Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Per canviar el cognom patern és necessari el consentiment del pare biològic

La meva parella em va abandonar fa anys quan va néixer la meva filla i va deixar clar que no volia saber res de nosaltres. No hem tornat a saber res d'ell i no ha fet res per veure la nena, encara que continua ingressant cada mes les 25.000 pessetes que vam acordar en el conveni de la separació de fet. Actualment estic casada amb una altra persona i tinc un altre fill d'aquesta nova relació i ens agradaria que els dos fills tinguessin els mateixos cognoms, ja que el meu marit és com un pare per a la meva primera filla. Voldria saber si per a això necessitem el consentiment del seu pare, ja que no volem tornar-hi a tenir relació.

/imgs/20010901/consultorio.01.jpg Per substituir el cognom patern de la nena pel del cònjuge actual, aquest hauria d'adoptar la nena i, per a això, necessiten imprescindiblement el pare biològic de la nena. Quant als passos legals que cal fer, és precís iniciar un procediment judicial davant del jutjat de primera instància corresponent, en el qual el jutge ha de vetllar per l'interès de la menor, ateses les circumstàncies del seu cas. Encara que es necessita el consentiment del pare biològic per formalitzar l'adopció d'un menor pel cònjuge de la mare (o pare), hi ha dues excepcions: que el pare biològic hagués estat privat per sentència de la pàtria potestat o que estigués en curs la causa legal per a això, com assenyala l'article 177 del Codi civil. A més, l'article 1.831 de la Llei d'enjudiciament civil (de la LEC antiga i encara no derogat) ordena citar el pare al judici.

En vista de l'anterior, si es vol iniciar un procés judicial adoptiu, s'ha de citar i comptar amb el pare biològic perquè atorgui el seu consentiment. La primera excepció no es produeix, ja que el pare biològic no ha estat privat de la pàtria potestat per sentència ferma. El que s'ha produït és una assignació judicial de la guarda i custòdia de la nena a favor de la mare, quedant el pare obligat a abonar una pensió d'aliments i ostentant un dret de visites que, tanmateix, no compleix des de la separació.

Quant a la segona excepció que els permetria prescindir del consentiment del pare, només una situació molt greu podria fer prosperar un judici per privar el pare biològic de la pàtria potestat.

En aquesta situació se suggereix, abans de res, consultar un advocat especialitzat en assumptes de família.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions