Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Mercat de lloguer : Una opció molt poc atractiva

Mercat de lloguer de la vivenda: escàs, car i allunyat de les necessitats dels ciutadans

/imgs/20041101/tema00.jpg
El 1950, la meitat dels pisos del nostre país eren utilitzats en règim de lloguer. El 1981, aquesta proporció havia descendit fins al 16 %, i l’any 2001, el parc de pisos de lloguer representava un exigu 11 % dels que hi havia a Espanya. Però no només és escassa l’oferta, sinó que a més, el mercat de lloguer és molt car: arrendar un pis usat de 75 metres quadrats costava l’any 2000, segons el Consell Econòmic i Social, 359 euros, mentre que adquirir-lo (crèdit hipotecari a vint anys amb un interès anual del 4%) suposava unes quotes mensuals de 412 euros. És a dir, pagant una quota de només 54 euros més al mes, la casa es podia comprar.

I avui la situació continua igual, i fins i tot pitjor. No és una comparació del tot precisa, però és el càlcul que fa qui reflexiona sobre la possibilitat de llogar un pis i confronta aquesta opció amb la de comprar vivenda. “El crèdit em lliga molts anys i em suposa més risc, però al cap del temps tindré una casa de propietat, mentre que amb el lloguer tot és pagar i pagar, i al final no tens res”; aquest és l’argument que condueix milions de ciutadans cada any a comprar casa i a descartar l’opció del lloguer.

En resum, ni l’usuari -amb les condicions actuals del mercat- vol convertir-se en inquilí ni el propietari de cases desocupades vol posar-les en lloguer. Un escenari gens propici, evidentment, per al foment de la vivenda en règim de lloguer.

Hi ha motius que ho expliquen

CONSUMER ha investigat per què l’opció del lloguer ha sigut derrotada de forma tan aclaparadora a Espanya per la ‘cultura de la propietat’. Entre els motius apuntats pels experts entrevistats per aquesta revista i que potser més es desconeixen, destaquen l’escassa mobilitat laboral espanyola i la defensa jurídica insuficient dels drets dels propietaris que posen en lloguer les seues vivendes, que prefereixen mantenir buides abans que arriscar-se a impagats lents de tramitar al jutjat, tant que entre 1991 i 2001 va augmentar un 25 % el nombre de pisos desocupats. A més, a aquests factors cal afegir l’escàs suport de l’Administració al lloguer de vivendes (hi ha molta més deducció fiscal per compra que per lloguer de vivenda, al contrari del que ocorre a Europa), la conjuntura econòmica amb tipus d’interès molt baixos (les quotes dels préstecs hipotecaris són poc més altes que els lloguers mensuals) i l’escassetat de vivenda social o protegida de lloguer (cosa que obliga fins i tot als col.lectius amb menys recursos a endeutar-se per sobre de les seues possibilitats).

Tot i que el nostre és el país europeu amb més pisos edificats (té l’índex més alt en la relació nombre de vivendes/nombre d’habitants), el problema de l’accés a la vivenda és superior al d’altres països. Així, el preu de la vivenda al nostre país va créixer un 17 % el 2003, xifra que ens col.loca com el tercer en què més van apujar els preus dels pisos dins del grup de països industrials i el primer a la Unió Europea. Aquest increment del preu de la vivenda contrasta amb les dades de països com França (creixement pròxim al 12 %), Itàlia (10 %) i el Regne Unit (prop del 8 %). I la tendència no és nova: Espanya és, juntament amb Irlanda, el país en què més han crescut els preus de la vivenda entre 1997 i 2004 (a Irlanda un 174 % i a Espanya un 133 %). A més, les xifres que s’esperen per al 2004 són semblants, de forma que la vivenda continuarà el seu encariment.

Suport públic al lloguer insuficient

Una de les causes de l’escassetat i la carestia de pisos de lloguer és la gairebé inexistent activitat de les diferents administracions públiques a l’hora de promoure la fórmula del lloguer. De les vivendes disponibles a Espanya, tan sols un 11,4 % s’ofereixen en lloguer, mentre que a Alemanya, Holanda, Dinamarca i França els pisos destinats al lloguer representen el 40 % del total i fins i tot més.

Les polítiques que en matèria de vivenda porten a terme les administracions públiques espanyoles des de fa dècades no promouen, precisament, el lloguer. Algunes d’aquestes mesures són les següents:

1. Massa incentius fiscals en la compra de la vivenda. A diferència del que ocorre en la majoria dels països de la UE, al nostre el lloguer d’un pis no té incentius fiscals. Mentre que els qui adquireixen una vivenda gaudeixen de deduccions fiscals d’entre un 15 % i un 25 %, aquesta possibilitat no es té en compte per als lloguers, exceptuant el País Basc, Andalusia, les Balears, Catalunya, Madrid, Navarra, la Comunitat Valenciana i Galícia.

2. A penes hi ha pisos de lloguer social: el nostre país se situa a la cua de la UE en el nombre de pisos de lloguer social, o el que és el mateix, amb ajudes públiques per a abaratir la quota que cal pagar. Només el 2 % del total del parc de vivendes s’engloba a Espanya dins d’aquesta categoria, enfront de la mitjana del 18 % de la UE. Aquest reduït percentatge de vivenda de lloguer social és insuficient per a atendre la demanda dels col.lectius amb més dificultats per a accedir a la vivenda (joves, desocupats, immigrants, cases amb recursos escassos, famílies monoparentals), que es veuen obligats a endeutar-se i fins i tot, en alguns casos, a adquirir pisos en estat de conservació deficient.

3. Defensa jurídica insuficient per als propietaris que podrien posar en lloguer les seues vivendes. La protecció jurídica i legal per als propietaris dels pisos de lloguer és una de les principals tasques que han d’abordar les diferents administracions. Encara que, segons els experts consultats per CONSUMER, hi ha una gran demanda de pisos de lloguer els propietaris d’immobles amb possibilitat de ser llogats es mostren reticents i els mantenen fora del mercat, per a evitar problemes com impagaments o retards en el cobrament de la renda, destrosses en les vivendes, etc. que resulten lents i complicats de resoldre als tribunals. Històricament, les normatives legals sobre lloguers han afavorit l’inquilí enfront de l’arrendador, que veia, per exemple, que el temps transcorria sense que els impagats li fossen abonats. Amb la introducció de diverses reformes en la Llei d’Enjudiciament Civil el 2003, es va intentar fer més efectiu el procediment de desnonament per a lluitar contra la morositat i incentivar així el mercat de lloguer, però els resultats d’aquestes disposicions han sigut limitats: un desnonament tarda una mitjana d’un any a fer-se efectiu. Tot això ha motivat que hi haja més de 3 milions de pisos desocupats, ni més ni menys que un 22 % del total. I si el propietari supera les reticències a llogar la seua vivenda, sovint i -a manera de defensa davant de contingències adverses- ho fa sol.licitant més d’un mes de fiança o fins i tot un aval bancari per sis o dotze mesos de renda.

A fi de reduir l’enorme parc de pisos buits i traslladar el nombre més gran al mercat de lloguer, va entrar en vigor en la declaració de la renda del 2004 una mesura que beneficiarà (en la declaració que es farà l’any que ve) els propietaris de pisos buits que decidisquen llogar-los: deduiran un 40 % de l’import del lloguer, que se sumarà a la deducció general del 10 % per despeses no justificades. Aquesta desgravació s’aplica als pisos que hagen estat desocupats durant els sis mesos previs a la signatura dels contractes que s’hagen formalitzat entre el 19 d’abril de 2002 i el 31 de desembre de 2004. Una altra mesura és la possibilitat d’aplicar recàrrecs fiscals als pisos deshabitats, a fi de fomentar-ne la sortida al mercat de lloguer. No obstant això, aquesta mesura sembla que està encara molt lluny de portar-se a la pràctica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions