Edredons nòrdics

Dormir entre plomes

Abriguen tant com les mantes i resulten molt més lleugers, per això són més còmodes per a dormir
1 Novembre de 2004
Img consejo listado

Dormir entre plomes

/imgs/20041101/consejos_01.jpg
L’aparició dels nòrdics com a element d’abric per als llits ha suposat un autèntic ‘boom’ els últims anys, a causa de la doble funcionalitat d’edredó i de manta o llençol per a cobrir el llit. Els avantatges de l’edredó nòrdic enfront d’un de convencional són moltes: sol ser més lleuger, pesa poc, té un disseny senzill i és molt versàtil. A més, és molt resistent i es pot fer servir durant molts anys, perquè s’utilitza dins d’una funda que es pot canviar tantes vegades com calga.

 • A l’hora de triar un edredó nòrdic, cal fixar-se sobretot en el seu poder aïllant. Depèn del material de farciment i de la quantitat utilitzada, del tipus de repunt (si porta divisions interiors dins) i que el farciment forme cambres d’aire (fonamentals perquè tinga poder aïllant).
 • Hem de pensar també en la temperatura de l’ambient, la de l’habitació i les preferències dels qui l’utilitzaran.
 • Quant al gramatge, aquesta dada només ens indica quanta calor ens proporcionarà l’edredó (com més gramatge més calor), i no es refereix a la seua qualitat. Una persona poc fredolica o algú que dorma en una casa amb bona calefacció pot tenir-ne prou amb un edredó de poc gramatge.
 • No hem de dubtar a tocar l’edredó abans de comprar-lo. Ha de ser suau, tenir mobilitat, bona capacitat de recuperació i no tenir dureses (la part sòlida de la ploma).
 • Hi ha models diferents, més grossos per a l’hivern i més prims per a èpoques de calor. Fins i tot hi ha fabricants que venen conjunts dels dos tipus, perquè en funció de la temperatura s’utilitzen per separat o els dos al mateix temps.

Materials de farciment

 • La fibra o acrílic és un component artificial que imita la ploma i el plomissol, sense arribar a aconseguir les qualitats d’aquests. Fins fa poc era el farciment més econòmic i de menys qualitat, però ara s’estan desenvolupant fibres d’alta qualitat i amb els avantatges dels materials naturals, de manera que són transpirables, antial.lèrgiques i amb tactes molt bons. Tenen l’avantatge que es poden netejar en la rentadora.
 • L’edredó nòrdic farcit de plomissol i de ploma és un gran aïllant tèrmic natural. Gràcies a l’òptima relació pes/volum (poc de pes i ocupa molt de volum), forma una cambra d’aire que aïlla la temperatura del cos de l’exterior. Com a contrapartida, a més del seu preu, cal destacar que els edredons de ploma i plomissol poden produir al.lèrgies.
 • La ploma es caracteritza per posseir una part sòlida. El plomissol en manca, però té, en canvi, una zona central anomenada canó de la qual sorgeixen flocs petits de filaments llargs, lleugers i flexibles, que protegeixen millor del fred que la ploma.
 • Els edredons de plomissol posseeixen més capacitat tèrmica que els de ploma, ja que creen un nombre més gran de cambres d’aire que eviten la dispersió de calor, alhora que impedeixen l’entrada d’aire de l’exterior. A més, com que no posseeixen “part sòlida”, no són susceptibles de generar microorganismes.
 • Un percentatge més alt de plomissol indica un edredó de millor qualitat. Entre dos edredons de plomissol cal triar sempre el de més volum, i entre dos de volum igual, hem d’optar pel que tinga un pes menor.
 • No ens hem de deixar influir pel color del plomatge, no influeix en la qualitat de l’edredó. No obstant això, la ploma grisa transmet a través del teixit un aspecte menys nítid i net al nòrdic.

La millor confecció

 • El millor sistema de costures és el de quadres amb cambres interiors o “kassetten” (capsetes). Aquest sistema té unes divisions internes d’uns 2,5 centímetres d’altura per cada quadrat. Aquestes cambres permeten l’allotjament del farciment per tot l’interior del nòrdic, fins i tot en les costures, i així eviten les zones fredes (sense farciment). A més confereixen uniformitat en la distribució del farciment en tota la superfície del nòrdic.
 • El sistema tradicional té una costura de tela contra tela.
 • L’exterior també pot estar fet de materials variats. El més sa i saludable és el cotó 100% o el lli.
 • Un bon edredó ha d’anar acompanyat d’un teixit que el recobrisca amb una densitat de fils apropiada i/o un tractament tipus Downproof, amb la finalitat que transpire i no perda el farciment.
Manteniment i neteja
 • L’edredó de plomissol i ploma és hidròfil, és a dir, reté la humitat despresa pel nostre cos quan dormim i la transporta a l’exterior, de manera que ens manté en un clima sec i agradable. Aquesta humitat s’evapora ràpidament quan airegem el producte.
 • Cal estovar i airejar el nòrdic diàriament a fi d’eliminar la humitat absorbida i redistribuir-ne el farciment.
 • Les taques s’eliminen mullant l’edredó. Per a fer-ho, cal aïllar la part tacada fent descendir el farciment, lligar aquesta zona bruta amb una goma i procedir llavors a netejar-la.
 • En les rentades generals, cal anar alerta perquè els edredons no perden l’estructura i no resulte danyat el farciment. Cal llegir les instruccions de manteniment del fabricant.