molt semblants. Magefesa Danubio i Ballarini Mediterranea són les que aconsegueixen un resultat més discret en aquest apartat.

Qualitat global

La qualitat global de totes les paelles és satisfactòria, però hi ha diferències: Tefal Induction obté 10 punts, en segon lloc se situen Tefal Ambience, Ballarini i Magefesa Excalibur, amb 9,2 punts, que tampoc van fallar en cap prova. Els segueixen Perfecto Gurmet i Fasga Multicolor, amb 8,1 i 8,5 punts respectivament i, finalment, Taurus Activa i Magefesa Danubio, ambdues amb 7,7 punts, una bona puntuació però la més baixa de l'anàlisi.

Encara que cap paella no ofereix pròpiament un document de garantia (per la qual cosa les vuit suspenen d'entrada aquest apartat), Perfecto Gurmet, Fasga i Magefesa Danubio indiquen en l'etiquetatge que els seus productes estan garantits durant un any (el mínim exigible per llei és el doble). Les dues de Tefal no indiquen la durada de la garantia, encara que esmenten que aquesta existeix. Ballarini, Taurus i Magefesa Excalibur, per la seua banda, ni tan sols fan esment a aquest requisit obligatori.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions