Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Material escolar i el seu cost : Desembossament que capgira l'economia familiar

Malgrat que es relaciona principalment amb el mes de setembre, la despesa en material escolar no es limita a l'inici del curs

El Tenir un fill cursant ensenyament primari o secundari (ESO) significa el desembossament d'aproximadament 30.000 pessetes només en concepte de llibres de text, quaderns i altres materials complementaris com diccionaris o atles.

Què és el material escolar?

Es consideren material escolar els béns que els col·legis posen a disposició dels alumnes (pupitres, pissarres, projectors, etc.) i els que els pares adquireixen per als seus fills (llibres, llapissers, bolígrafs, etc.). Serveixen d’instrument i de suport per a l’educació dels alumnes.

  • Llibres de text i material curricular: Tant els materials per a ús de l’alumne com els de suport per al docent. Poden ser impresos o utilitzar un altre tipus de suport.
  • Altres materials: Diccionaris, atles, llibres de lectura, regles, mitjans audiovisuals, instrumental científic… S’utilitzen com a complement o ajuda didàctica. També s’inclouen en aquest apartat una altra classe d’objectes complementaris com motxilla, estoig, llapis, bolígrafs, pintures, etc.
  • Roba i calçat: La indumentària, tant la de “carrer” com l’uniforme de col·legi que s’adquireix pensant específicament per fer-ne ús escolar. Hi ha diversitat d’opinions quant a la roba de carrer i la seva inclusió a l’apartat de material escolar, ja que fins i tot sent una despesa evident i necessària, no és possible establir els límits de la seva utilitat.
  • Activitats extraescolars: Les despeses derivades del material necessari per dur a terme aquestes activitats (judo, dansa, bàsquet, natació, etc.).

Com s’organitza als col·legis la compra dels llibres de text

Hi ha diverses modalitats:

  • Els mateixos centres escolars organitzen sovint la venda dels llibres de text, que s’encarreguen de gestionar les AMPA (associacions de mares i pares d’alumnes). En tractar-se de grans quantitats de llibres, les AMPA aconsegueixen descomptes de les editorials i el marge comercial s’inverteix en el col·legi (activitats extraescolars, reformes…). Molts pares són contraris a aquesta manera d’organitzar l’adquisició del material, ja que perden els descomptes als que podrien accedir en cas d’efectuar la compra pel seu compte. D’altres són partidaris d’aquesta pràctica per la seva comoditat.
  • A l’inici del curs escolar, els centres faciliten als alumnes una llista amb els títols dels llibres que requereix cada assignatura.
  • Alguns col·legis acorden amb una o diverses llibreries la venda dels llibres de text.
  • Ha augmentat el nombre de professors que elabora el seu propi material acadèmic, consultant diverses fonts. En aquest cas no queda cap altre remei que adquirir els textos a l’escola o al col·legi.

De qualsevol manera, els pares han de saber que sigui quina sigui la manera com s’organitza l’adquisició de material escolar al centre on van els seus fills (excepte en l’últim cas), tenen llibertat absoluta per comprar els llibres on ho creguin més convenient.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions