Museus diferents

Entre les peces d'art i les curiositats

1 Novembre de 2004
Img miscelanea listado 302

Entre les peces d'art i les curiositats

/imgs/20041101/miscelanea03.jpg
Sense arribar a formar part del patrimoni cultural ni de la riquesa artística nacional, hi ha una gran xarxa de museus amb encant i simpatia que bé mereixen ser marcats en el full de ruta de qualsevol escapada d’aquesta tardor. Es tracta de museus curiosos i no de col.leccions més o menys extenses: disposen de galeries preparades per als visitants i fan una tasca d’investigació i documentació rigorosa. Alguns d’ells, com el museu del càntir o el del perfum de Barcelona han superat allò purament anecdòtic i s’han convertit en reclam merescut per a turistes.

El museu del càntir, ubicat a la localitat alacantina de Villena, exposa una col.lecció privada de Pablo Castelo Villaoz que agrupa més d’un miler de peces. Són exemplars de càntirs de tot el món, producte d’una recopilació feta durant anys que ha portat el seu mentor a Rússia, Argentina, Colòmbia, Mèxic, Xile, Paraguai, Perú, Marroc, França, Grècia, Portugal, Itàlia i Istanbul, però que també ha rebut donacions de visitants divertits amb aquesta idea. Està obert tots els dies.

/imgs/20041101/miscelanea01.jpg
A la vila val.lisoletana de Peñafiel, bressol dels vins de la denominació d’origen Ribera del Duero, es va condicionar el seu castell medieval, on segons conta la història Don Juan Manuel va escriure la seua obra mestra “El Conde de Lucanor”, per a albergar el museu del vi. Aprofitant el floriment de la vinya i la fama internacional del seu raïm, el castell ofereix un recorregut per l’enologia i ensenya principis bàsics del món del vi. Obert de dimarts a diumenge amb horari de matí i vesprada, la visita té un cost de 2 euros si es redueix al castell i de 5 euros si s’opta per conèixer el museu. També es poden pagar 7 euros per a un tast comentat de vins.

A pocs quilòmetres d’allà, a Tordesillas, es van inclinar per recopilar, investigar i en alguns casos restaurar peces de randes i brodats, indumentària, peces litúrgiques, teles de ritual i fins i tot aixovar domèstic. Així va nàixer i florir el museu de la randa. D’entrada lliure, es pot visitar de dilluns a divendres les tardes i els caps de setmana amb horari de matí i de vesprada. Si hi ha interès es pot accedir a algunes de les activitats didàctiques que s’hi programen.

El museu de les festes d’Aranjuez s’ha sumat a l’oferta cultural del Reial Lloc. La ciutat, que va inspirar el mestre Rodrigo i va ser punt de trobada de la noblesa, guarda una bellesa particular als seus carrers, atorgada pels edificis de planta quadrada, en què hi ha gran nombre de monuments. El curiós museu de les seues festes, que recorre la història de les fires populars de la ciutat, planteja dos recorreguts diferents utilitzant pràcticament tots els llocs de la Plaza Mayor, des del pati de quadrilles, les llotges, les graderies, el carreró, els corrals de bous i la capella.

El museu del perfum de Barcelona és un veterà a oferir un punt de vista diferent de la contemplació de l’art. Es va inaugurar el 1961 al tradicional passeig de Gràcia, i ofereix una classe magistral d’història i geografia de la mà del perfum. Es poden conèixer prop de nou mil peces entre ampolles de perfum, ficticis, material publicitari, productes de cosmètica, etc.

El museu de la mineria del País Basc és un centre dedicat a l’estudi i la difusió de la cultura i la història de la mineria, especialment de la zona minera de Biscaia. Es troba al poble de Gallarta. Les seues instal.lacions estan situades a una altitud molt particular: 20 metres sota el nivell del mar, però a cel obert. Han passat més de tres lustres des que s’obriren les seues portes i en aquest temps s’han recopilat gran nombre de peces, eines, maquinària i documentació procedents de les antigues explotacions de ferro. Entre aquests materials destaca la col.lecció de vagonetes. L’horari d’atenció al públic general es redueix de dijous a diumenge. Durant la setmana està obert per a grups. L’entrada és gratuïta.

Una altra col.lecció privada, en aquest cas de rosaris, ha convertit la població d’Aroche, a Huelva, en la seu del museu del sant rosari. La idea va ser de Paulino Díaz, qui fins a la seua mort es va encarregar d’agrupar més de 1.300 exemplars a les parets de sa casa, algunes vegades més importants per qui li’ls va cedir que per l’article en si. A la seua sol.licitud li van enviar collars de granadures els papes Pau VI, Joan Pau VII, Teresa de Calcuta, els reis d’Espanya i els prínceps de Mònaco, entre d’altres. Es concerta la visita preguntant per Manuel Amigo, que n’obre les portes per 3 euros.

Més conegut és el museu de la inquisició que es pot visitar a Santillana del Mar (Cantàbria). Ubicat en un edifici de propietat particular exhibeix una col.lecció privada d’instruments europeus de tortura i pena capital. Està obert tots els dies, encara que a l’hivern convé consultar-ne els horaris, i el preu de l’entrada és de 6 euros.

A Fene (la Corunya), s’han inclinat per la rialla. El museu de l’humor acull una gran diversitat de dibuixos humorístics que reflecteixen de forma satírica la societat del segle XX. Tots els dibuixos que s’exposen al museu formen part de donacions, tant d’artistes gallecs -Torres, Pepe Carreiro-, com d’artistes de fora de Galícia -Mingote o Chumy Chúmez. El museu està obert en dies festius, excepte si s’hi vol fer una visita en grup (escolar, de temps lliure…), que es pot concertar per telèfon per a qualsevol dia (981 34 24 00 / 981 34 14 51). L’entrada és gratuïta.

També els llibres han inspirat algunes col.leccions. A Torrija, centre neuràlgic de la comarca de La Alcarria (Guadalajara), es va cedir la torre de l’homenatge del seu castell al museu del Viaje a La Alcarria, l’obra de Cela que va fer famosa la regió. A l’interior figuren nombrosos objectes personals utilitzats pel Premi Nobel en el seu recorregut per Guadalajara l’any 1946, quan va iniciar el seu viatge, així com edicions úniques, fotografies de l’època, mapes i estris artesanals usats en la postguerra que Cela anomena alguna vegada en algun dels seus escrits. L’horari d’hivern en limita les visites, que són gratuïtes, als caps de setmana.

/imgs/20041101/miscelanea02.jpg
I com que els museus, en moltes ocasions, suposen una tornada al passat, Figueres ofereix un viatge nostàlgic a la infància. Per cinc euros, el seu museu del joguet, obert tots els dies de l’any excepte el 25 de desembre, permet la visió de 4.000 peces que tenien l’únic propòsit de fer les delícies dels més petits.

Una de les galeries inaugurades recentment és el museu eròtic de Madrid, una oferta alternativa a la ciutat de les grans pinacoteques. Ofereix un recorregut singular per les diferents manifestacions que l’ésser humà ha tingut des dels seus inicis pel que fa a l’erotisme i al sexe. Obert tots els dies de la setmana, l’entrada és de 6 euros.

Museu sefardita de Toledo. Obert tot l’any, excepte en festes assenyalades, el seu titular és el Ministeri de Cultura. Acosta el visitant a la història dels jueus a Espanya i el porta a reconèixer l’entitat cultural i històrica d’aquest poble. Proclama el desig de mantenir i estrènyer els llaços que secularment han vinculat els sefardites a Espanya. L’entrada és gratuïta els dissabtes a la tarda i els diumenges, i de 2,40 euros la resta de jornades.

El museu de la ciència i l’aigua de Múrcia forma part de la xarxa de museus municipals de l’ajuntament de Múrcia. Inaugurat el mes de desembre de 1996, té com a objectiu fomentar la curiositat, acostar al públic els coneixements científics d’una forma divertida i participativa. Tanca els dilluns, i l’entrada sense descomptes és de 1,20 euros.

Museu de la vida rural. Ubicat a la masia de la família Carulla, a Tarragona, es tracta d’un museu etnològic com n’hi ha tants i tants al llarg de la geografia espanyola. S’hi exposen estris agrícoles i oficis artesans, propis d’una tradició rural. Tanca els dilluns, i l’entrada sense descomptes és de 3,20 euros.

Museu de la història de l’automoció. Obert l’any 2002, es tracta del museu d’automoció més gran d’Espanya. Ubicat a la plaça del Mercado de Salamanca, La base sobre la qual es construeix aquest museu és la col.lecció Gómez-Planche, formada per més de cent vehicles, milers de peces, accessoris i objectes relacionats amb l’automòbil i un impressionant arxiu bibliogràfic. Tot això reunit minuciosament durant més de 40 anys per Demetrio Gómez i la seua família. L’entrada costa 3 euros i, excepte els dilluns, es pot visitar tot l’any.