Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Va vendre la vivenda antiga pensant que li donarien la nova en la data convinguda

He comprat una vivenda de nova construcció. Al contracte es reflectix la data de lliurament, que ha vençut sense que la complissen. Vaig haver de vendre ma casa anterior per a pagar la nova, i vaig rebre un senyal per part del comprador de 3.000 euros, amb el compromís d'abandonar la meua vivenda el mes que ve. Puc desfer la venda de ma casa, sense haver d'indemnitzar el comprador al.legant que tampoc a mi m'han lliurat en la data fixada la que compre nova? En cas d'haver d'indemnitzar el comprador de la meua vivenda antiga, puc exigir al promotor la mateixa indemnització que hauria de pagar jo?

/imgs/20041101/consultorio_01.jpgLa data de lliurament, en els dos contractes, ha de complir-se i no pot deixar-se a l'arbitri del venedor. Sobre la primera pregunta, si es pot o no resoldre el contracte de compravenda de la vivenda actual sense indemnitzar el comprador, entenem que la resposta és negativa. Des del moment de la signatura del contracte s'han obligat les dues parts al seu compliment, és a dir, al lliurament de la vivenda i al pagament de la resta del preu. Per això, el comprador pot requerir l'estricte compliment del contracte. Amb una excepció: si al contracte s'indica la quantitat ja abonada com a arres penitencials, cosa que faculta expressament el venedor a resoldre el contracte sempre que les torne duplicades (i al comprador a perdre-les en cas de fer-se enrere). Una altra possibilitat és arribar a un acord amb el comprador, per escrit, per a ampliar el termini de lliurament de la vivenda, potser oferint una petita indemnització, calculada en funció dels mesos d'ampliació de termini. Si no s'assoleix cap acord amb el comprador de la vivenda actual i tampoc es disposa de la facultat de resoldre el contracte tornant duplicada la quantitat rebuda, i el comprador requereix la vivenda, s'haurà de lliurar quan es firmen les escriptures, tot i que encara no es dispose de la nova vivenda.

Respecte de la segona pregunta, entenem que els danys i perjudicis que es puga sofrir pel retard del constructor es poden reclamar (article 1100 del Codi civil), ja siguen en concepte d'indemnització o per les rendes de lloguer que es veiessen obligats a pagar. En cas de reclamar-se en un judici s'haurà de plantejar que el retard en el lliurament és degut a culpa o negligència del venedor.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions